Mitä tehdä, kun mikään ei tuo onnellisuutta?

· helmikuu 5, 2017
Silloin kun mikään ei tee sinua onnelliseksi, pysy rauhallisena. On parasta mennä eteenpäin vähän kerrallaan ja tehdä pieniä muutoksia jotka tuovat sinulle hyvää oloa, vaikka nämä asiat olisivatkin hyvin pieniä.

Ihmisen elämässä tulee aikoja, jolloin mikään ei tee häntä onnelliseksi. Näinä jaksoina tuntuu siltä, että maailma on menettänyt hohtonsa, laulut ovat kadottaneet sävelensä, eikä ympärillä olevien ihmisten ilo enää tartu itseen.

Näinä hyvin kriittisinä hetkinä ei ole helppo liikkua eteenpäin, ja tuntuukin vaikealta löytää tarpeeksi hyvää syytä nousta ylös sängystä uuteen päivään. On kuitenkin olemassa yksi syy, ja se on hyvin selkeä: sinä itse.

Kun emme pidä huolta omista tunnetason tarpeistamme, annamme toisten ihmisten ympäröidä meidät ja saada meidät loukkuun siten, että tulemme tukahdutetuiksi. Kun muut vievät energiamme ja hallitsevat elämäämme, oma maailmamme kääntyy ylösalaisin.

Ympärilläsi olevat saattavat yrittää piristää sinua jollakin tutulla lausahduksella, kuten esimerkiksi seuraavalla: ”Aika parantaa kyllä kaikki haavat”. Jos et kuitenkaan ota haltuun sitä mitä omassa henkilökohtaisessa maailmassasi tapahtuu, rohkaisu ja selkään taputtelu eivät auta yhtään.

Elämässäsi on monia sellaisia jaksoja, jolloin käytännöllisesti katsoen mikään ei voi tehdä sinua onnelliseksiÄlä kuitenkaan alla huonon hetken muuttua huonoksi elämäksi.

Seuraavassa kerromme tarkemmin, mitä tällaisina aikoina kannattaisi tehdä. Jatka siis lukemista – kuinka jatkaa eteenpäin, kun mikään ei tuo onnellisuutta?

Mukautumisstrategioita aikoihin, jolloin mikään ei tuo onnellisuutta

Jos mikään ei tee sinua onnelliseksi ja olet ollut huonolla tuulella jo kauemmin kuin kolme kuukautta – ja mikäli sinulla ilmenee unettomuutta ja ruokahalun puutetta sekä tunnet apatiaa kaikkea sitä kohtaan, joka aikaisemmin kiinnosti sinua – suosittelemme, että otat asian puheeksi lääkärin tai terapeutin kanssa.

Sinulla voi tällöin nimittäin olla masennus, ja jos näin on, sinun tulee hankkia diagnoosi sekä noudattaa niitä ohjeita, joita asiantuntija voi sinulle tarpeisiisi perustuen antaa.

Kun olet saanut varmuuden siitä, että kyseessä ei ole syvällisempi psykologinen ongelma, tulisi miettiä seuraavassa kuvaamiamme asioita sekä yrittää harjoittaa niitä joka päivä.

Puu myrskyssä

Kunnioita rytmiäsi – maailma on nyt hitaampi

Sinulla ei ole hyvä olo, etkä tällöin voi eikä sinun tulisikaan teeskennellä toisin. Mitä hyötyä on siitä, että hymyilet ja pidät kasvoillasi naamiota, kun olosi on surullinen ja apaattinen?

 • Älä teeskentele, että tunnet toisin, sillä muuten tulet vain voimistamaan kärsimystäsi.
 • Sinulla on oikeus elää sitä haurasta hetkeä, jolloin tunnet surua.
 • Usko tai älä, kielteisillä tunteilla on tarkoitus, ja se on seuraava: ne saavat meidät näkemään, että elämässämme on jotain jonka tulisi muuttua, jotta voisimme paremmin mukautua ympäristöömme.

Kunnioita siis tätä hitaampaa rytmiä, jota kehosi ja mielesi nyt tarvitsevat. Tarvitset aikaa sen tutkimiselle, mitä sisälläsi on, ja sinun täytyy kysyä itseltäsi kysymyksiä sekä selvittää, mitä sinussa tapahtuu.

Jätä taaksesi se mitä tunnet, ja löydä se mitä tarvitset

Tiedät, että et voi hyvin. Surun hetkiä seuraa turhautuminen, ja sitten tulee hetkiä, jolloin haluat vain nukkua, ja myöhemmin haluat puhua jonkun kanssa.

Kun sitten olet tietoinen siitä monimutkaisesta karusellista, josta itsesi tällaisella hetkellä löydät, on aika laittaa tunteet sivuun, jotta voisit määrittää sen mitä tarvitset. 

 • Sinun tarvitsee tuntea olosi paremmaksi.
 • Sinä tarvitset aikaa yksinoloon.
 • Sinun tarvitsee löytää uusia unelmia.
 • Sinun tarvitsee aloittaa alusta.
 • Sinä haluat tuntea olosi tarpeelliseksi.
 • Sinä haluat antaa itsellesi sen rakkauden, jonka ansaitset.
Rauhallinen nainen

Pieniä päivittäisiä muutoksia

Kukaan ei voi muuttaa oloaan paremmaksi hetkessä tai yhdessä päivässä. Jos kuitenkin muokkaat pienin askelin ajatteluasi sekä teet pieniä muutoksia, voit oman työsi avulla saada hyvinvointisi lisääntymään joka päivä.

 • Tänään menen pitkälle kävelylle, josta nautin niin paljon kuin vain mahdollista.
 • Tänään aion hallita negatiivisia ajatuksiani.
 • Tänään aion viettää aikaa ystävieni kanssa sekä yrittää puhua tulevaisuuden suunnitelmista.
 • Tänään aion tehdä omasta itsestäni prioriteetin, ja aion antaa itselleni aikaa ja nautinnollisia hetkiä.
 • Tänään aion aloittaa pitkän aikavälin projektin: aion ilmoittautua kurssille tai suunnitella matkaa – tai jotakin muuta vastaavaa.

Tällaiset pienet muutokset päivittäisissä rutiineissa luovat tärkeitä parannuksia tunnetasolla, ja ne tulevat pikku hiljaa rakentamaan hyvinvointisi uudelleen.

Jotta voisit olla onnellinen, sinun tulee luopua joistakin asioista

Joskus sinun täytyy onnellisuuden saavuttaaksesi pystyä uhraamaan joitakin asioita tai jopa suhteita toisiin ihmisiin. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä on urheutta vaativa urakka, joka ei aina ole helposti toteutettavissa.

Meidän täytyy oppia kuuntelemaan omia tarpeitamme ja omaatuntoamme. Jos tajuat, että ympärilläsi olevat asiat saavat sinut kauemmaksi omasta sisimmästä olemuksestasi, annat samalla periksi omasta onnellisuudestasi.

Luopuminen tarkoittaa sitä, että opettelet sulkemaan ympyröitä ja päättämään vaiheita. Siinä on kyse siitä, että opettelet tunnistamaan sellaiset asiat, jotka eivät enää ole sinulle tärkeitä, jotka eivät enää rikastuta sinua ja jotka saavat olosi huonoksi.

Sinun tulee myös muistaa, että joskus ei ole olemassa ketään toista ihmistä, joka olisi syynä omaan onnettomaan oloosi. Joskus kyseessä ovat omat pelkosi ja epävarmuutesi, jotka estävät sinua kokemasta hyvää oloa.

Opettele huomaamaan nämä sisäisen sabotaasin lähteet ja kukista ne. Tämä on vaivan arvoinen teko.