Afrikka sanoo ”EI” naisten ympärileikkaukselle

joulukuu 20, 2016
Ongelma naisten ympärileikkaukseen liittyen on tietoisuuden puute. Moni ihminen pitää tätä käytäntöä vieläkin välttämättömänä, ja se hyväksytään monissa yhteisöissä.

Tämä on juuri sen tyyppinen uutinen, jonka jaamme kanssasi suurella ilolla: Afrikka on sanonut ”EI” naisten ympärileikkaukselle. Afrikan parlamentti pääsi nimittäin sopimukseen elokuussa 2016 tämän traagisen ja syrjivän rituaalin kieltämisestä.

Siitä ei ole kauaakaan, kun kerroimme Nigerian ja muutaman muun maan ottaneen askeleen eteenpäin ja aloittaneen tämän tradition säätelyn ja siitä rankaisemisen. Nyt ilmiö laajenee, ja toivona onkin se, että tukea tulisi vielä lisää.

Vihdoinkin on päästy sopimukseen siitä, että Afrikan parlamentti, joka sijaitsee Etelä-Afrikassa, ottaa vastuulleen tämän karmivan käytännön säätelyn, siitä syytteiden nostamisen ja lopulta sen päättämisen. Kyseessä on asia, joka on aiheuttanut vammoja jo lähes 200 miljoonalle naiselle ympäri maailmaa, kertoo UNICEF.

Seuraavassa kerromme tarkemmin tästä rituaalista, jota kutsutaan ympärileikkaukseksi.

Naisten ympärileikkaus on painajainen aivan liian monelle

Naisten ympärileikkaus ei ole vain Afrikassa esiityvä ongelma, sillä klitoriksen poistaminen on käytäntönä myös lähes kaikissa muslimimaissa Aasiassa.

Kurdiyhteisöt, kuten myös Afghanistanin, Tajikistanin, Brunein, Malesian ja Indonesian yhteiskunnat, harjoittavat tätä käytäntöä. Ja kaikissa näissä maissa tehdään itse asiassa vahingoittavamman tyyppistä silpomista.

Tällöin kyseessä on infibulaatio, joka tarkoittaa naisen klitoriksen ja häpyhuulten poistamista.

Tiedämme, että tämä on taistelu, jota ei vielä ole voitettu. Mutta me tiedämme myös sen, että Afrikan ottama suuri edistysaskel on ainakin toistaiseksi sopimus, jonka tarkoituksena on muuttua laiksi. Nyt on kysymys vain ehdotuksesta, joka täytyy vielä muuntaa lakidokumentiksi.

Kuten jo sanoimme, kyseessä on kuitenkin suuri askel sen painajaisen muuttamiseksi, joka on jo aiheuttanut liian monta uhria.

Silpojanainen

Ympärileikkaus ei ole pelkkä rituaali, vaan se on ihmisoikeuksien loukkaus

Naisten sukupuolielinten silpominen on osa kypsyysrituaalia, jonka hedelmälliseen ikään saapuneet tytöt käyvät läpi.

 • Usein sanotaan, että naisten ympärileikkaus on lähtöisin muinaisesta Egyptistä, mutta tällä käytännöllä on kuitenkin moninainen tausta Aasiassa, Euroopassa, Oseaniassa ja jopa Amerikan mantereilla.
 • Siksi, ja vaikka tämä käytäntö onkin nykyisin tiiviimmin yhteydessä nimenomaan muslimimaailmaan, se oli aikaisemmin osa myös animistisia kulttuureita, islamia, kristinuskoa ja juutalaisuutta.
 • Kaikesta huolimatta naisen ympärileikkaus on edelleen brutaali toimenpide. Tavoitteena on ennen kaikkea viedä naiselta kyky mielihyvään.
 • Se tapa, jolla silpominen tehdään, ei ole muuttunut paljoakaan muinaisten aikojen jälkeen. Klitoris poistetaan lasin, veitsien tai partaterien avulla.

Hygienia on tässä toimenpiteessä aivan minimaalinen. Tulehduksen saamisen vaara on äärimmäisen suuri. Moni nainen on myös kuollut kyseisen käytännön vuoksi.

Kaikki tämä johtaa selkeään loppupäätelmään. Kyseessä ei ole rituaali, vaan todellinen ihmisoikeuksien loukkaus. Naisten ympärileikkaus on käsittämätön ja julma teko, josta miljoonien tyttöjen on täytynyt kärsiä jo ennen viidettä syntymäpäiväänsä.

Tytön ympärileikkaus

Sopimus ja toivon synty

Afrikka on nyt sanonut ”EI” naisten ympärileikkaukselle, ja maailma on kuullut uutisen. On kuitenkin hyödyllistä olla tietoinen tämän edistysaskeleen yksityiskohdista.

 • Sopimus syntyi sen jälkeen, kun lukemattomat neuvottelut käytiin Convention for the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW) -organisaation puitteissa. Tämä sisälsi kaikki sosiaaliset ja poliittiset ryhmittymät Afrikan mantereella.
 • Organisaatio sai tukea myös United Nations Population Fund (UNFP) -organisaatiolta.
 • Se, mistä nyt on sovittu, on toimintasuunnitelma.
 • Afrikan parlamentissa vaaditaan 250 allekirjoittajaa, jotta suunnitelman muodolliset mekanismit voidaan aktivoida.
 • Tavoitteena on luoda yhteistyökanavia kansallisten ja paikallisten viranomaisten kanssa. Esimerkiksi terveysviranomaiset vaativat perheitä allekirjoittamaan sopimuksen, jonka mukaan he eivät tule ympärileikkaamaan tyttäriään.
 • Tavoitteena on tehdä ihmisistä tietoisempia naisten ympärileikkauksen suhteen.

Vaikea taistelu, joka kestää kauan

Afrikkalaiset tytöt

Tämän sopimuksen tavoitteena on päästä samaan lopputulokseen, joka Nigeriassa saavutettiin. Viranomaiset, jotka sen ovat allekirjoittaneet, ovat kuitenkin tietoisia siitä, kuinka suuria vaikeuksia asia aiheuttaa.

Joissakin maissa, kuten Guineassa, käy niin, että siitä huolimatta että sanotaan ”EI” naisten sukuelinten silpomiselle, käytäntöä jatketaan. Sitä jatketaan hyvin selkeistä syistä:

 • Moni nainen ja mies uskoo, että tämä käytäntö on tarpeellinen, jotta omasta yhteisöstä voitaisiin saada hyväksyntä.
 • Kaikki tekijät luovat monimutkaisen sosiaalisen todellisuuden, joka on säilynyt jo hyvin pitkään.

Tästä huolimatta, kuten apujärjestöistäkin sanotaan, muutos ihmisten tietoisuudessa on alkanut. Tämä on tapahtunut siinä määrin, että joidenkin mielestä naisten sukuelinten silpominen voidaan vihdoinkin hävittää muutamassa vuosikymmenessä.

Me toivomme, että niin käy.

UUTISIA VERKOSSA