Emätin naisen eri ikäkausina - tärkeät faktat

Kuten voit arvata, emättimen terveys ei ole sama asia 20-vuotiaana kuin se on 50 ikävuoden kohdalla. Tällä kertaa kerromme, mitä sinun tulisi pitää mielessä eri ikävaiheissa, jotta emättimesi terveys ei vaarantuisi.
Emätin naisen eri ikäkausina - tärkeät faktat

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kun naiselle kertyy ikävuosia, keho käy lävitse monia muutoksia, ja niitä tapahtuu myös emättimessä. Emätin on kanava, joka koostuu pehmeästä kudoksesta, ja tämän alueen voi havaita muuttuvan naisen elämän vaiheiden edetessä. Jotta voisit pitää tämän alueen terveydestä huolta, on tärkeää tietää, mitä emättimessäsi tapahtuu kussakin iässä.

Jos siis haluat tietää, kuinka vuodet vaikuttavat intiimialueeseesi, jatka lukemista, sillä seuraavassa kerromme emättimen terveydestä naisen iän edetessä.

Emätin ja sen terveys naisen iän ollessa 20+

nuori nainen
Tämä ikäkausi on yksi elämän parhaista vaiheista, ja näin on myös emättimen kannalta. Tämä johtuu pääasiassa sukupuolihormonien tuotannosta kehossa.

Estrogeenia, progesteronia ja testosteronia erittyy kyseisenä ikäkautena kaikkein runsaimmin. Estrogeeni on se hormoni, joka vastaa emättimen jatkuvasta kosteutuksesta, joustavuudesta sekä siitä, että happojen määrä tällä alueella on terveellinen.

Koska libido on näinä vuosina korkealla, naisella on luultavasti hyvin aktiivinen seksielämä.

Tämä kuitenkin lisää riskiä saada virtsatietulehduksia, jotka johtuvat siitä, että emättimestä siirtyy bakteereja virtsaputkia kohden.

Jotta tätä riskiä voitaisiin pienentää, on tärkeää käydä virtsaamassa niin pian seksin jälkeen kuin mahdollista. Näin bakteerit lähtevät pois virtsaputkista.

Tässä vaiheessa elämää emätin suorittaa itse oman puhdistuksensa, joka tapahtuu siten, että se tuottaa valkoista tai läpinäkyvää eritettä, joka edistää bakteerien poistumista.

Ellei sinulla ole kipua seksin aikana, tai kutinaa, ärtymistä tai pahanhajuista vuotoa, emättimen hoito koostuu vain siitä, että puhdistat sen ulkopuolisen alueen päivittäin vedellä, ja vain tarvittaessa neutraalilla, intiimialueelle tarkoitetulla puhdistusnesteellä.

Tässä elämänvaiheessa sinun tulisi käydä gynekologilla kerran vuodessa säännöllisessä emättimen terveystarkastuksessa.

Emättimen terveys naisen iän ollessa 30+

kolmekymppinen nainen

Tämä vaihe sisältää naisella sisempien häpyhuulten tummumisen, sillä kehossa tapahtuu tällöin hormonaalisia muutoksia.

Jos olet raskaana, emättimen vuoto saattaa lisääntyä, ja se voi olla koostumukseltaan maitomaista sekä miedon hajuista. Tämä on aivan normaalia, kunhan vuoto ei ole vihertävää, kellertävää tai pahanhajuista.

Kun olet synnyttänyt, emättimesi saattaa menettää hiukan joustavuuttaan synnytyksen aiheuttaman vaurion vuoksi. Ensin emätin on luultavasti hiukan venyneempi kuin tavallisesti, mutta vähitellen se tulee kuitenkin palaamaan aikaisempaan muotoonsa.

On hyvä idea tehdä niin kutsuttuja Kegel-harjoituksia, jotta voisit vahvistaa lantionpohjan aluettasi sekä saada suurimman osan emättimen kiinteydestä takaisin.

Jos käytät suun kautta otettavaa ehkäisyä, vuodossa tai emättimen kuivuudessa saattaa ilmetä lisääntymistä. Nämä oireet yleensä korjaantuvat kuitenkin ajan kuluessa. Jos ne eivät häviä, on parasta käydä lääkärissä ja kysyä sellaisista ehkäisyvaihtoehdoista, jotka eivät vaikuta emättimesi terveyteen negatiivisesti.

Emättimen terveys naisen iän ollessa 40+

Ennen vaihdevuosia tämä alue tulee käymään lävitse eräitä merkittäviä muutoksia.

Kun estrogeenin taso laskee, emättimen seinämät muuttuvat ohuemmiksi ja kuivemmiksi. Tämä tunnetaan “emättimen surkastumisena”.

Ilmiön ohella saattaa olla myös seuraavia oireita:

  • palavaa tunnetta
  • punoitusta
  • kipua seksin aikana
  • vuotoa
  • kutinaa
  • palavaa tunnetta virtsaamisen aikana
  • emättimen kanavan lyhentymistä
  • lisääntynyt riski sukupuolitautien suhteen

Jos naisella on säännöllinen seksielämä, tämä voi olla hyvä asia emättimen terveyden kannalta, sillä näin veren virtaaminen emättimeen lisääntyy, ja siten tämä alue pysyy joustavampana.

Jos sinulla on kuivuutta, voit käyttää liukuvoiteita tai estrogeenivoiteita ongelman selättämiseksi.

Jos sen sijaan haluat luonnollisempaa hoitoa, voit kokeilla pientä määrää oliivi- tai kookosöljyä, jotta voisit pitää emättimesi kunnolla kosteutettuna.

Emättimen terveys naisen iän ollessa 50+

emätin ja sen terveys

Tähän ikään saapuessasi sinulla ei luultavasti enää ole kuukautisia, ja estrogeenitasosi ovat alhaiset. Ulkosynnyttimesi tuntuvat kutistuneen, ja sinulla saattaa ilmetä myös mainitsemaamme emättimen surkastumista.

Emättimen happotasot saattavat myös olla muuttuneet, ja riski saada bakteeritulehduksia voi lisääntyä.

Lisäksi alhainen estrogeenitaso saattaa vaikuttaa virtsaputkiin, ja surkastumista voi ilmetä näissäkin. Tämä saattaa johtaa liian aktiiviseen virtsarakkoon ja virtsankarkailuun.

Näissä tapauksissa suun kautta otettavan tai emättimen hormonihoidon avulla oireita voidaan lievittää. Tämä ei kuitenkaan ole kaikille naisille sopiva vaihtoehto, ja muita hoitokeinoja ovat seuraavat:

  • harjoitukset
  • emätin laajentajat joustavuuden parantamiseksi
  • terveellisen ruokavalion noudattaminen
  • painon pitäminen terveellisenä
  • kofeiinin vähentäminen
  • tupakoinnin välttäminen
  • lantionpohjan lihasten harjoitukset
  • emättimen liukasteet
  • kosteuttavat emätinvoiteet

Eräs huolenaihe on emättimen esiinluiskahdus, mikä käsittää koko alueen tai emättimen kanavan osan valahtamisen suuaukkoa kohden.

Tämä ongelma vaikuttaa myös virtsarakkoon, peräsuoleen ja kohtuun.

Jotta esiinluiskahdusta voitaisiin hoitaa, suositellaan lantionpohjan lihasten harjoitteita, kuten myös emättimen tukilaitteita. Viimeisenä vaihtoehtona on mahdollista saada myös kirurgista hoitoa kyseiseen ongelmaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cires Pujol Miriam. GUÍA PARA LA PRÁCTICA CLÍNICA DE LAS INFECCIONES
    VAGINALES. Rev Cubana Farm 2003;37(1):38-52 bvs.sld.cu/revistas/far/vol37_1_03/far06103.pdf
  • Pérez Prado C, Morales L. Patología de los órganos genitales externos y canal inguinal. En: Cruz M.
    Tratado de Pediatría. 1307-1319- 5ta ed. Barcelona: Espaxs, 1993;cap 93.
  • Lebherz TB Chapter 35 Infections and benign diseases of the Vagina, Cervix and Vulva. In: Essentials
    of Obstetrics and Gynecology. 3 ed. Philadelphia: WB Saunders Comp; 1998
  • Batteiger BE. International Congress of sexually transmitted infections: 2nd Joint meeting of the
    International Society fort Sexually transmitted diseases research (ISSTDR) and the international union
    against Sexually Transmitted Infections (IUSTI) June 24-27, 2001 Berlin, Germany.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.