Helpot hoitokeinot emätintulehduksiin

Hyvän hygienian lisäksi on tärkeää pitää huolta siitä, että ruokavalio ei sisällä sellaisia aineita, jotka stimuloivat bakteerien ja sienten kasvua. Vältä valkoisia jauhoja ja sokeria.
Helpot hoitokeinot emätintulehduksiin
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Monet naiset kärsivät toistuvista emätintulehduksista, joiden yleisimpiin oireisiin kuuluvat kirvely, kutina, limakalvojen ärsyyntyminen, muutokset virtsassa ja virtsaamistiheydessä ja erilaiset vuodot emättimestä. Tulehdukset haittaavat normaalia elämänrytmiä, etenkin intiimien parisuhteiden kohdalla.

Tässä artikkelissa selvitämme, miten emätintulehduksia voi ehkäistä ja hoitaa luonnollisin menetelmin. Jos kärsit jatkuvista tulehduksista, kannattaa pitää seuraavia tarvikkeita käsillä kotona, jotta hoitokeino on nopeasti saatavilla ensioireiden alkaessa.

Helpot hoitokeinot emätintulehduksiin

Hyppysellinen ruokasoodaa

Tulehdus muuttaa emättimen pH-arvoa, tehden siitä happamamman kuin mitä se normaalisti on. Yksi helppo keino palauttaa emättimen luonnollinen pH-tasapaino on levittää pieni hyppysellinen ruokasoodaa suoraan häpyhuulille. Tämä helpottaa etenkin ulkoisia hiivatulehduksia, jolloin häpyhuulet voivat kutista ja turvota inhottavasti. Ruokasooda estää bakteerien ja sienten kasvun.

Muista myös, ettei intiimialuetta tulisi koskaan pestä saippualla tai suihkugeelillä, sillä saippuoiden vahvat kemikaalit voivat muuttaa emättimen pH-arvoa ja herkistää tulehduksille. Peseydy siis pelkällä vedellä tai käytä intiimialueen pesuun tarkoitettuja tuotteita. Kokeile etenkin luonnollisia luomusaippuoita, jotka on valmistettu glyseriiniä tai kookosöljyä käyttäen. Voit myös sekoittaa ruokasoodaa kuumaan veteen ja peseytyä sillä.

Helpot hoitokeinot emätintulehduksiin: ruokasooda

Valkosipulihoito

Valkosipuli on paras hoitokeino sieniä ja loiseliöitä vastaan, kuten käy ilmi monista muistakin artikkeleistamme. Voit lisätä kehon vastustuskykyä valkosipulilla sekä karkottaa monet eri sairaudet flunssasta alkaen, ja on valkosipuli tehokas apu myös emätintulehduksiin.

Kuori yksi valkosipulinkynsi ja pistä siihen reikä hammastikulla tai haarukalla – tämä vapauttaa valkosipulin hoitavat ainekset. Kääräise kynsi steriiliin harsokankaaseen ja aseta suoraan emättimeen tamponin tavoin, jätä pieni ‘vetonaru’ harsokangasta emättimen ulkopuolelle, niin että saat valkosipulin poistettua helposti.

Toista hoito kolmena iltana peräkkäin ennen nukkumaanmenoa.

Valkosipuli sopii emätintulehduksen hoitoon

Emätinhuuhtelut

Emätintulehduksiin voi käyttää myös emätinhuuhteluja. Huuhtelun voi suorittaa silikonista valmistetulla huuhtelupallolla tai muovisella ruiskulla. Hoitava huuhtelu imaistaan pallon tai ruiskun sisälle ja tyhjennetään hellävaroen emättimeen. Huuhteen annetaan vaikuttaa muutama minuutti ja sitten sen voi vapauttaa pyttyyn.

Emätinhuuhteiden tulisi aina olla lämpimiä tai huoneenlämpöisiä. Suosittelemme myös käyttämään kuukautissidettä muutama tunti huuhtelun tekemisestä, sillä ainesta saattaa valua hitaasti ulos.

Mitä aineksia voi käyttää emätinhuuhtelun tekemiseen?

  • Timjami. Timjami on lääkinnällinen kasvi, jota on käytetty vuosituhansien ajan erilaisten vaivojen ja sairauksien hoitoon. Timjamilla on antiseptinen vaikutus, joka desfinfioi minkä tahansa kehonosan vaikuttamatta kuitenkaan sen normaaliin pH-tasapainoon. Tee uute käyttämällä lämmintä vettä ja paljon timjamia. Siivilöi ja käytä vesi.
  • Jogurtti ja suolavesi. Jogurtti ja suolavesi yhdessä ovat loistava hoitokeino erilaisiin emättimen tulehduksiin. Jogurtin sisältämät maitohappobakteerit pitävät huolta emättimen normaalista bakteeritasapainosta ja korjaavat mahdollisia muutoksia bakteerikannassa. Suola puolestaan lisää mineraaleja ja palauttaa kehon luonnollisen pH-tasapainon. Tee sekoitus käyttämällä 50 % maustamatonta, tavallista jogurttia ja 50 % suolavettä. Sekoita ainekset hyvin ennen käyttöä.
  • Pastöroimaton omenaviinietikka. Omenaviinietikkaa on käytetty naisten vaivojen hoidossa muinaisista ajoista lähtien,. Omenaviinietikka on edullista ja sitä löytyy suurimmasta osasta kauppoja ja supermarketteja. Omenaviinietikka tappaa taudinaiheuttajia ja pitää huolta emättimen luonnollisesta bakteerikannasta. Valikoi käyttöösi fermentoitu, pastöroimaton omenaviinietikka. Tällaista omenaviinietikkaa voi olla hankalampi löytää, joten selaa netin valikoimaa ja luontaistuotekauppojen hyllyjä. Sekoita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa litraan vettä.
  • Maitohappobakteerit. Jos kärsit toistuvista emätintulehduksista, lisää ruokavalioosi maitohappobakteereita. Näitä löytyy tablettimuodossa, mikä tekee niiden nauttimisen helpoksi. Voit myös tyhjentää kapselin veteen ja käyttää emätinhuuhteena, jolloin apu pääsee suoraan oikealle alueelle.

Muut vinkit

Jos emätintulehdus ovat jatkuvasti riesana, kannattaa miettiä, mistä se johtuu. Ruokavaliolla, tietyillä tavoilla ja intiimialueen hygienialla on selkeä yhteys tulehduksen uusiutumiseen. Jos tulehdus äityy vakavaksi, käänny lääkärin puoleen tai kokeile reseptittä apteekista saatavia hoitovoiteita.

Emätintulehduksen iskiessä on tärkeää poistaa ruokavaliosta sokeri ja vehnä, älä siis nauti makeisia, leivoksia, vaaleaa leipää tai pastaa. Lisää myös ruokavalioosi Omega-6 -rasvahappoja helokkiöljyn ja rohtopuraksen muodossa – näitä löytyy luontaistuotekaupoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mashburn, J. (2012). Vaginal Infections Update. Journal of Midwifery and Women’s Health. https://doi.org/10.1111/j.1542-2011.2012.00246.x
  • Kumar N, Behera B, Sagiri SS, Pal K, Ray SS, Roy S. Bacterial vaginosis: Etiology and modalities of treatment-A brief note. J Pharm Bioallied Sci. 2011;3(4):496–503. doi:10.4103/0975-7406.90102
  • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. SIDAhora : Un Proyecto Del Departamento de Publicaciónes Del PWA Coalition, NY.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.