8 emättimen terveydelle välttämätöntä ruokaa

· helmikuu 9, 2017
Vaikka hygienia on emättimen hoidossa kaikkein oleellisin asia, on myös sellaisia ruokia, jotka auttavat pitämään tämän alueen täydellisessä kunnossa ja jotka torjuvat tulehduksia.

Saatat ajatella, että hyvä hygienia on tarpeeksi jotta emättimesi pysyisi terveenä, mutta on kuitenkin otettava huomioon paljon muutakin mitä tämän herkän alueen hoitamiseen tarvitaan.

Jos et huolehdi intiimialueestasi kunnolla, olet alttiimpi sen ärtymiselle tai virtsatietulehduksille.

Jotta voisit välttää näitä ärsyttäviä pulmia, merkitse muistiin seuraava lista ruokatuotteista, jotka auttavat luonnollisesti edistämään emättimen terveyttä.

1. Luonnollinen jogurtti ja runsaasti probiootteja sisältävät ruoat

Terve emätin tarvitsee suuren määrän terveitä bakteereja, jotka ovat nimeltään lactobaccillus, ja ne auttavat pitämään pH-tasot hyvinä.

Jogurtti ja saman tyyppiset ruoat pitävät lactobaccillus-bakteerin tason tarpeeksi korkeana. Useimmat meistä ajattelevat jogurttia erityisesti suoliston terveyttä edistävänä tuotteena, mutta tämä ei kuitenkaan ole sen ainoa hyöty.

Antibioottien käyttö, vaihdevuodet, ehkäisypillerit ja hormonaalinen hoito lisäävät riskiä saada hiivatulehduksia. Hapankaali, tempeh ja tietyt käymisprosessin läpikäyneet ruoat ovat hyvä apu taistelussa sienitulehduksia vastaan.

2. Karpalomehu

Karpalomehu

Olet varmaankin kuullut tästä mehusta. Sen runsas juonti voi auttaa lievittämään virtsatietulehduksia, sillä karpalomehu sisältää yhdisteitä, jotka poistavat tulehduksia aiheuttavia bakteereja, jotka kiinnittyvät rakon seinämiin.

Ainoa ongelma tämän mehun suhteen on se, että se sisältää runsaasti sokeria. Jotta voisit välttää glukoosin tason muuttumista (etenkin silloin, jos sinulla on diabetes), muista seuraavat asiat:

  • Juo enintään puoli lasillista karpalomehua päivässä.
  • Valitse vain luonnollisia tai vähän kaloria sisältäviä mehuja, valmista mieluiten itse.
  • Sekoita mehu veteen tai valmista smoothieita yhdistämällä karpalo kasviksiin.

3. Kala

Jos sinulla on kipua kun kuukautisesi alkavat, on aika aloittaa kalan runsaampi syönti. Kuukautiskivut aiheutuvat siitä, että yhdisteet nimeltään prostaglandiinit luovat tulehtuneisuutta, ja tämä aiheuttaa kohdun lihasten supistelua.

Rasvahapot ja Omega-3 -öljyt, joita löytyy kalasta, kuten lohesta tai tonnikalasta, omaavat tulehtuneisuutta lievittäviä ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään kipua.

4. Soijasta valmistetut ruoat

Emättimen kuivuus on alhaisten estrogeenitasojen tulosta, ja tämä hormoni auttaa pitämään kyseisen elimen kudokset joustavana ja alueen hyvin kosteutettuna.

Synnytys, vaihdevuodet, imetys ja tietyt kylmä- ja allergialääkkeet voivat aiheuttaa merkittävän alentumisen estrogeenitasossa, ja tällöin emätin kuivuu. Seurauksena on myös epämukavuutta.

Yritä syödä mahdollisimman luonnollisia soijasta valmistettuja tuotteita, joita ovat muun muassa seuraavat:

  • luonnonmukaiset soijapavut
  • tofu
  • tempeh

Näissä ruoissa on estrogeenia muistuttavia yhdisteitä, joita kutsutaan kasvis-isoflavonoideiksi tai steroideista vapaiksi fytoestrogeeneiksi.

5. Omenat

Omenat

Usko tai älä, omena on hedelmäsi, jos haluat nauttia enemmän seksistä. Archives of Gynecology and Obstetrics –julkaisun esittelemä tutkimus todistaa, että ne naiset jotka syövät omenan päivässä, kokevat runsaampaa emättimen kosteutta.

Tämä tarkoittaa sitä, että seksi on tyydyttävämpää ja vähemmän ongelmallista. Omenoissa on yhdistettä, joka muistuttaa estradiolia – tämä on naisen seksuaalinen hormoni.

Omenoissa on myös polyfenoleja, jotka edistävät veren virtaamista emättimen kudoksiin, ja tämä tekee orgasmin saavuttamisesta helpompaa.

6. Vedenjuonti

Vesi on neste, joka ei saisi puuttua päivittäisistä rutiineistasi. Sillä on lukemattomia terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja emätintä koskien vesi on elintärkeä tekijä siksi, että se pitää tämän elimen limakalvot erinomaisessa kunnossa.

Jotta ne voisivat toimia kunnolla, limakalvojen täytyy olla hyvin kosteutetut, ja helpoin tapa saavuttaa tämä on juoda runsaasti vettä joka päivä. Vesi auttaa myös luonnollisesti kosteuttamaan emätintä sekä vähentämään hajuja.

7. Bataatti

Tämä kasvis ei ole ainoastaan hyvä vaihtoehto perinteiselle perunalle, mutta bataatti ja jamssi ovat myös todella tehokkaita emättimen terveyden edistäjiä.

Näissä kahdessa kasviksessa on runsaasti A-vitamiinia, ja kyseinen vitamiini vahvistaa kohdun seinämiä sekä stimuloi sen hormonituotantoa, mikä auttaa pitämään energiatasot hyvinä.

8. Vihreä tee

Vihreä tee

Mainitsimme jo aikaisemmin karpalomehun, mutta moni nainen valitsee mieluumin jonkin vähemmän makean vaihtoehdon juomakseen. Jos kuulut näihin, on tuotteesi vihreä tee. Tämä juoma on erinomainen apu virtsatietulehdusten torjumiseksi.

Jos sinulla on minkä tahansa tyyppinen tulehdus, vihreä tee on avuksi sen lievittämisessä, ja jos olet täysin terve, tämä juoma auttaa estämään tulehduksia.

Emättimen terveydessä on kyse muustakin kuin vain hygieniasta

Saatat ajatella, että tiedät kaiken emättimestäsi, mutta asiaan kannattaa perehtyä hiukan enemmän. Säännöllisten tarkastusten lisäksi hyvä hygienia, viestintä gynekologin kanssa ja terveellinen ruokavaliokin ovat hyvin tärkeät asiat emättimen terveydelle.

Kuten voit tästä listasta huomata, emättimen terveyttä voi parantaa tuotteilla, jotka saattavat jo valmiiksi olla ruokavaliossasi, mikäli se on tasapainoinen. Jos et kuitenkaan yleensä nauti näitä tuotteita, on hyvä idea aloittaa – hoida emätintäsi luonnollisesti ruoan avulla!