Logo image
Logo image

Estä ja hoida virtsatietulehduksia luonnollisesti

3 minuuttia
Virtsatietulehduksia voidaan torjua ruokavalion avulla.
Estä ja hoida virtsatietulehduksia luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 08 maaliskuuta, 2019

Jotkut naiset kärsivät usein virtsatietulehduksista, eikä ongelmalle joskus näytä olevan mitään tehtävissä sen lopulliseksi nujertamiseksi. Huolimatta siitä, että tulehduksesta kärsivät noudattavat oikeanlaista hoitoa niiden sattuessa, eivät virtsatietulehdukset lakkaa ilmaantumasta. Tämä tarkoittaa tietysti myös niihin liittyvän epämukavuuden ja kivun sietämistä aina uudelleen ja uudelleen. Tässä artikkelissa kerrommekin sinulle sellaisista täysin luonnollisista tavoista, joilla voit estää virtsatietulehdusten syntyä. Hoida virtsatietulehduksia tehokkaasti itse. Kaikki seuraavassa esitellyt ovat kotona tehtäviä hoitoja, joten ne ovat helppoja ja edullisia tapoja yrittää kontrolloida tätä häiritsevää terveysongelmaa.

Kasvissyöntiin painottuva ruokavalio

Ruokavalio on aina äärimmäisen tärkeä tekijä, jos halutaan estää tai hoitaa mitä tahansa sairautta. Kerromme siis tarkemmin tämän tulehduksen kontrollointiin sopivasta ruokavaliosta.

Suosittelemme virtsatietulehdusten kanssa kamppaileville naisille pääasiassa kasvissyöntiin painottuvaa ruokavaliota. Tämä on tärkeää erityisesti tulehduksen ensimerkkien ilmaantuessa. 

Hoida virtsatietulehduksia orgaanisesti tuotetuilla hedelmillä ja vihanneksilla. Syö myös suurin osa näistä tuotteista raakoina. Voit valmistaa niistä esimerkiksi salaatteja ja mehuja.

Sipulikeitto on yksi erittäin hyödyllinen ruokalaji tällaisen dieetin noudattajalle.

Some figure

Sinun tulisi myös poistaa kaikki haitalliset ruoka-aineet sekä myrkkyjä elimistöösi jättävät tavat, jotka ärsyttävät virtsarakkoasi. Näihin kuuluvat muun muassa kofeiini, jalostettu sokeri, valkoinen jauho, alkoholijuomat sekä nikotiini.

Emme suosittele myöskään maidon tai maitotuotteiden nauttimista silloin, kun olet jo huomannut virtsatietulehduksen ensimmäiset oireet elimistössäsi.

Riekonmarjasta tehty haudukejuoma

Sinun tulisi aina kokeilla lääkinnällisten kasvien tehoa sairauksien estämiseksi, sillä jos totutat itsesi juomaan tällaisia kasveja sisältäviä haudukkeita säännöllisesti, voit todella vaikuttaa terveydentilaasi.

Jos kärsit toistuvista virtsatietulehduksista on riekonmarja – jota kutsutaan myös nimellä uva-ursi – erittäin tehokas tuote. Sitä on saatavilla myös pillerien muodossa.

Voit yhdistää tämän marjan muihin sellaisiin lääkinnällisiin kasveihin, jotka sopivat tämän sairauden hoitoon, kuten esimerkiksi koivu, nokkonen tai korte. 

Karpalomehu

Karpalomehu on erinomainen juoma tämän sairauden estämiseksi, mutta mehun pitää tällöin olla hyvälaatuista ja – mikäli vain mahdollista – makeuttamatonta. Oikea määrä on 2-5 desilitraa päivässä.

Jos et löydä kaupoista karpalomehua, voit sen sijaan syödä kuivattuja karpaloita.

Some figure

 

Pellavansiemenet

Pellavansiemenillä on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia terveytesi kannalta, ja niitä on saatavilla sekä siementen muodossa että öljynä. Ne auttavat sinua suojelemaan virtsaamiseen liittyviä elimiä. 

Syö siis 1-3 ruokalusikallista juuri jauhettuja pellavansiemeniä tai pellavansiemenöljyä, ja sekoita ne mieluiten ruokasi joukkoon.

Eteeriset öljyt

Niin kutsutut eteeriset öljyt ovat mahtava apu sairauksien estämisessä. Silloin kun ongelmana on virtsatietulehdus, auttavat nämä öljyt sitä vastaan taistelemisessa aina ensimmäisistä epämukavuuden tuntemuksista lähtien. Hoida virtsatietulehduksia käyttämällä erityisesti oregano- tai katajaöljyä, sillä molemmat ovat tehokaita juuri tähän sairauteen.

Ota pisara jompaa kumpaa näistä öljyistä kaksi kertaa päivässä sekoitettuna pieneen määrään hunajaa tai öljyä.  Varmista kuitenkin, että öljyt ovat tarkoitettuja suun kautta nauttimiseen, eikä sen sijaan suoraan jollekin alueelle laitettavia tai keinotekoisia tuotteita.

Voit myös laittaa niitä suoraan tietyille alueille: munuaisten ympäristöön, selkään sekä molemmille puolille lantiosi yläpuolella olevaa aluetta.

Lopuksi tulisi varotoimenpiteenä laittaa pieni pisara teepuun eteeristä öljyä alushousuihin tai pikkuhousunsuojaan joka päivä.

Suolisto ja probiootit

Monissa tapauksissa bakteerit, jotka aiheuttavat virtsatietulehduksen – etenkin jos tulehdus on krooninen – ovat peräisin suolistosta, minkä vuoksi olisi hyvä aina ajoittain myös ottaa lisäravinteena probiootteja. Näin voit edistää terveen bakteerikannan olemassaoloa elimistössäsi. Näiden probioottien, joita voit ostaa apteekeista, tulisi olla sellaisia, jotka sisältävät acidophilusta.

C-vitamiini

C-vitamiini on äärimmäisen tärkeä ravinne yleisen terveytesi kannalta. Voit huoletta syödä tätä sisältäviä tuotteita päivittäin, sillä elimistösi hankkiutuu luonnostaan eroon ylimääräisestä C-vitamiinin määrästä virtsan avulla. Onkin paljon todennäköisempää, että ihmisellä on C-vitamiinin puutos kuin liiallinen määrä sitä.

C-vitamiini auttaa sinua nostamaan vastustuskykyäsi, ja tämä on avuksi virtsatietulehduksen hävittämisessä.

Lämpö lantion alueella

Jotta voisit tehdä tämän virtsatietulehdusta ennalta ehkäisevän hoidon suosittelemme lämmön hyödyntämistä säännöllisesti selkäsi keskivaiheilla. Tee näin erityisesti kylmän tai kostean sään aikana.

Voit tehdä tämän hoidon useilla eri tavoilla:

 • kiinalainen moksaus, joka edistää lämmöntuotantoa
 • kuumaan veteen upotettujen kankaiden käyttö
 • sähköinen matto
 • kuumavesipullo
 • inkivääriöljyn käyttö hieronnassa
Some figure

 

Hoida virtsatietulehduksia homeopatialla

Yksi erittäin hyvä luonnollinen keino virtsatietulehduksen hoitamiseksi ja estämiseksi on homeopatia. Voit ottaa cantharis 4 CH -tuotetta, ja tämä on hyväksi etenkin silloin, jos kärsit kutiavasta ja polttavalta tuntuvasta tulehduksesta. Laita palanen kielesi alle puolen tunnin välein, ja toista tätä kunnes tunnet tilanteen paranevan.

Tämä hoito tulee tehdä aterioiden välillä, ja sinun ei tule olla syönyt mitään sellaista, joka on maultaan voimakasta tai mintun makuista.

Kuvat ovat peräisin seuraavista lähteistä: Lablascovegmenu, doc(q)man ja Chiot’s Run.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Millner, R., & Becknell, B. (2019). Urinary Tract Infections. Pediatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2004.08.030
 • Tan, C. W., & Chlebicki, M. P. (2016). Urinary tract infections in adults. Singapore Medical Journal. https://doi.org/10.11622/smedj.2016153
 • Guay, D. R. P. (2009). Cranberry and urinary tract infections. Drugs. https://doi.org/10.1109/ICCA.2011.6138086
 • Bartges, J. W. (2004). Diagnosis of urinary tract infections. Veterinary Clinics of North America – Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/j.cvsm.2004.03.001
 • Accame, M. E. C. Plantas con actividad antiséptica urinaria María Emilia Carretero Accame.
 • Serván Alcántara, M. (2018). Interés farmacéutico de los mucílagos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.