Pellavansiemen ummetuksen hoidossa

kesäkuu 5, 2015

Yleensä ummetus johtuu kuidun puutteesta ruokavaliossa, mutta joskus sille on muitakin syitä. Ummetuksesta puhutaan silloin, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostus on niin kiinteää, että se tekee vessassa käynnistä vaikeaa ja jopa kivuliasta.

Kuidun puutteen lisäksi esimerkiksi työmatkailu, muutokset aikatauluissa ja elämänrytmissä sekä stressi voivat vaikuttaa suolen toimintaan negatiivisesti. Suolen toimintaa voi parantaa kotikonstein mm. pellavansiemenillä ja voit jättää keinotekoiset laksatiivit ottamatta, sillä ne eivät sovi pitkäaikaiseen käyttöön.

Pellavansiementä suositellaan ummetuksen hoitoon, sillä se sisältää suuren määrän helposti sulavaa kuitua. Kuidut pitävät suolen toiminnan säännöllisenä estäen ummetusta ja peräpukamia. Siemenet myös ehkäisevät mätänemisbakteerien lisääntymistä suolistossa. Siemenet sisältävät sitovaa limaa, joka vapautuu veteen sekoitettuna muuttaen veden koostumuksen paksummaksi.
pellavansiemen1

Pellavansiemenet ummetuksen hoidossa

Siementen sitovan liman johdosta suosittelemme pellavansiemenet nautittavaksi vesilasilliseen sekoitettuna. Laita muutama ruokalusikallinen siemeniä lasilliseen vettä ja anna niiden seisoa lasissa yön yli. Juo seos tyhjään mahaan heti herättyäsi.

Jos veden koostumus on mielestäsi epämiellyttävä juotavaksi (liian paksua), voit vaihtoehtoisesti sekoittaa siemenet maitoon, tuorepuristettuun hedelmämehuun, jogurttiin tai jopa salaattiin. Siementen syöminen helpottuu, kun niiden maku ei tule niin vahvasti läpi. Ne voi syödä sellaisenaan, eikä niiden tarvitse aina antaa seistä nesteessä yön yli. Siementen lima vapautuu viimeistään suolistossa.

Pellavansiemeniä on saatavilla kätevinä valmistuotteina, mutta siemeniä voi käyttää myös sellaisenaan joko kokonaisina tai jauhettuina. Siemenet tulee jauhaa jokaisena päivänä erikseen. Hyvä aloitusannos on 1 ruokalusikallinen siemenjauhetta tai 3 ruokalusikallista kokonaisia siemeniä.

Kokeile siemeniä aamupuurossa, jogurtissa marjojen kera, smoothiessa ja wokkipannulla. Suosi suomalaista pellavansiementä, sillä siinä on hyviä rasvahappoja jopa 20% enemmän kuin ulkomailta tuodussa siemenessä.

Miten siementen lima toimii?

Siementen lima muodostaa tahnan suolessa, joka kiihdyttää ulosteen liikkumista siellä. Pellavansiemen on loistava vaihtoehto laksatiivien popsimiselle, sillä keho tottuu lääkkeisiin pian, eivätkä ne toimi enää samalla tavalla ja joskus laksatiivit voivat aiheuttaa jopa riippuvuutta. On parasta kokeilla luonnollisia keinoja ensin, mutta jos ummetus ei helpotu, on syytä varata aika lääkärille.

suolisto1

Kaiken tämän lisäksi siementen helposti imeytyvät kuidut imevät itseensä myrkkyjä ja muita haitallisia aineita suolistosta ja vievät ne mukanaan ulosteen mukana ennen kuin ne ehtivät imeytyä suolistoon.

Siemenillä on muitakin terveysvaikutuksia. Siemenet sisältävät linolihappoa, joka on yksi tärkeistä Omega-3 -rasvahapoista. Linolihappo alentaa veren kolesterolia ja vähentää riskiä sairastua erilaisiin verenkierron tauteihin, kuten sepelvaltimotautiin. Siemenillä on lisäksi vahva tulehduksia rauhoittava vaikutus, sillä ne ovat täynnä oleiinihappoa ja flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina.

Pellavansiemen syöpää vastaan

Rintasyöpä

Pellavansiemenellä tuntuu olevan loputtomasti terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia, ja se vähentää jopa riskiä sairastua syöpään, etenkin rinta- ja suolistosyöpään. Jos syöt siemeniä säännöllisesti, ne auttavat parantamaan monia tulehdukseen perustuvia tauteja korkeiden Omega-3 -rasvojen ja muiden rasvahappojen takia. Pellavansiemen vaikuttaa suoliston ja ruuansulatuksen toimintaan, virtsaeneritysjärjestelmään ja hengitysteihin.

juoksu

Pellavansiemen on loistava apu moniin terveydellisiin ongelmiin ja tauteihin. Jos kärsit ummetuksesta, on tärkeää, että muistat nauttia pellavansiementä säännöllisesti, eikä vain silloin, kun oireilu yltyy. Jatkuva pellavan nauttiminen vaikuttaa suolistoon pitkäjänteisesti.

Kehosi on kokonaisuus, jonka kaikki osat toimivat yhteisvaikutuksessa. Pitämällä huolta kehon kaikista osista varmistat, että elimistösi toimii juuri niin kuin pitää. Jos yksi kehon osa ei toimi kunnolla, se vaikuttaa negatiivisesti kaikkeen muuhunkin, mitä kehossa tapahtuu ja jopa mielialaan.

Muita ummetuksen hoidon kotikonsteja pellavan lisäksi on mm. säännöllinen liikunta, runsas veden juonti ja yleisesti ottaen hyvät ruokailutottumukset ja elämäntyyli.

 

UUTISIA VERKOSSA