Logo image
Logo image

Ummetuksen hoito pellavansiemenillä

3 minuuttia
Ummetuksen hoito pellavansiemenillä
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Yleensä ummetus johtuu kuidun puutteesta ruokavaliossa, mutta joskus ummetukseen on muitakin syitä. Ummetuksesta puhutaan silloin, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, tai jos ulostus on niin kiinteää, että se tekee vessassa käynnistä vaikeaa ja jopa kivuliasta. Kuidun puutteen lisäksi esimerkiksi työmatkailu, muutokset aikatauluissa ja elämänrytmissä sekä stressi voivat vaikuttaa suolen toimintaan negatiivisesti. Suolen toimintaa voi parantaa kotikonstein ja mm. ummetuksen hoito pellavansiemenillä on loistava tapa korvata keinotekoiset laksatiivit, sillä ne eivät sovi pitkäaikaiseen käyttöön.

Ummetuksen hoito pellavansiemenillä on suositeltavaa, sillä pellavansiemen sisältää suuren määrän helposti sulavaa kuitua. Kuidut pitävät suolen toiminnan säännöllisenä estäen ummetusta ja peräpukamia. Siemenet myös auttavat ehkäisemään mätänemisbakteerien lisääntymistä suolistossa. Siemenet sisältävät sitovaa limaa, joka vapautuu veteen sekoitettuna muuttaen veden koostumuksen paksummaksi.
Some figure

Ummetuksen hoito pellavansiemenillä

Siementen sitovan liman johdosta suosittelemme pellavansiemenet nautittavaksi vesilasilliseen sekoitettuna. Laita muutama ruokalusikallinen siemeniä lasilliseen vettä ja anna niiden seisoa lasissa yön yli. Juo seos tyhjään vatsaan heti herättyäsi.

Jos veden koostumus on mielestäsi liian paksua ja epämiellyttävää juotavaksi, voit vaihtoehtoisesti sekoittaa siemenet maitoon, tuorepuristettuun hedelmämehuun, jogurttiin tai jopa salaattiin. Siementen syöminen helpottuu, kun niiden maku ei tule niin vahvasti läpi. Ne voi syödä sellaisenaan, eikä niiden tarvitse välttämättä antaa seistä nesteessä yön yli. Siementen lima vapautuu viimeistään suolistossa.

Pellavansiemeniä on saatavilla kätevinä valmistuotteina, mutta siemeniä voi käyttää myös sellaisenaan joko kokonaisina tai jauhettuina. Siemenet tulee jauhaa jokaisena päivänä erikseen. Hyvä aloitusannos on 1 ruokalusikallinen siemenjauhetta tai 3 ruokalusikallista kokonaisia siemeniä.

Kokeile siemeniä aamupuurossa, jogurtissa marjojen kera, smoothiessa ja wokkipannulla. Suosi suomalaista pellavansiementä, sillä siinä on hyviä rasvahappoja jopa 20% enemmän kuin ulkomailta tuodussa siemenessä.

Miten siementen lima toimii?

Some figure

Siementen lima muodostaa tahnan suolessa, joka kiihdyttää ulosteen liikkumista suolessa. Pellavansiemen on loistava vaihtoehto laksatiivien popsimiselle, sillä keho tottuu lääkkeisiin pian, eivätkä ne toimi enää samalla tavalla, ja joskus laksatiivit voivat aiheuttaa riippuvuutta. On parasta kokeilla luonnollisia keinoja ensin, mutta jos ummetus ei helpotu, on syytä varata aika lääkärille.

 

Kaiken tämän lisäksi siementen helposti imeytyvät kuidut imevät itseensä myrkkyjä ja muita haitallisia aineita suolistosta ja vievät haitalliset aineet ulosteen mukana ennen kuin ne ehtivät imeytyä suolistoon.

Siemenillä on muitakin terveysvaikutuksia. Siemenet sisältävät linolihappoa, joka on yksi tärkeistä Omega-3 -rasvahapoista. Linolihappo alentaa veren kolesterolia ja vähentää riskiä sairastua erilaisiin verenkierron tauteihin, kuten sepelvaltimotautiin. Siemenillä on lisäksi vahva tulehduksia rauhoittava vaikutus, sillä ne ovat täynnä oleiinihappoa ja flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina.

Pellavansiemenen apu syöpää vastaan

Some figure

Pellavansiemenellä tuntuu olevan loputtomasti terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia, ja se auttaa jopa vähentämään riskiä sairastua syöpään, etenkin rinta- ja suolistosyöpään. Jos syöt siemeniä säännöllisesti, ne auttavat parantamaan monia tulehdukseen perustuvia tauteja korkeiden Omega-3 -rasvojen ja muiden rasvahappojen takia. Pellavansiemen vaikuttaa suoliston ja ruuansulatuksen toimintaan, virtsaeneritysjärjestelmään ja hengitysteihin.

Some figure

Pellavansiemen on loistava apu moniin terveydellisiin ongelmiin ja tauteihin. Pidä mielessä, että ummetuksen hoito pellavansiemenillä onnistuu vain jos nautit siemeniä säännöllisesti, eikä vain silloin, kun oireilu yltyy. Jatkuva pellavan nauttiminen vaikuttaa suolistoon pitkäjänteisesti.

Kehosi on kokonaisuus, jonka kaikki osat toimivat yhteisvaikutuksessa. Pitämällä huolta kehon kaikista osista varmistat, että elimistösi toimii juuri niin kuin pitää. Jos yksi kehon osa ei toimi kunnolla, se vaikuttaa negatiivisesti kaikkeen muuhunkin, mitä kehossa tapahtuu ja jopa mielialaan.

Muita ummetuksen hoidon kotikonsteja pellavan lisäksi on mm. säännöllinen liikunta, runsas vedenjuonti ja yleisesti ottaen hyvät ruokailutottumukset ja terve elämäntyyli.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.