Logo image
Logo image

Karpalomehun hyödyt

3 minuuttia
Tiesitkö, että karpalomehussa on jopa enemmän antioksidanttisia voimia kuin pinaatissa? Opi tämän marjan upeista hyödyistä!
Karpalomehun hyödyt
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Viime vuosina on tullut yhä useampia kaupallisia karpalomehuja eri valmistajilta kauppojen hyllyille. Kannattaako niitä juoda? Vai tekeekö se samaa vahinkoa kuin limsat? Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat karpalomehun hyödyt.

Vastaus edellä kysyttyihin kysymyksiin on kyllä, voit juoda sitä. Älä kuitenkaan juo liikaa saadaksesi karpalomehun hyödyt itsellesi. Varmista myös, että hankit kaikista luonnollisinta vaihtoehtoa. On tärkeää, että luet tuotepakkaukset ja pysyt kaukana mehuista, joihin on lisätty sokeria ja säilöntäaineita. 

Karpalot ovat erittäin pieniä muihin hedelmiin verrattuna. Siitä huolimatta ne ovat mahtava veden lähde. Niiden maun ja ominaisuuksien vuoksi karpalot olivatkin amerikkalaisten alkuperäiskansojen vakiotuote.

Karpalomehun hyödyt ovat moninaiset. Tämän mehun sisältämät antioksidanttimäärät ovat hyvä lisä ruokavalioosi. Itse asiassa, sillä on jopa parempi ravintoarvo kuin parsakaalilla ja pinaatillaTästä syystä kannattaa antaa lapsellesi pieni lasillinen tätä mehua.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle enemmän karpalomehun juomisen hyödyistä.

Karpalomehulla on anti-karsinogeenisia ja kasvaimia vastaan taistelevia vaikutuksia

Tämä karpalomehun vaikutus johtuu sen sisältämistä polyfenoliyhdisteistä. Nämä yhdisteet hidastavat kasvainten kehittymistä ja leviämistä. Tämä pätee etenkin keuhko-, rinta-, suolisto- ja eturauhassyövissä.

Toinen tekijä, joka edistää kasvainten syntymistä kehossasi on veritulpat. Karpalomehu voi myös auttaa vähentämään tulehdusta joka voi aiheuttaa veren paakkuuntumista. Tämä johtuu sen suuresta salisyylihappopitoisuudesta.

Samanaikaisesti, flavonoidiensa takia tämä mehu on myös mahtava haitallisen solukasvun estäjä. Siksi luonnollinen karpalomehu vähentää kasvainten kasvua ja hidastaa syövän leviämistä. 

Se vähentää reikien ilmenemistä

Proantosyanidi on kemiallinen yhdiste, jota löytyy karpaloista. Sen työ on hidastaa haitallisia bakteereita, jotka yleensä kiinnittyvät hampaisiin. Se myös vähentää hapon tuotantoa.

Nämä suojaavat hampaitasi iensairauksilta. Ne myös taistelevat plakin kertymistä vastaan.

Karpalomehu ja hyvä suuhygienia ovat täydellinen yhdistelmä suusi terveydestä huolen pitämiseksi. Sinun tulee vain muistaa, että tämä ei toimi jos juot prosessoituja mehuja. Näissä on tapana olla liian korkea sokeripitoisuus.

Se vahvistaa luitasi ja hampaitasi

Karpalomehulla on korkea kalsiumpitoisuus. Pidä tämä mielessä, jos sinulla on ongelmia osteoporoosin kanssa. Kannattaa juoda puoli lasia tätä mehua päivittäin.

Useat niistä yrityksistä jotka valmistavat tätä mehua, lisäävät siihen kalsiumia. Mikäli päätät juoda tällaista mehua, suosittelemme että valitset version, missä on kaikista vähiten sokeria

Saattaa olla houkuttelevaa jopa jättää nämä luonnolliset mehut välistä niiden sokeripitoisuuden takia. Pidä kuitenkin mielessä, että vähäinenkin määrä antaa sinulle tarpeeksi kalsiumia taistelemaan vakavia vaurioita vastaan.

Muista, että tämän mehun tulisi olla täynnä vain luonnollisia sokereita.

Se parantaa sydämesi terveyttä

Some figure

Karpalomehu voi auttaa vähentämään sydänsairaudesta kärsimisen riskiä. Tämä johtuu sen korkeasta flavonoidipitoisuudesta.

Nämä hoitavat antioksidantin työn. Tämä vähentää ongelmien kuten valtimonkovettumataudin todennäköisyyttä. Tämä on sairaus, jossa valtimosi ovat kaventuneet vereesi kertyneiden rasvojen, kalsiumin ja kolesterolin takia.

Valtimonkovettumataudin vaara on, että se estää verenkiertosi. Tämä aiheuttaa sen, että tietyt kehosi osat eivät saa tarvitsemaansa happea. Kun et saa hyvää hoitoa, voit kärsiä erilaisista ongelmista, joihin kuuluu sydänkohtaukset ja aivohalvaukset.

Muihin tämän mehun hyötyihin kuuluu myrkyllisten ainesten puhdistaminen verestäsi. Tämä puhdistautuminen on tärkeää maksaongelmien ehkäisyn kannalta.

Se taistelee ylipainoa vastaan

Some figure

Jos juot karpalomehua, autat kehoasi palautumaan ja eliminoimaan rasvaa, joka on kerääntynyt sen orgaanisten happojen myötä. 

Mutta tämä ei tarkoita sitä, että mikäli juot tätä voit lopettaa urheilun. Et myöskään voi lopettaa täysipainoisen ruokavalion syömistä.

Asia on aivan päinvastoin. Tasapainoinen ruokavalio estää sinua syömästä jatkuvasti tarpeettomia rasvoja, ja liikunnan myötä pääset eroon siitä rasvasta, jota sinulla jo on.

Tämä mehu yksinkertaisesti auttaa kehoosi kertyneen rasvan poistossa. Itsellään tämän juoma ei saa sinua pudottamaan liikakiloja joita sinulla on.

Karpalomehun hyödyt tulevat puolikkaasta lasillisesta päivittäin

Tämän lukemisen jälkeen sinulla luultavasti on himo juoda lasillinen karpalomehua. On kuitenkin hyvä muistaa olla varovainen annoskoon kanssa. 

Tämän juoman maku voi olla liian hapan, minkä vuoksi useilla ihmisillä on vaikeuksia tottua siihen. Mikäli tämä tapahtuu sinulle, suosittelemme käyttämään sitä smootheissa tai laimentamaan sitä vedellä. 

Kokeile tätä reseptiä:

Ainekset

  • 5 dl karpalomehua
  • 1 dl mineraalivettä
  • Jääpaloja

Ohjeet

  • Sekoita kaikki aineet hyvin. Näet, että tulos on erittäin virkistävä. Lisäksi se on hyvin paljon terveellisempi kuin normaalit juomasi.
  • Voit muuttaa nesteiden suhteita oman makusi mukaan.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pappas, E., & Schaich, K. M. (2009). Phytochemicals of cranberries and cranberry products: Characterization, potential health effects, and processing stability. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(9), 741–781. https://doi.org/10.1080/10408390802145377
  • Chew, B., Mathison, B., Kimble, L., McKay, D., Kaspar, K., Khoo, C., … Blumberg, J. (2019). Chronic consumption of a low calorie, high polyphenol cranberry beverage attenuates inflammation and improves glucoregulation and HDL cholesterol in healthy overweight humans: a randomized controlled trial. European Journal of Nutrition58(3), 1223–1235. https://doi.org/10.1007/s00394-018-1643-z
  • Philip N, Walsh LJ. Cranberry Polyphenols: Natural Weapons against Dental Caries. Dent J (Basel). 2019;7(1):20. Published 2019 Mar 1. doi:10.3390/dj7010020
  • Blumberg JB, Camesano TA, Cassidy A, et al. Cranberries and their bioactive constituents in human health. Adv Nutr. 2013;4(6):618–632. Published 2013 Nov 6. doi:10.3945/an.113.004473

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.