10 sydänsairauden usein ohitettua oiretta

Vaikka oireet voivat johtua jostakin vähemmän vakavastakin, sinun pitäisi kuitenkin ottaa yhteyttä lääkäriisi välttääksesi vakavamman sairauden riskin.
10 sydänsairauden usein ohitettua oiretta

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Sydänsairaus on johtava kuoleman aiheuttaja ympäri maailmaa, ja siihen kuollaan enemmän kuin mihinkään syöpään. Sydänsairauden yleistyminen on kasvussa.

Maailman terveysjärjestön (WHO) raportin mukaan noin 17,3 miljoonaa ihmistä kuoli vuonna 2008 ympäri maailmaa sydän- ja verisuonisairauden seurauksena. Tämän luvun on arvioitu kasvavan 23 miljoonaan per vuosi vuoteen 2030 mennessä.

Miksi sydänsairaudet aiheuttavat niin monia kuolemia?

Usein sydänsairaus on seurausta huonosta ravitsemuksesta, epäaktiivisesta elämäntyylistä, tupakoinnista tai ympäristösaasteista, muiden syiden ohella.

Yksi syistä siihen että tämä terveysongelma aiheuttaa niin paljon kuolemia ympäri maailmaa on se, että ihmiset eivät kiinnitä huomiota kehonsa merkkeihin ja oireisiin, vaan odottavat liian kauan ottaakseen yhteyttä lääkäriin.

Sydänsairauden yleisimmät oireet

sydänsairauden oireet

Suurin osa sydänongelmien oireista ei ole rajuja ja ne voidaan sekoittaa muiden sairauksien oireisiin.

Sydänsairauden oireiden tunnistaminen voi pelastaa monta elämää. Seuraavaksi kerromme tarkemmin sydänsairauden oireista, etenkin niistä jotka ihmiset jättävät usein huomiotta vaikka ei pitäisi!

Huimaus ja hengitysvaikeudet

Huimaus ja hengitysvaikeudet voivat viitata sydänkohtaukseen. Tämän tyyppiset oireet voivat johtaa tajunnan menetykseen ja viitata säännöttömyyteen sydämessä, kuten sydämen rytmihäiriöön.

Uupumus

Uupumus voi olla yksi sydänsairauden oireita

Tämä oire vaikuttaa varsinkin naisiin ja voi ilmaantua sydänkohtauksen aikana tai päiviä, tunteja tai jopa viikkoja ennen sydänkohtausta.

Totta kai tämä oire voi olla myös merkki jostain toisesta sairaudesta tai muusta terveysongelmasta. Sinun pitäisi ottaa aina yhteyttä lääkäriin jotta saat oikean diagnoosin!

Ruokahalun puute tai pahoinvointi

Monet ihmiset kärsivät pahoinvoinnista ja oksentelusta sydänkohtauksen aikana. Lisäksi oireet kuten vatsan turvotus liitettynä sydämen vajaatoimintaan voivat liittyä ruokahaluun.

Rintakipu

Rintakipu on sydänkohtauksen klassinen oire mutta ei kaikissa tapauksissa. Jean C. McSweeney, Arkansas School of Medical Science and Disease -yliopiston tutkija sanoo että tämä on ensimmäinen oire jota ihmiset etsivät mutta rintakipu ei ilmene kaikissa tapauksissa.

McSweeney sanoo että tämä kipu tuntuu siltä kuin “norsu istuisi rintakehälläsi” mutta voi ilmetä myös epämukavana paineen tai “täyden” olon tunteena.

Kipu eri puolilla kehoa

Kivut kehossa voi olla sydänsairauden oireita

Rintakipu on yleisin raportoitu kipu sydänkohtauksen aikana. Kuitenkin tämä kipu voi ulottua käsiin, selkään, kaulaan, vatsaan, leukaan tai kyynärpäihin. Joissakin tapauksissa kipua ei ole rinnassa sydänkohtauksen aikana, vaan vain kehon muissa osissa.

Epäsäännöllinen pulssi

Väliaikaisia muutoksia pulssissa on pidetty normaalina mutta kun pulssin epäsäännöllisyyteen liittyy heikkoutta, huimausta tai hengitysvaikeuksia se voi olla sydänkohtauksen, sydämen vajaatoiminnan tai sydämen rytmihäiriön merkki.

Hengenahdistus

Jos sinulla on hengitysvaikeuksia rauhallisissa toimissa tai jopa levätessä, se voi olla oire keuhkosairaudesta kuten astmasta. Samoin se voi olla oire sydänkohtauksesta tai sydämen vajaatoiminnasta. Sydänkohtauksen aikana hengitysvaikeuksien lisäksi voi olla rintakipua, mutta ei kaikissa tapauksissa.

Hikoilu

Hikoilu voi olla sydänsairauden oire

Kylmä hiki, varsinkin levon aikana on sydänkohtauksen merkki. Tämä oire ilmaantuu juuri ennen sydänkohtausta.

Tulehdus

Sydämen vajaatoiminnasta kärsiminen voi aiheuttaa nesteen kerääntymistä kehoon. Turvotus on huomattavaa eri puolilla jalkoja ja vatsassa.

Kalpea tai sairas ulkonäkö

Moni ihminen on kalpea tai harmaa ennen sydänkohtausta. Koska verenpaine putoaa, ihminen näyttää silminnähden sairaalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.