Tunnista sydänkohtauksen merkit

toukokuu 14, 2015

Useimmiten sydänkohtauksen merkit ovat helposti tunnistettavissa. Yllättävä ja kova kipu rinnassa, joka leviää vasempaa kättä tai selkää kohti, on yleisin oire, joka tulisi heti tarkistaa. Mitä nopeammin pääsee lääkäriin, sitä parempi lopputulos kohtauksella yleensä on. Sydänkohtaus voi ilmoitella itsestään lievänä ja pienenä kohtauksena tai rintakipuna, jolloin tilanne ei ole yhtä tulenarka, mutta vaatii silti nopeita toimenpiteitä.

Harvat kupsahtavat kylmiltään sydänkohtauksen uhrina, sillä usein varsinaista sydäninfarktia edeltää lievempi kohtaus. Pidä siis seuraavat seikat mielessäsi, jos koet äkillistä rintakipua.

Millainen on sydänkohtausta edeltävä kohtaus? Hetkellinen häiriö sydänlihaksen toiminnassa johtuu siitä, ettei veri virtaa lihakseen normaaliin tapaan, ja tämä voi aiheuttaa kovaa kipua rinnassa. Rintakivut voivat ilmetä toistuvasti ja voimakkaina, missä tapauksessa tulisi ehdottomasti kääntyä lääkärin puoleen, sillä jatkuvat rintakivut ovat usein merkki verenkierto- tai sydänongelmista.

Kardiologi eli sydänlääkäri on erikoistunut sydämen toimintaan, ja auttaa sinut tarvittavan hoidon alkuun.

Ennakkosydänkohtauksen oireet

 • Kipu tai epämukavuuden tunne rintakehässä
 • Kova kipu käsissä, kaulalla, leuassa, hartioilla tai selässä
 • Pahoinvointi
 • Yllättävä ja voimakas väsymys
 • Hengitysvaikeudet
 • Ahdistuneisuus
 • Hikoilu
 • Huimaus

Kohtauksesta selvinneet kertovat usein sen tuntuvan siltä, kuin ’ suuri kivi lepäisi rinnalla.’ Kova paine kohdistuuu suoraan rintakehään.

Sydänkohtaus

Miten sydänkohtausta ennakoivat oireet ilmenevät naisilla?

Naiset reagoivat usein eri tavoin kuin miehet, eivätkä naiset aina koe puristavaa tunnetta tai kovaa painetta rintakehässä. Useimmiten naiset kokevat pistävää kipua, pahoinvointia, hengitysvaikeuksia ja vatsakipuja, mikä tekee sydänkohtauksen diagnosoinnista hankalampaa.

Kuinka vakava sydäninfarktia ennakoiva kohtaus voi olla?

Kohtausten vakavuus ja pituus vaihtelee ja jokainen kohtaus on erilainen. On tärkeää tarkkailla oireiden kehittymistä ja lähteä lääkäriin, mikäli oireet eivät helpota. Usein epävakaa angina pectoris (yllättävät rintakivut tai epämukava tunne rinnassa) on vaarallisempi kuin vakaa angina pectoris (ilmenee aina samassa tilanteessa).

Yleensä rintakivut alkavat fyysisen rasituksen tai henkisen kuormituksen yhteydessä. Yleensä olo helpottaa, kun levähtää hetken. Keskustele oireistasi lääkärin kanssa, hän osaa neuvoa sinua mahdollisen hoidon ja lääkityksen tiimoilta.

Huomioithan, että lääkäriin on syytä lähteä kiireesti, mikäli rintakehän oireet pahenevat ja pitkittyvät, eivätkä helpota edes levossa. Samaten sinun tulisi soittaa apua, jos rintakehän oireet iskevät lepotilassa.

Hoito

 • Verisuonia avaava ja rentouttava lääkitys helpottaa verenpaineen kontrollointia ja parantaa verenkiertoa.
 • Usein ruokavaliomuutokset auttavat verisuoniston hoidossa. Lääkärit suosittelevat usein hedelmiä, kasviksia, täysjyvää ja kalaa. Ylimääräisestä rasvasta tulisi luopua.
 • Kuntoilu tekee hyvää sydämelle ja varmistaa, että sydämeen virtaa tarpeeksi verta. Pyöräily ja kävely ovat suositeltavia ja turvallisia liikuntamuotoja.

Muistathan…

Sinun on hakeuduttava lääkäriin heti, mikäli koet vakavia rintakipuja, jotka kestävät kauemmin kuin viisi minuuttia eivätkä helpotu lepäämällä. Tämä saattaa olla merkki sydäninfarktista.

Sydän

Sinun tulisi käydä lääkärissä säännöllisesti tarkastuttamassa terveydentilasi, erityisesti jos kärsit ylipainosta tai verenkiertojärjestelmän sairauksista. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä suurempi on riskisi kärsiä sydänvaivoista.

UUTISIA VERKOSSA