Logo image
Logo image

Tunnista sydänkohtauksen merkit

2 minuuttia
Tunnista sydänkohtauksen merkit
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Useimmiten sydänkohtauksen merkit ovat helposti tunnistettavissa. Yllättävä ja kova kipu rinnassa, joka leviää vasempaa kättä tai selkää kohti, on yleisin oire, joka tulisi heti tarkistaa. Mitä nopeammin pääsee lääkäriin, sitä parempi lopputulos kohtauksella yleensä on.

Sydänkohtaus voi ilmoitella itsestään lievänä ja pienenä kohtauksena tai rintakipuna, jolloin tilanne ei ole yhtä tulenarka, mutta vaatii silti nopeita toimenpiteitä.

Sydänkohtauksen merkit

Usein varsinaista sydäninfarktia edeltää lievempi kohtaus. Pidä siis seuraavat asiat mielessäsi, jos koet äkillistä rintakipua.

Some figure

Millainen on sydänkohtausta edeltävä kohtaus?

Hetkellinen häiriö sydänlihaksen toiminnassa johtuu siitä, ettei veri virtaa lihakseen normaaliin tapaan, se voi aiheuttaa kovaa kipua rinnassa. Rintakivut voivat ilmetä toistuvasti ja voimakkaina, missä tapauksessa tulisi ehdottomasti kääntyä lääkärin puoleen, sillä jatkuvat rintakivut ovat usein merkki verenkierto- tai sydänongelmista.

Kardiologi eli sydänlääkäri on erikoistunut sydämen toimintaan, ja auttaa sinut tarvittavan hoidon alkuun.

Sydänkohtauksen oireet

 • Kipu tai epämukavuuden tunne rintakehässä
 • Kova kipu käsissä, kaulalla, leuassa, hartioilla tai selässä
 • Pahoinvointi
 • Yllättävä ja voimakas väsymys
 • Hengitysvaikeudet
 • Ahdistuneisuus
 • Hikoilu
 • Huimaus

Kohtauksesta selvinneet kertovat usein sen tuntuvan siltä, kuin ‘ suuri kivi lepäisi rinnalla.’ Kova paine kohdistuuu suoraan rintakehään.

Some figure

Naisilla sydänkohtauksen merkit erilaiset kuin miehillä

Naiset reagoivat alkavaan sydänkohtaukseen usein eri tavoin kuin miehet. Naiset eivät läheskään aina koe puristavaa tunnetta tai kovaa painetta rintakehässä. Useimmiten naisten oireina sen sijaan on pistävää kipua, pahoinvointia, hengitysvaikeuksia ja vatsakipuja, mikä tekee sydänkohtauksen diagnosoinnista hankalampaa.

Kuinka vakava sydäninfarktia ennakoiva kohtaus voi olla?

Jokainen kohtaus on erilainen. On tärkeää tarkkailla oireiden kehittymistä ja lähteä lääkäriin välittömästi, mikäli oireet eivät helpota.

Rintakivut alkavat usein fyysisen rasituksen tai henkisen kuormituksen yhteydessä. Yleensä olo helpottaa, kun levähtää hetken. Keskustele oireistasi lääkärin kanssa, mikäli lääkäri katsoo aiheelliseksi hän voi määrätä sinulle oireisiin lääkettä tai muita hoitokeinoja.

Huomioithan, että lääkäriin on syytä lähteä kiireesti, mikäli rintakehän oireet pahenevat ja pitkittyvät, eivätkä helpota edes levossa.

Hoito

 • Verisuonia avaava ja rentouttava lääkitys helpottaa verenpaineen kontrollointia ja parantaa verenkiertoa.
 • Usein ruokavaliomuutokset auttavat verisuoniston hoidossa. Lääkärit suosittelevat usein hedelmiä, kasviksia, täysjyvää ja kalaa. Ylimääräisestä rasvasta tulisi luopua.
 • Kuntoilu tekee hyvää sydämelle ja varmistaa, että sydämeen virtaa tarpeeksi verta. Pyöräily ja kävely ovat suositeltavia ja turvallisia liikuntamuotoja.

Muistathan, jos tunnistat itselläsi sydänkohtauksen merkit..

Sinun on hakeuduttava lääkäriin heti, mikäli koet vakavia rintakipuja, jotka kestävät kauemmin kuin viisi minuuttia eivätkä helpotu lepäämällä. Tämä saattaa olla merkki sydäninfarktista.

Some figure

Sinun tulisi käydä lääkärissä säännöllisesti tarkastuttamassa terveydentilasi, erityisesti jos kärsit ylipainosta tai verenkiertojärjestelmän sairauksista. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä suurempi on riskisi kärsiä sydänvaivoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Prevention of Cardiovascular Events and Death with Pravastatin in Patients with Coronary Heart Disease and a Broad Range of Initial Cholesterol Levels. (2002). New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm199811053391902.
 • Lorgis, L., Gudjoncik, A., Richard, C., Mock, L., Buffet, P., Brunel, P., … Zeller, M. (2012). Pre-Infarction Angina and Outcomes in Non-ST-Segment Elevation Myocardial Infarction: Data from the RICO Survey. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0048513.
 • A., G., L., M., L., L., P.H., B., L., J.-M., J.C., B., … M., Z. (2009). Pre-infarction angina and short-term outcomes in non ST segment elevation myocardial infarction. European Heart Journal.
 • MedlinePlus. Angina de pecho. https://medlineplus.gov/spanish/angina.html.
 • National Heart, Lung and Blood Institute. Angina. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/espanol/angina.
 • Access Medicina. Fichero Farmacológico. Capítulo 67: Vasodilatadores coronarios, periféricos y cerebrales. https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1510&sectionid=98016294.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.