Ruoka ja liikunta: miten saada haluamasi vartalo

Tasapainoisen ruokavalion ja terveellisen liikunnan yhdistelmä toimii laihdutuksen, kiinteytyksen ja toivomasi vartalon saavuttamisen perustana.
Ruoka ja liikunta: miten saada haluamasi vartalo
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Terveellinen ruoka ja liikunta ovat täydellinen yhdistelmä haluamasi vartalon saavuttamiseksi, sellaisen josta olet unelmoinut niin pitkään. Suositut “ihmedieetit” ovat poissa, sekä laihdutustuotteet korvikkeena ylipainon hoitamiseksi.

Nykyisin ymmärretään kuinka tärkeitä nämä tavat ovat. Vaikka niiden omaksuminen elämäntapana onkin hieman vaikeaa, on sen tekemisestä paljon hyötyä sekä vartalollesi että terveydellesi.

Lisäksi näihin ongelmiin liittyy monia myyttejä ja he jotka onnistuvat saavuttamaan tasapainon näiden kahden välillä, saavat tyydyttäviä ja pysyviä tuloksia.

Ruoka ja liikunta pääroolissa vartalon muokkaamisessa

Oletko tehnyt siitä päämääräsi? Taisteletko parantaaksesi kehoasi? Opi näkökohdat, jotka sinun täytyy huomioida jottet epäonnistu yrityksessäsi.

Tasapainoinen ruokavalio

ruoka ja liikunta saavuttaaksesi haluamasi vartalon

Syömistottumukset ovat tärkeässä osassa mitä tahansa suunnitelmaa saadaksesi terveen kehon. Ravinnon välityksellä tuetaan niitä prosesseja jotka puuttuvat painon pudotukseen, kuten aineenvaihdunnan ja ruoansulatusjärjestelmän aktiivisuutta.

Siten on sopivaa omaksua tasapainoinen ruokavalio, hallita kaloreita ja varmistaa että lukuisat ravintoaineet vastaavat kehon päivittäisiä vaatimuksia.

Miksi meidän ei pitäisi seurata äärimmäisiä dieettejä? Vaikka ne voivatkin antaa tuloksia ylimääräisen painon pudotuksessa, saavat ne myöhemmin aikaiseksi “jojoefektin”, joka tuo meille nuo lyhyessä ajassa menettämämme kilot takaisin.

Niistä puuttuvat välttämättömät ravintoaineet ja ne ovat vaaraksi terveydelle, varsinkin jos henkilö kärsii jostain sairaudesta.

Kuinka nauttia tasapainoisesta ruokavaliosta?

Tasapainoinen ruokavalio perustuu oikeanlaiseen makro- ja mikroravinteiden yhdistelmään, jotka ovat keholle välttämättömiä. Se huomioi henkilön terveydentilan, kehon painon ja elämäntyylin yleisesti.

Sen pääominaisuuksia ovat:

 • Yhdistelmä vaihtelevia ja terveellisiä ruokia.
 • 5-6 pientä ateriaa päivässä.
 • Sovitut ajat jokaiselle aterialle.
 • Tyydyttyneiden rasvojen, transrasvojen, sokerin ja natriumin vähäinen käyttö tai ei ollenkaan.
 • Täysi aamiainen, jonka kalorimäärä vastaa 25 % päivittäisestä tarpeesta.
 • Hedelmien, vihannesten ja kokojyväviljojen enempi käyttö.
 • Veden ja terveellisten nesteiden (mehut, teet ja niin edelleen) päivittäinen kulutus.
 • Terveelliset ruoanlaittomenetelmät, kuten höyryttäminen tai uunissa paistaminen pannulla öljyssä paistamisen sijaan.

Liikunta

kuntosalilla

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että kaikista tehokkain keino ruokavalion lisäksi on urheilu. Se tehostaa  painonpudotusta sekä lisää fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista kehon rasvanpoltossa. Tällainen päivittäinen harjoitus lisää energiankulutusta, muokkaa vartaloa ja optimoi elintärkeiden elinten toimintaa.

Mayo Cliniciltä saadun tiedon mukaan aerobinen liikunta on tehokkainta, kun on kyse rasvanpoltosta. Siitä huolimatta, yleensä on paras yhdistää se voimaharjoituksiin.

Suosittelemme sinua lukemaan:  Lisää lihasmassaa ja polta rasvaa tehokkaammin

Vinkit liikunnan aloittamiseen

Ajanpuute ja monet kiireet ovat tekosyitä sille, ettei harrasteta säännöllistä liikuntaa. Monet ovat rajoittuneet siihen ajatukseen, että niiden eduista on mahdollista nauttia vain jokapäiväisellä kuntosaliharjoituksella.

Totuus on kuitenkin se, että tämän tavan sisällyttäminen omaan elämäntyyliin on mahdollista monin tavoin. Ei oikeastaan ole välttämätöntä käyttää ammattilaistarvikkeita, eikä se vaadi monia tunteja päivässä.

 • 20-30 minuutin omistaminen päivässä liikunnalle on riittävä aika.
 • Sitä voidaan harrastaa aamulla, juuri ennen muiden päivittäisten aktiviteettien aloittamista.
 • Vaikka kuntosalilla onkin monia etuja, on kymmeniä harrastuksia joita voi harrastaa kotona ja julkisilla alueilla.
 • Ei ole välttämätöntä rajoittaa itseään yhteen liikuntasuunnitelmaan: pilates, jooga, zumba tai juokseminen ovat vaihtoehtoisia tapoja nauttia liikunnan eduista.

Lepo: täydentää “kympin” vartalon

nukkuminen

Saadaksesi “kympin” vartalon, älä jätä huomiotta tukipilaria joka täydentää ruoan ja liikunnan hyödyt: lepo.

Jokaisessa terveellisen elämäntyylin suunnitelmassa on ohjeita hyvin nukkumiseen ja kehon tarvitsemaan lepoon. Mitään ei pitäisi viedä äärirajoille, ei edes fyysistä aktiivisuutta.

 • Ei ole hyvä tehdä raskasta urheilua joka päivä. Jos suunnittelet liikuntaa joka päivälle, pitäisi aktiviteettien olla kerran tai kahdesti viikossa vähemmän vaativia.
 • Levon pitäisi olla vähintään 7 tuntia keskeytymätöntä unta. Vähempi lepo edistää painonnousua, vähentää energiatasoa ja vaikuttaa keskittymiseen.

Toivotko saavuttavasi sopusuhtaisen ja terveen vartalon? Ole varovainen äärimmäisyyksien kanssa! Omaksu nämä helpot tavat elämäntyyliisi ja huomaat että ne ovat tehokkain tapa saavuttaa haluamasi vartalo.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.