Logo image
Logo image

15 terveellisintä probioottia ja prebioottia

3 minuuttia
Probiootit ja prebiootit parantavat ruoansulatus- ja immuunijärjestelmäsi terveyttä vahvistamalla suolistoflooraa ja suojelemalla elimistöä haitallisilta aineilta.
15 terveellisintä probioottia ja prebioottia
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Probiootit ja prebiootit eivät ole sama asia, mutta ne saatetaan joskus sekoittaa keskenään tai niiden tarjoamia hyötyjä ei osata erotella selkeästi. Joka tapauksessa probiootit ja prebiootit ovat tärkeitä terveyden kannalta. Ne auttavat parantamaan ruoansulatusjärjestelmän toimintaa ja vahvistamaan immuunijärjestelmää tartuntatautien ja lukuisten muiden tautien ehkäisemiseksi.

Olemme varmoja siitä, että tämä tieto tulee olemaan sinulle hyödyksi, ja että voit hyödyntää antamamme neuvot, joten eiköhän aloiteta!

Probiootit ja prebiootit eivät ole sama asia

Olet varmasti nähnyt lukemattomia tv-mainoksia erityyppisistä jogurteista, jotka lisäävät elimistön “hyviä bakteereja”. Näissä viitataan probiootteihin, joita löytyy tavallisesta maustamattomasta jogurtista, kefiiristä, hapankaalista ja misokeitosta. Nämä kaikki vahvistavat suoliston bakteerikantaa.

Mitä prebiootit sitten ovat? Eikö niistä saa hyviä bakteereja? Ovatko ne ruoansulatuksen mikro-organismeja? Tavallaan kyllä. Tässä hieman enemmän tietoa niistä:

1. Probiootit

 • Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee probiootit eläviksi mikro-organismeiksi, jotka sopivissa määrissä syötynä ovat hyväksi terveydelle.
 • Ne ovat suoliston bakteereja, jotka stimuloivat hyvän ruoansulatuksen kannalta välttämättömiä ruoansulatusnesteitä ja luonnollisia entsyymejä. Kannattaa aina syödä orgaanisia tai luonnollisessa tilassa olevia probiootteja.
 • Saattaa olla pelottavaa ajatella, että ruoansulatusjärjestelmäsi on kaikenlaisten bakteerien asuttama. Mutta ne tunnetaan suoliston mikrobiomina, eikä tämä mikrobiomi ole ainoastaan hyväksi terveydelle, vaan se reagoi herkästi myös syömiisi ruokiin, kuten myös stressiin, joihinkin sairauksiin ja moniin eri lääkkeisiin.
 • Näillä mikro-organismeilla on myös tärkeä rooli osana elimistön immuunijärjestelmää suoliston limakalvoilla. Ne estävät taudinaiheuttajien, eli haitallisten mikro-organismien, lisääntymisen ja kehittymisen.
 • Probioottien, kuten hapanmaitotuotteiden nauttiminen auttaa suojautumaan monilta sairauksilta. Puhutaan kuitenkin ensin termistä ‘hapan’. Normaali maito saattaa usein olla enemmänkin haitallinen kuin hyödyllinen suolistolle, sillä se voi aiheuttaa siellä tulehduksen intoleranssista kärsivillä henkilöillä.
Some figure

2. Prebiootit

 • Prebiootit ovat eräänlainen hiilihydraatti, joka toimii ikään kuin probioottien alla olevana kerroksena. Ne ovat aineita, joita suolisto ei pysty sulattamaan. Ne toimivatkin rakenteellisena pohjana ja vahvistavat näitä eläviä organismeja, jotka suojelevat meitä haitallisilta tekijöiltä.
 • Ne on tarkoitettu stimuloimaan immuunijärjestelmää. Ne edistävät hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa, estäen samalla taudinaiheuttajien leviämisen.
 • Prebiootit auttavat joidenkin hivenaineiden, kuten kalsiumin ja magnesiumin, imeytymisessä.
 • Ne vähentävät suolistokaasuja ja edistävät suoliston toimintaa.
 • Ne taistelevat ummetusta ja tulehduksellista suolistosairautta vastaan.

Parhaimmat päivittäin nautittavat probiootit

Some figure

1. Kefiiri

 • Kefiiri on hapatettua lehmän- tai vuohenmaitoa. Kefiirin hapan maku johtuu hapatusprosessista, joka vähentää maidon sisältämiä luontaisia sokereita.
 • Kefiiriä voidaan nauttia nestemäisenä tai rakeisena, ja sitä suositellaan erityisesti aamupalaksi.
 • Se on yksi eniten eläviä mikro-organismeja sisältävistä ruoista, joka kykenee vahvistamaan ja hoitamaan suoliston terveyttä.
 • Jos kefiiriä nautitaan säännöllisesti, se auttaa vähentämään suolistossa olevia taudinaiheuttajabakteereja, jotka usein aiheuttavat mahatautia.

2. Hapankaali

 • Voisi sanoa, että kefiirin jälkeen toiseksi hyödyllisin ruoka suolistobakteereille on hapankaali.
 • Hapankaali on hapatettua kaalia, joka on täynnä laktobasilli- ja bifidobakteereja.
 • Se parantaa suolistobakteerien laatua, palauttaa ohutsuolen pH-tason, hoitaa ruoansulatusta ja mahdollistaa ravintoaineiden paremman imeytymisen.
 • Hapankaali on täynnä A-, B1-, B2- ja C-vitamiineja sekä hivenaineita, kuten rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia.

Muut probiootteja sisältävät ruoat

 • Kreikkalainen jogurtti
 • Misokeitto
 • Kombutsa-juoma
 • Oliivit
 • Tumma suklaa

Parhaimmat päivittäin nautittavat prebiootit

Some figure

Artisokat

Artisokat eivät ainoastaan ole maksan kannalta superterveellisiä, vaan ne ovat myös yksi parhaista prebiootteja sisältävistä ruoista. Ne sisältävät 3-20 % inuliinia, joka on yksi yleisimmistä prebiooteista.

Sikuri

Toisiksi eniten prebiootteja, kuten inuliinia, sisältävä ruoka on sikuri. Sikuria löytyy terveysruokakaupoista, ja sitä voidaan käyttää ruokien seassa tai siitä voidaan valmistaa luonnollista yrttijuomaa.

Valkosipuli

Valkosipuli sisältää suunnilleen 15 % inuliinia. Miten olisi lasillinen vettä tuoreen valkosipulimehun kera joka aamu? Terveytesi tulee kiittämään sinua!

Sipuli

Sipulit sisältävät 5-8 % inuliinia. Ne voidaan syödä raakana tai kypsennettynä.

Purjo

Purjo sisältää 3-10 % inuliinia ja sopii loistavasti parantamaan suoliston terveyttä.

Vehnänalkio

Vehnänalkio on toinen prebiootteja sisältävä ruoka, joka voidaan lisätä ruokavalioon. Siitä saa prebiootteja 5 %.

Vehnäjauho

Vehnäjauhosta saa 5 % prebiootteja, jos se nautitaan kypsennettynä. Nauti sitä aina maltillisesti, jotta paino ei nouse.

Banaanit

Jos tykkäät banaanista, syö sitä milloin haluat. Siitä saa inuliinia vain 5 %, mutta yhdistettynä aiemmin mainittuihin ruokiin ne auttavat stimuloimaan suolistobakteereja parantaen näin terveyttäsi. Se on sen arvoista!

Kuten huomaat, probiootit ja prebiootit ovat eri asioita, ja niillä on suoliston toiminnan kannalta erilaisia tehtäviä. Niillä molemmilla on kuitenkin suuri merkitys ihmisen terveyden kannalta.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Farnworth, E. R. (2005). Kefir ? a complex probiotic. Food Science <html_ent Glyph=”@amp;” Ascii=”&amp;”/> Technology Bulletin: Functional Foods. https://doi.org/10.1616/1476-2137.13938

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.