Logo image
Logo image

7 lääkinnällistä käyttötapaa artisokalle

3 minuuttia
Artisokasta saa paljon kuitua, joka auttaa ruoansulatusta toimimaan ja ehkäisee ummetusta.
7 lääkinnällistä käyttötapaa artisokalle
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Herkullinen artisokka on monen suosikkiruoka, eikä suotta. Kukapa ei nauttisi lautasellisesta keitettyä artisokkaa oliiviöljyn ja etikan kera. Mahtavan makunsa lisäksi artisokat sisältävät keholle hyödyllisiä aineksia. Oikein käytettynä artisokalle on jopa lääkinnällisiä käyttötapoja. Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin artisokan hyötyihin.

Lääkinnällisiä käyttötapoja artisokalle

Artisokan tulisi kuulua jokaisen perheen ruokalistalle. Artisokka saattaa vaikuttaa hankalalta ja eksoottiselta kasvilta. Artisokalle voi olla vaikea keksiä käyttöä ruokapöytään ja kokattavaksi, mutta todellisuudessa sen kypsentäminen on helppoa. Artisokkaa saa ympäri vuoden säilykkeenä, mutta parhaimmillaan se on tuoreena.

1. Hyväksi maksalle

Some figure

Artisokalla on puhdistava vaikutus elimistöön ja erityisen hyvin se puhdistaa maksaa. Maksa tunnetusti käsittelee kaikki elimistöön päätyvät myrkyt ja kuona-aineet, ja joskus maksa voi ylikuormittua, kun myrkkyjä kertyy liikaa.

Artisokka helpottaa maksan toimintaa ja nopeuttaa myrkkyjen poistumista virtsan mukana. Lisäksi artisokka lisää sappinesteen tuotantoa, mikä tekee ruoansulatuksen toiminnasta helppoa. Artisokkaa käytetään myös mm. hepatiitin, maksakirroosin ja heikentyneen maksan toiminnan hoitoon.

Artisokkaa voi nauttia helposti uutteena monta kertaa päivässä. Keitä litra vettä ja lisää joukkoon artisokka, keitä pehmeäksi ja lisää puolikkaan sitruunan mehu. Nauti lasillinen aterioiden jälkeen.

2. Auttaa pudottamaan painoa

Some figure

Artisokka nopeuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvanpolttoa. Samalla kuona-aineet ja ylimääräinen neste poistuvat elimistöstä nopeasti. Nauti edellä mainittua artisokkavettä monta kertaa päivässä. Muista, ettei artisokka yksinään auta sinua laihtumaan, vaan se toimii vain osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

3. Hyväksi sydämelle

Some figure

Nauttimalla artisokkaa säännöllisesti autat pitämään veren puhtaana. Artisokka sopii täydellisesti korkeiden kolesteroliarvojen ja triglyseridien alentamiseen. Lisäksi artisokka auttaa alentamaan verensokeria ja usein diabeetikot luottavatkin artisokan parantavaan vaikutukseen. Artisokka pitää sydämestä hyvää huolta.

4. Tehostaa aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta

Some figure

Artisokka sisältää paljon kuitua, joka yhdessä puhdistavan vaikutuksen kanssa se helpottaa ruoansulatuksen toimintaa ja ehkäisee ummetusta. Keitä tai höyrytä muutama artisokka nautittavaksi sellaisina päivinä, kun tunnet olosi raskaaksi, ruokahalu on kaikonnut tai kärsit ummetuksesta. Artisokka hälventää tulehdusta, säätelee aineenvaihduntaa ja tehostaa samalla vastustuskykyä.

5. Energiaa artisokasta

Some figure

Artisokassa on paljon vitamiineja, erityisesti A- ja B6-vitamiinia, sekä tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia, fosforia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja jodia. Kaikkia näitä aineksia tarvitaan, kun keho muuntaa hiilihydraatteja energiaksi.

6. Apu sappirakon ongelmiin

Some figure

Joskus sappirakon toiminnassa ilmenee ongelmia, mikä näkyy ruoansulatuksen hidastumisena ja lisääntyneenä riskinä sappikivien kehittymiseen. Hoitaaksesi sappirakkoa ja pitääksesi sen puhtaana sappikivistä, voit valmistaa uutteen artisokasta. Keitä 5 kuivattua artisokan lehteä pienessä määrässä vettä, lisää muutama pisara sitruunamehua ja nauti lounaan jälkeen. Artisokalle sopii kaveriksi boldo-kasvi, mikä lisää uutteen lääkinnällistä vaikutusta.

7. Vähentää virtsahapon määrää

Some figure

Kun kehoon kertyy liikaa virtsahappoa, voi se kristallisoitua ja kulkeutua veren mukana eri paikkoihin kehossa. Kun virtsahappokristalleja kertyy yhteen paikkaan, ne voivat aiheuttaa kipua. Virtsahappoa kehittyy elimistöön etenkin puriinien vaikutuksesta, joita esimerkiksi kaikki liha sisältää runsaasti. Artisokan säännöllinen nauttiminen herkullisissa salaateissa tai osana muita höyrytettyjä kasviksia voi vähentää virtsahapon määrää ja kihtiin liittyviä ongelmia.

8. Hoitaa päänsärkyä

Some figure

Asiantuntijoiden mukaan tietyntyyppinen päänsärky johtuu maksan ongelmista. Kun maksa ei toimi normaalisti ja myrkkyjen kerääntyminen kehoon kiihtyy, tai jos maksa on rasvoittunut, voi olo tuntua väsyneeltä, huonovointiselta ja päänsärkyjä esiintyy usein. Kokeile hoitaa oireita lisäämällä artisokan nauttimista etenkin uutteen muodossa.

Suosittelemme nauttimaan artisokkaa kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Artisokkaa voi valmistaa monella eri tavalla ja se sopii esimerkiksi katkaravun, täysjyväriisin, linssien ja papujen kanssa nautittavaksi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että artisokka sisältää paljon natriumia, joten jos tarkkailet natriumin määrää ruokavaliossasi, älä syö liikaa artisokkaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carbajal Azcona, A., & Sanchez-Muniz, F. J. (2003). Pesos de medidas caseras y raciones habituales de consumo. Nutrición y Dietética.
  • Gil Ortega, R. (1999). El cultivo de la alcachofa. Variedades de semilla. Hojas Divulgadoras Del Ministerio de Agricultura.
  • Rozano, V., Quiróz, C., Acosta, J., Pimentel, L., & Quiñones, E. (2004). Hortalizas, las llaves de la energía. Revista Digital Universitaria. https://doi.org/ISSN: 1067-6079
  • Castro, M. V. (2016). Evaluación de diferentes niveles de alcachofa (Cynara scolymus) en dietas para pollos de engorde y su efecto sobre parámetros productivos, alometría del intestino delgado y órganos linfoides. Revista Colombiana de Ciencia Animal. https://doi.org/10.1109/IEMBS.1998.744755

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.