Hankkiudu eroon nivelten virtsahappokiteistä

Kehon liiallinen puriinipitoisuus aiheuttaa virtsahappokiteitä. Niveliin kertyneistä virtsahappokiteistä eroon päästäksesi on tärkeää nauttia tarpeeksi vettä sekä nestepitoisia ruokia.
Hankkiudu eroon nivelten virtsahappokiteistä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Tämä sairaus tunnetaan paremmin nimellä kihti, ja se aiheutuu virtsahapon lisääntyneestä tuotannosta verenkierrossa. Sairauden oireet ovat yleensä melko kivuliaita. Päästäksesi eroon kihdistä ja välttääksesi sitä, sinun kannattaa lukea tämä artikkeli, sillä nyt kerromme luonnollisista tavoista päästä eroon virtsahappokiteistä, jotka ovat kerääntyneet niveliin.

Monet kärsivät kihdistä, jota esiintyy etenkin vanhemmilla aikuisilla. Veren liiallinen virtsahappo varastoituu usein niveliin, mutta oireet voivat johtua myös munuaisongelmista tai runsaasti puriinia sisältävistä ruoista.

Näin voit vähentää virtsahappoa ja päästä eroon virtsahappokiteistä

On tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota, johon kuuluu paljon nestepitoisia ruokia, sekä sellaisia ruokia jotka sisältävät vähän puriinia. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta ruoasta on kurkku. Kurkku pitää sisällään vain 7,3 grammaa puriinia 100 grammaa kohden ja se on hyvin nestepitoinen, ja näin ollen se on ihanteellinen vihannes virtsahappoisuuden vähentämiseksi ja kihdin estämiseksi.

Vesi auttaa eliminoimaan niveliin kerääntyvien, kipua aiheuttavien virtsahappokiteiden syntyä. Juo päivittäin paljon vettä (jopa yli 2 litraa) ja lisää ruokavalioosi nestepitoisia ruokia. Kurkun lisäksi esimerkiksi kesäkurpitsa, muut kurpitsat sekä hedelmät ovat loistavia valintoja.

virtsahappoa jalassa

Yleisimpiä kihtiin tai kerääntyneisiin virtsahappokiteisiin johtavia syitä ovat:

  • Korkea verenpaine
  • Liikalihavuus
  • Krooniset munuaisongelmat
  • Leukemia
  • Psoriasis
  • Anemia
  • Perinnöllisyys
  • Runsas alkoholin nauttiminen

Kihti muodostuu, mikäli kehon täytyy käsitellä liikaa esimerkiksi punaisesta lihasta saatua proteiinia. Jotkut näistä proteiineista poistuvat virtsan ja hikoilun mukana, mutta osa säilyy kehossa.

Jos kehoon jää normaalia enemmän proteiineja, se kertyy tiettyihin paikkoihin kuten verenkiertoon ja niveliin.

Tästä syystä virtsahappokiteet aiheuttavat paljon kipua, turvotusta, punoitusta sekä tiukkuuden tai paineen tunnetta tietyllä alueella. Tyypillisiä tällaisia alueita ovat esimerkiksi isovarvas sekä kädet. Joskus, vaikkei kovinkaan usein, näitä oireita voi myös esiintyä polvissa, jalkaterissä, nilkoissa, olkapäissä sekä kyynärpäissä.

Resepti virtsahappokivien poistamiseksi nivelistä

Valmistaaksesi mehun, joka vähentää luonnollisesti virtsahappokiteitä nivelistä, tarvitset seuraavat ainesosat:

  • 1 keskikokoinen kurkku
  • 2 sellerinvartta
  • 1 sitruunaviipale
  • 1 tl raastettua inkivääriä

Pese kaikki ainesosat huolellisesti. Paloittele kurkku ja selleri ja hienonna ne tehosekoittimessa. Lisää joukkoon sitruunaviipale ja inkivääri ja käytä tehosekoitinta, kunnes seoksesta tulee tasaista nestettä.

Juo tätä juomaa päivittäin, mieluiten aamulla tyhjään vatsaan. Voit juoda sitä myös kahdesti päivässä, toisen kerran esimerkiksi illalla töistä kotiin tultuasi.

kihti2

Tämän mehun nauttimisen lisäksi olisi sopivaa vähentää paljon puriinia sisältävien ruokien nauttimista, sekä harrastaa runsaasti liikuntaa – vähintäänkin käydä kävelylenkeillä säännöllisesti. Terveellisten elämäntapojen myötä pääset vähä vähältä eroon virtsahappokiteistä kehossasi.

Muita reseptejä ja kotikonsteja päästäksesi eroon virtsahappokiteistä

Jos kärsit liiallisesta virtsahappopitoisuudesta veressäsi tai nivelissäsi, sinun kannattaa ottaa kaikki hyöty irti näistä kotitekoisista hoitokeinoista:

  • Valmista smoothie neljästä porkkanasta, yhdestä mangosta, ananassiivusta, 30 grammasta mansikoita sekä yhdestä sitruunasta. Juo tämä heti herättyäsi. Mikäli oireet palaavat, juo toinen satsi samaa smoothieta myös iltaisin.
  • Keitä 30 grammaa karpaloita litrassa vettä kolmen minuutin ajan. Peitä kattila ja anna seoksen hautua 10 minuuttia, ja siivilöi neste. Juo tätä juomaa enintään litra päivässä.
  • Sekoita kolme teelusikallista rosmariiniöljyä kolmeen ruokalusikalliseen soijapapuöljyä. Hiero sillä hellästi kihdin aiheuttamaa kipeää aluetta.
  • Mehusta yksi tomaatti kolme kertaa päivässä, nauti heti mehustamisen jälkeen. Käytä pelkästään hyvin kypsyneitä tomaatteja. Voit myös lisätä enemmän raakaa tomaattia ruokiisi.
tomaatilla eroon virtsahappokiteistä
  • Valmista tahnaa ruokasoodasta ja pienestä tilkasta vettä. Levitä seosta kipeälle alueelle lievittämään kipua ja tulehdusta.
  • Murskaa kaksi valkosipulinkynttä ja sekoita ne ruokalusikalliseen vehnäjauhoa ja omenaviinietikkaa. Levitä syntynyttä tahnaa kipeälle alueelle.
  • Hienonna kaksi suurta kaalinlehteä tehosekoittimessa ja levitä ainetta pyörivin liikkein kipeään kohtaan kaksi tai kolme kertaa päivässä.
  • Keitä puolikasta sipulia puolessa litrassa vettä kolmen minuutin ajan. Anna seoksen seisahtaa viitisen minuuttia ennen kuin siivilöit veden. Juo lasillinen tätä nestettä kolmesti päivässä. Mikäli maku on sinulle liikaa, voit lisätä joukkoon hieman hunajaa.
  • Keitä kokonaista maissintähkää lehtineen viidessä desilitrassa vettä 10 minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä, siivilöi neste ja juo sitä korkeintaan kolme kupillista päivässä.
  • Keitä kolme persiljanvartta, 50 grammaa kaalia sekä puolikas sipuli puolessa litrassa vettä. Annan seoksen kiehua 15 minuuttia. Siivilöi neste ja anna sen jäähtyä. Ennen juomista lisää nesteen joukkoon yhden sitruunan mehu. Tämä juoma on parasta nauttia ennen lounasta.
  • Keitä puoli litraa vettä ja lisää joukkoon ruokalusikallinen kuivattuja seljankukkia. Peitä seos hetkeksi, siivilöi se sitten ja anna jäähtyä. Juo tätä nestettä pitkin päivää. Voit makeuttaa sitä halutessasi tilkalla hunajaa.
  • Viipaloi yksi aloe veran lehti ja irrota sen sisällä oleva geeli. Hiero tätä geeliä alueille joilla esiintyy kihtiä, tai voit myös asettaa yhden aloe veran lehden viipaleen suoraan kyseiselle alueelle.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Maiuolo, J., Oppedisano, F., Gratteri, S., Muscoli, C., & Mollace, V. (2016). Regulation of uric acid metabolism and excretion. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2015.08.109
  • Mazzali, M., Hughes, J., Kim, Y. G., Jefferson, J. A., Kang, D. H., Gordon, K. L., … Johnson, R. J. (2001). Elevated uric acid increases blood pressure in the rat by a novel crystal-independent mechanism. Hypertension. https://doi.org/10.1161/hy1101.092839
  • Ruggiero, C., Cherubini, A., Ble, A., Bos, A. J. G., Maggio, M., Dixit, V. D., … Ferrucci, L. (2006). Uric acid and inflammatory markers. European Heart Journal. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehi879

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.