Kotitekoinen jogurtti – resepti valmistukseen

6 marraskuun, 2018
Kun valmistat jogurtin itse kotona, voit varmistua siitä, että se sisältää täysin luonnollisia aineita, eikä ollenkaan lisä- tai säilöntäaineita, jotka voivat muuttaa sen laatua.

Oletko koskaan kokeillut jogurtin valmistamista itse? Se on yllättävän helppoa ja edullista puuhaa, joka ei vie paljoakaan aikaa. Maustamaton jogurtti on täynnä ravintoaineita, eikä se sisällä keinotekoisia makuaineita tai ylimääräistä sokeria. Maustamaton jogurtti on loistava aamun aloitus ja se sopii myös välipalaksi. Kotitekoinen jogurtti ilman lisäaineita on helppo valmistaa itse, ja tästä artikkelista löydät ohjeet ja vinkit sen tekoon!

Miten kotitekoinen jogurtti ilman lisäaineita valmistetaan?

Kotitekoinen jogurtti on helppo valmistaa, sillä  se ei vaadi erityisiä laitteita tai välineitä, ja se on nopeaa ja muutaman harjoituskerran jälkeen sen taitaa jo hienosti.

Ainekset

 • Maitoa (määrä riippuu siitä, kuinka paljon jogurttia haluat valmistaa)
 • 1 purkillinen maustamatonta jogurttia, joka ei sisällä lisättyä sokeria
 • Kannellisia lasipurkkeja
 • Ruokalusikka
 • Lämmön eristykseen sanomalehtiä tai vaikkapa peitto

Näin kotitekoinen jogurtti ilman lisäaineita valmistuu

1:  Ota maito jääkaapista; jos haluat valmistaa litran jogurttia, tulee sinun käyttää litra maitoa. Käytä täysmaitoa; älä koskaan yritä valmistaa jogurttia vähärasvaisesta tai rasvattomasta maidosta, ellei taustalla ole terveyssyitä täysmaidon käytön välttämiseen.

2: Strerilisoi lasiastiat keittämällä ne kansineen kiehuvassa vedessä. 10 minuuttia riittää bakteerien tappamiseen.

3: Mittaa ruokalusikallinen valmista jogurttia lasipurkkeihin. Jokaista puolta litraa kotitekoista jogurttia kohden tarvitset yhden ruokalusikallisen valmista jogurttia.

4: Lämmitä maito kattilassa matalalla lämmöllä 85-asteiseksi. Sekoita jatkuvasti puulusikalla estääksesi maidon pohjaanpalaminen. Maidon lämmittäminen kestää noin 10 minuuttia; tarkkaile lämpötilaa digitaalisella mittarilla ja muista sekoittaa ahkerasti.

5: Ota maito liedeltä ja anna jäähtyä noin 45-asteiseksi. Maidon jäähtyminen kestää noin puoli tuntia. Jos maito viilenee alle 45-asteiseksi, lämmitä sitä lisää niin, että saavutat ihanteellisen lämpötilan.

6: Kaada maito lasiastioihin ja täytä ne mahdollisimman täyteen – älä jätä liikaa tilaa ilmalle, sillä ilma kehittää bakteereja jogurttiin.

Kotitekoinen jogurtti ei sisällä ylimääräisiä aineita.

 

7: Sekoita astioiden sisältö huolella läpi, niin että jogurtti sekoittuu maitoon.

8: Sulje astiat kansilla ja aseta ne sellaiseen paikkaan, jossa ne pysyvät lämpiminä. Voit kääriä purkit sanomalehtiin, peittoon tai pyyhkeeseen. Anna niiden seistä yön yli lämpimässä paikassa, älä sekoita.

9: Poista sanomalehdet tai muu käyttämäsi eriste ja anna jogurtin seistä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia. Aseta purkit sitten jääkaappiin viilenemään.

10: Anna jogurtin viilentyä jääkaapissa neljä tuntia tai siihen asti, että jogurtti on jähmettynyt kokonaan. Ihanteellisessa tilanteessa annat jogurtin asettua 2 päivää ennen nauttimista.

Kotitekoisen jogurtin terveyshyödyt

Kotitekoinen jogurtti ilman lisäaineita on hyväksi ruuansulatukselle.

 

Jos olet kiinnostunut hyvinvoinnista, olet varmasti tietoinen siitä, että lisäaineet voivat olla ihmiselle haitallisia. Valmistamalla jogurtin itse alusta alkaen voit olla varma sen alkuperästä ja siitä, ettei se sisällä haitallisia aineita. Jogurtti on tuoretta ja maukasta, ja se pitää sisällään kaikki maidon ravintoaineet. Kotitekoinen maustamaton jogurtti on hyödyllistä elimistölle seuraavista syistä:

 • Jogurtti sulaa helposti, ja usein jopa laktoosi-intoleranssista kärsivät voivat nauttia maustamatonta jogurttia ilman vatsavaivoja.
 • Se on ihanteellinen apu tulehdusten tappamiseen suolistossa, sillä jogurtti sisältää miljoonittain hyödyllisiä bakteereja ja B-vitamiineja. Bakteerit tasapainottavat suoliston toimintaa ja ehkäisevät tulehdusta.
 • Jogurtin yhdisteet auttavat tasapainottamaan suoliston bakteerikantaa ja ruuansulatusjärjestelmässä esiintyviä hyödyllisiä bakteereja. Bakteerit muuntavat laktoosin maitohapoksi.
 • Maustamatonta jogurttia suositellaan ripulista ja ummetuksesta kärsiville, sillä se tasapainottaa suolen bakteerikantaa ja ehkäisee inhottavia oireita. Haitalliset bakteerit kertyvät suolistoon usein nautitun ruuan välityksellä.
 • Se sisältää kalsiumia, magnesiumia ja fosforia. Nämä aineet ovat tärkeitä mineraaleja luuston terveyden kannalta, ne pitävät luuntiheyden korkealla ja ehkäisevät luukatoa.
 • Jogurtti voi auttaa alentamaan kolesterolia, sillä se kiihdyttää rasvojen imeytymistä ja lievittää tiettyjen antibioottien aiheuttamia sivuvaikutuksia.
 • Se on hyväksi iholle, sillä se pehmentää, uudistaa ja kaunistaa ihoa. Jogurttia voi käyttää sisäisesti ja ulkoisesti ihon kunnon parantamiseen.
Voit hoitaa ihoa jogurttinaamiolla.

 

 • Jogurtti toimii myös kuorintavoiteena, sillä iholle levitettäessä se tunkeutuu syvälle ihohuokosiin ja puhdistaa lian ja talin. Samalla poistuvat kuolleet ihosolut, jotka voivat saada ihon näyttämään samealta.
 • Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että maustamattoman jogurtin säännöllinen nauttiminen voi auttaa vähentämään emätintulehduksia. Sen sisältämät bakteerit tasapainottavat emättimen luonnollista bakteeristoa.
 • Kotitekoinen jogurtti ilman lisäaineita sisältää runsaasti kaliumia ja proteiinia. Se sopii urheilijan ruokavalioon, sillä sen sisältämä proteiini korjaa lihasvaurioita.
 • Jogurtin säännöllinen nauttiminen auttaa tehostamaan kehon puolustusjärjestelmän toimintaa.