Logo image
Logo image

"Flow" torjuu stressiä tehokkaasti

4 minuuttia
Koska stressi saa elimistön hälytystilaan jotta se voisi paeta koettua uhkaa, on tärkeää oppia asettamaan elämän erilaiset asiat tärkeysjärjestykseen ja antaa niiden virrata. Ala taistella stressiä vastaan jo tänään!
"Flow" torjuu stressiä tehokkaasti
Viimeisin päivitys: 08 maaliskuuta, 2019

Niin kutsutussa flow-tilassa on kyse yksinkertaisesta ja mahtavasta tavasta katsoa päivittäistä elämää, ja sen avulla voit torjua stressiä sekä kiinnittää täyden huomion itseesi, jotta voisit olla onnellisempi.

Mihály Csikszentmihályi on yksi kaikkein tunnetuimmista onnellisuuden psykologian asiantuntijoista, ja hän on flow-käsitteen isä.

Lukuisten hänen kirjoittamiensa teosten ja muiden materiaalien ansiosta, jotka painottavat rauhallisen olotilan ja “myönteisten kokemusten” tärkeyttä, miljoonat ihmiset ovat voineet saavuttaa keskittyneemmän ja rentoutuneemman olon koskien töitään ja velvollisuuksiaan.

Tällä kertaa haluammekin kutsua sinut oppimaan hiukan lisää kyseisestä kiinnostavasta trendistä, flow’sta, jotta voisit vähitellen sisällyttää sen omaan elämääsi sekä purkaa tukahduttavan stressin solmun sisälläsi. Jatka lukemista!

Flow on sisäisen rauhan tila, jonka avulla löydät elämänilon

Mihály Csikszentmihályille onnellisuus on itse asiassa yhtä kuin flow-tila. Tämä olotila tarkoittaa sitä, että ihmisellä on sisäinen harmonia, ja hän tuntee olevansa sovussa jonkin konkreettisen asian suhteen.

Jos mietit hetkisen stressin olemusta, tulet huomaamaan, että kyseessä on itse asiassa flow-tilan vastakohta. Stressi tarkoittaa kokemusta rajoitettuna ja irrallisena olemisesta, ja koet tällöin olevasi sidottu – syynä voivat olla monet erilaiset olosuhteet.

Toisin sanoen stressaantunut ihminen joutuu omien pelkojensa, huoltensa tai velvollisuuksiensa vangiksi.

 • Stressi estää ihmistä etenemästä. Päivä toisensa jälkeen olet siis sidottuna samoihin asioihin.
 • Stressi saa ihmisen uskomaan, että hän ei koskaan tule pääsemään siihen, mitä tavoittelee: sinulla ei tällöin ole tarpeeksi aikaa.
 • Sinulla ei koskaan ole tarpeeksi tunteja päivässä, jotta pääsisit niihin päämääriin asti, joita itsellesi asetat.
 • Aivosi prosessoivat stressiä valmistamalla kehosi pakenemaan koettua uhkaa.
 • Mielesi ei tällöin pysty saavuttamaan lepoa ja sisäistä tasapainoa, sillä sen ei sallita rentoutua. Olet aina valppaana ja jännittynyt, ja katseesi on suunnattuna huomiseen ja siihen, mitä sinun pitää saavuttaa.

Kaikki nämä ovat selkeitä vihollisia flow-tilan toteutumiselle, jonka määrittelemme tarkemmin seuraavassa.

Some figure

Opettele nauttimaan kaikesta, mitä teet

Epäilemättä tiedät jo, että on olemassa lukemattomia erilaisia tekniikoita stressin torjumiseksi. Tästä huolimatta yksi asia on varma: kukaan ei voi vain yksinkertaisesti jättää työpaikkaansa, eikä perhettään voi vain “potkaista pihalle”.

Nämä ovatkin ne kaksi aluetta, joille stressi, jännittyneisyys ja ahdistus lähes aina keskittyvät.

Voit tehdä hengitysharjoituksia, käydä kävelyillä ja jopa kokeilla reseptilääkkeitä lääkärin määräysten mukaan, jotta vähentäisit stressiä. On kuitenkin niin, että jokin henkinen menetelmä, jonka avulla voit nähdä todellisuuden eri tavalla, tulee aina olemaan tehokkaampi vaihtoehto kuin nämä apukeinot.

Tämän vuoksi flow’n oppiminen on hyvin tärkeää!

 • Flow-tilan käsittämä liike vaatii sitä, että sinun tulee katsoa asioita eri tavalla ja opetella nauttimaan niistä. Se tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että sinun täytyy hidastaa tahtiasi ja olla läsnä. Tämän tehdäksesi sinun tulee myös opetella asettamaan itsellesi prioriteetteja.
 • Ihminen, joka oppii flow’n, pääsee myönteiseen mielentilaan ja maksimaaliseen keskittymiseen. Hänellä on hyvä olo siitä mitä hän tekee, ja tämän vuoksi hän voi päästä pois jännittyneisyydestä ja kokemastaan stressistä.

Näin saat flow’n liikkeelle

Tässä kohtaa tulee olla selkeä eräästä asiasta: ei ole mahdollista yksinkertaisesti napsauttaa flow-tila päälle töissä yhdessä päivässä, etenkin jos kärsit suuresta stressimäärästä. Ihanteellista olisikin, jos voisit aloittaa joillakin muilla elämäsi alueilla kuin töissä, jotta pääsisit tähän rauhallisuuden tilaan.

Kun sitten olet aloittanut, voit laajentaa flow-tilan käsittämää aluetta. Tässä on esimerkkejä siitä, miten flow’ta voidaan lähestyä:

Etsi jokin sellainen harrastus, josta pidät ja joka sopii sinun luonteellesi. Ne, jotka esimerkiksi maalaavat, pääsevät flow-tilan rauhan ja tyyneyden kokemukseen hyvin nopeasti, ja lisäksi tämä harrastus on miellyttävä.

Vesiväreillä, hiilellä tai muilla vastaavilla välineillä maalaaminen tai piirtäminen voikin olla todella terapeuttista. Jos sinulla on aikaa maalata joka päivä ainakin tunnin ajan, erittäin hyvä!

Toinen hyvä vaihtoehto, jolla yleensä on tehokkaita tuloksia, tunnetaan nimellä “flow-jooga”. Tämän tyyppinen jooga sai alkunsa Intiassa, mutta siitä tuli nopeasti suosittu myös Yhdysvalloissa, ja sitten sen löysi muukin maailma.

Tässä joogatyypissä on kyse fyysisemmästä ja intensiivisemmästä joogasta, ja se yhdistää luonnollisia ääniä tai mantroja voiman, notkeuden ja tasapainon kehittämiseen. Flow-jooga on erittäin energiaa lisäävää, ja yleensä session lopussa on rentoutus, joka yhdistää ihmisen hänen sisimpäänsä.

Some figure

Flow ihmisen päivittäisessä elämässä ja stressin torjunnassa

Jos harrastat esimerkiksi joogaa tai mandaloiden värittämistä (tai mitä tahansa sellaista, joka rentouttaa sinua sekä sallii sinun keskittyä), pystyt vähitellen oppimaan flow-tilan saavuttamisen, ja voit päästä rauhallisuuteen muillakin elämäsi alueilla.

 • Toinen tämän tilan loistava vaikutus on se, että flow sallii ihmisen laittaa häntä satuttavat tai estävät asiat syrjään. Opit sen myötä asettamaan prioriteetteja sekä torjumaan stressiä ja ahdistuneisuutta.
 • On aina terveellistä kuvitella päivittäistä elämää ikään kuin lehtenä, joka kelluu joessa ja jota vie vedessä eteenpäin virran rentouttava kuiskaus.
 • Tässä etenemisessä on kyse puhtaasta tasapainosta, ja mikään ei ole liikaa tai liian vähän. Jos jotakin on liian paljon, se tulee putoamaan pohjalle.
 • Stressi on yksi tällainen asia, joka saa ihmisen putoamaan pohjaan. Jos sitten haluat päästä takaisin pinnalle ja liikkua vapaasti, sinun täytyy päästää stressi pois sekä nauttia jokaisesta minuutista matkallasi.

Jos tämä aihe kiinnostaa sinua, voit oppia flow’sta lisää esimerkiksi kirjasta Flow, a Psychology of Happiness, jonka kirjoittaja on jo aiemmin mainitsemamme Mihály Csikszentmihályi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Csikszentmihalyi, M., Abuhamdeh, S., & Nakamura, J. (2014). Flow. In Flow and the Foundations of Positive Psychology: The Collected Works of Mihaly Csikszentmihalyi. https://doi.org/10.1007/978-94-017-9088-8_15

 • Mirvis, P. H. (2011). Flow: The Psychology of Optimal Experience. Academy of Management Review. https://doi.org/10.5465/amr.1991.4279513

 • Nakamura, J., & Csikszentmihalyi, M. (2014). The concept of flow. In Flow and the Foundations of Positive Psychology: The Collected Works of Mihaly Csikszentmihalyi. https://doi.org/10.1007/978-94-017-9088-8_16


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.