7 asiaa, joista huomaat että stressitasosi on liian korkealla

On olemassa tiettyjä fyysisiä tekijöitä, jotka voivat kertoa stressitasosi olevan liian korkealla. Välttääksesi niiden kohoamisen sinun tulisi kyetä hallitsemaan tunteitasi.
7 asiaa, joista huomaat että stressitasosi on liian korkealla

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moderni elämäntyylimme, useat samanaikaiset työt ja jokapäiväiset ongelmamme voivat johtaa siihen, että ajattelemme stressin olevan luonnollinen osa elämäämme. Tuntuuko sinusta, että stressitasosi on liian korkealla?

Vaikka stressi on normaali fysiologinen reaktio epäsuotuisiin tilanteisiin joita kohtaamme päivittäin, voivat sen vaikutukset pahentaa asioita tilanteen vakavoituessa. On todistettu, että pitkittynyt stressille altistuminen voi lisätä sydäntautien, alentuneen vastustuskyvyn ja masentumiseen sairastumisen riskiä.

Vaikka monet stressin oireet huomaa olemuksen muutoksena, on olemassa myös useita fyysisiä seurauksia, joita stressi voi tuoda tullessaan.

American Psychological Association varoittaa, että korkeat stressitasot vaikuttavat meihin enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kaikkein huolestuttavinta tässä on se, että useimmat tapaukset eivät saa osakseen riittävää huomiota ja lopulta muuttuvatkin vakavammiksi oireyhtymiksi.

Koska jokainen meistä kärsii stressistä jossain elämämme vaiheessa, on tärkeää tietää, mistä asioista voi päätellä sen olevan riistäytymässä käsistä. Tarkista näiden merkkien perusteella, jos sinun stressitasosi on liian korkealla:

1. Ihottuma

ihottuma on oire siitä, että stressitasosi on liian korkealla

Jos sinulla ei ole aiemmin ollut allergioita ja yhtäkkiä huomaat ihosi olevan täynnä punaisia läiskiä tai ihottumaa, on hyvin mahdollista, että se johtuu korkeasta stressitasosta.

Kun kehosi altistuu stressille, immuunijärjestelmä voi mennä epätasapainoon ja vartalo alkaa erittää kemikaalia, joka tunnetaan nimellä histamiini.

Jos sitä ei hoideta ajallaan, voi ilmaantua ihottumaa ja muunlaisia iho-oireita. Voi itse asiassa olla, että sinulle kehittyy iho-ongelmia, jollaisia sinulla ei ennen ole ollut.

2. Jatkuvat päänsäryt

Päänsäryt ja migreenit ovat tuttuja ihmisille, jotka ovat stressaantuneita tai jotka yrittävät ratkaista vaikeita tilanteita. Tämä johtuu tiettyjen kemikaalien vapautumisesta, jotka häiritsevät hermostomme ja aivojen verisuonten toimintaa.

Stressi vaikuttaa usein myös lihaksistoomme aiheuttaen niin sanottua jännityspäänsärkyä.

3. Vatsavaivat

mahakipu ja stressi

Laaja kirjo erilaisia ruoansulatusvaivoja johtuu jatkuvista tai säännöllisistä fyysisistä tai henkisistä stressikausista.

Stressiä aiheuttavat hormonit voivat muuttaa ruoansulatuskanavan toimintaa ja johtaa erilaisiin oireisiin, kuten myrkkyjen kerääntymiseen, ilmavaivoihin ja tulehdukseen. Joissain tapauksissa se voi myös lisätä paksusuolen supistelua, mikä voi aiheuttaa kramppeja ja ripulia.

4. Jatkuvat vilustumiset

Korkeiden stressitasojen aikaansaama kortisolin eritys aiheuttaa tukkeumia immuunijärjestelmässä, jotka puolestaan voivat alentaa kykyä taistella hengityselimistön terveyteen vaikuttavia taudinaiheuttajia vastaan.

On olemassa suuri todennäköisyys siihen, että stressaantuneet ihmiset vilustuvat ja heillä puhkeaa herpes tai jokin muu bakteeri- tai virusperäinen sairaus. Mikä pahinta, jos alkuperäinen ongelmasi ei ratkea, eivät lääkkeetkään välttämättä auta sinua paranemaan täysin.

5. Aknen ilmestyminen

finni

Tiedämme, että akne on iho-ongelma, jonka voi laukaista monet eri tekijät. Vaikka teini-ikäiset ovatkin eniten siitä kärsivä ikäryhmä, myös aikuiset voivat saada akneoireita stressin myötä.

Aknen syntyä edesauttaa hormonaalinen epätasapaino, jossa kortisolitasot ovat dominoivassa asemassa muihin hormoneihin nähden. Tämä hormoni häiritsee ihon talirauhasten toimintaa ja lisää öljyntuotantoa.

Ylimääräinen tali, joka kerääntyy ihohuokosiisi aiheuttaa mustapäiden ja finnien synnyn.

6. Unettomuus

Unettomuus ja vaikeudet saada unta vaikuttavat paljon tunnetilaasi ja päivän askareisiin.

Henkilö, jonka stressitasot ovat liian korkealla, voi kärsiä lihaskivuista, ajatuksista jotka keskittyvät ahdistaviin tilanteisiin ja nukahtamisvaikeuksista.

Vakavinta tässä tilassa on se, että ajan mittaan se kuluttaa kehoasi, ja elämänlaatuasi alentavien fyysisten ongelmien kehittyminen on mahdollista.

7. Liiallinen väsymys

väsynyt nainen

Uupumus tai vakava väsymys on kehon normaali reaktio siihen, ettei se ole saanut tarpeeksi lepoa ja on altistunut säännölliselle fyysiselle tai henkiselle stressille.

Näiden oireiden mukana seuraavat usein muutokset mielialassa, mukaan lukien masennus, ahdistus ja ärtyneisyys.

Tunnistatko jonkun näistä merkeistä? Jos olet kärsinyt niistä lähiaikoina, suosittelemme, että varaat ajan lääkäriltäsi ja etsit vaihtoehtoja, jotka auttavat sinua alentamaan stressitasojasi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Joskus lapsen stressi johtuu vanhemmista
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Joskus lapsen stressi johtuu vanhemmista

Lapsen stressi on kehon reaktio siihen, että vanhemmat tai muut aikuiset antavat hänelle liikaa vaatimuksia, joita hän ei pysty täyttämään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.