Logo image
Logo image

Emätinvaivojen syyt ja hoito

3 minuuttia
Emättimen oireilu ja ärsytys voi johtua monesta eri syystä: kyseessä voi olla esimerkiksi tulehdus tai allergia. Tästä artikkelista löytyvät luonnolliset hoitokeinot voivat lievittää oireita ja vähentää ärsytystä.
Emätinvaivojen syyt ja hoito
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yksi yleisimmistä naisia koskevista vaivoista on emättimen oireilu ja ärsytys. Emättimen vaivat voivat olla kiusallisia ja epämukavia, ja niihin liittyy usein pahaa hajua, punoitusta, kipua tai kutinaa aiheuttajasta riippuen.

Emätintä suojaa luonnollinen bakteerikasvusto, joka ylläpitää emättimen kosteustasoa ja tappaa haitallisia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa infektion. Muutokset emättimen bakteerikannassa voivat johtaa ärsytykseen ja epämukaviin ongelmiin ja tulehduksiin.

On olemassa monia syitä emättimen ongelmiin, mutta onneksi niihin löytyy yleensä myös nopea ja tehokas hoito. Emätinvaivat voi hoitaa luonnollisesti ja vaivattomasti muutamilla perusaineilla, ja tässä artikkelissa esittelemme niistä parhaimmat.

Mistä emätinvaivat johtuvat?

Emättimen limakalvot ja ihoalueet ovat herkkiä ja haavoittuvaisia, ja pienetkin muutokset tai ärsykkeet voivat johtaa nopeasti pahenevaan tulehdukseen.

Ärsytys voi johtua tulehduksesta, emättimen pH-tasapainon muutoksista tai allergiasta jollekin käyttämällesi materiaalille, kuten pesuaineelle tai lateksia sisältäville kondomeille.

Bakteerivaginoosi

Some figure

Yksi yleisimmistä syistä emättimen kutinaan on bakteerivaginoosi. Bakteerivaginoosi (BV) on yhtä yleinen emättimen tulehdus kuin hiivatulehdus.

Bakteerivaginoosilla tarkoitetaan emättimen bakteerikannan häiriötä, jossa limakalvoa puolustavat bakteerit korvaantuvat haitallisilla bakteereilla. Samalla emättimen bakteerimäärä lisääntyy 1 000–10 000 -kertaiseksi. Oireisiin kuuluu polttelu, kutina, paha ja vahva haju sekä kellertävä valkovuoto.

Candida albicans eli hiivasienitulehdus

Hiivatulehdus on yleinen emättimen vaiva, jonka aiheuttaa emättimessä elävä Candida albicans -sieni. Kun sieni pääsee jostain syystä leviämään liikaa, se aiheuttaa kovaa kutinaa ja ärsytystä, lisääntynyttä ja paksua valkovuotoa.

Yleensä hiivasienen aiheuttamat oireet esiintyvät sekä emättimessä ja häpyhuulilla, ja kova kutina voi saada olon todella epämukavaksi. Yleensä tulehduksen saa hoidettua nopeasti ja oireet lievittyvät jo muutamassa päivässä.

Sukupuolitaudit

Tietyt sukupuolitaudit voivat aiheuttaa emättimen oireilua, vaikka osa sukupuolitaudeista voi ilmetä myös täysin oireettomana. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, on syytä käydä tarkastuttamassa itsesi sukupuolitautien varalta. Hoitamattomana taudit voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita.

Vaihdevuodet

Vaihdevuosien aikana keho läpikäy suuria muutoksia. Hormonien tuotanto muuttuu ja vähenee, ja se vaikuttaa suoraan emättimen alueeseen. Vaihdevuodet voivat aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivumista ja pH-tasapainon heittelyä.

Jos oireet ovat vakavia, voi niitä hoitaa hormoniterapialla, joka tähtää puuttuvien hormonien tasapainottamiseen. Tämä ehkäisee ärsytystä ja oireita, ja vähentää riskiä infektioon.

Allergiat

Kemikaaleja sisältävien tuotteiden käyttäminen emättimen iholla voi johtaa ärsytykseen ja allergiaoireisiin. Oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi seuraavat tuotteet:

  • Hajustettu WC-paperi
  • Saippuat ja pesuaineet
  • Intiimialueen deodorantit
  • Hajustetut kosteuspyyhkeet
  • Tamponit ja terveyssiteet

Selätä emätinvaivat luonnontuotteilla

Jos epäilet tulehdusta tai sukupuolitautia, on tärkeää varata aika lääkärin vastaanotolle, jotta tulehduksen syy voidaan selvittää ja hoitaa nopeasti. Jos kärsit toistuvista hiivatulehduksista ja tunnistat oireet itse, voi lievää tulehdusta hoitaa kotikeinoin.

On olemassa monia erilaisia kotihoitoja, jotka soveltuvat emättimen herkän ihon hoitoon. Näillä aineksilla tasapainotat emättimen pH-arvoa ja ehkäiset tulehduksia.

Arnikki

Some figure

Arnikilla on vahva tulehdusta lievittävä vaikutus, joka nopeuttaa ihon paranemista ja lievittää kutinaa ja kipua.

Miten sitä käytetään?

Valmista arnikin lehdistä tee tai käytä arnikkiuutetta. Levitä sitä ulkoisesti.

Calendula eli kehäkukka

Kehäkukka on yksi parhaimmista luonnonaineista emättimen alueen hoitoon. Sillä on antibioottinen vaikutus, joka ehkäisee ja tappaa infektion, lievittää kipua ja tulehdusta.

Miten sitä käytetään?

Arnikin tavoin voi calendulasta valmistaa teeuutteen. Käytä nestettä ulkoisena huuhteena ärtyneelle alueelle.

Taikapähkinä

Taikapähkinä lievittää tehokkaasti tulehdusta, vähentää kutinaa ja polttelua emättimen alueella ja tappaa tulehduksen.

Miten sitä käytetään?

Valmista ensin taikapähkinävettä ja kostuta sitten vanulappua nesteessä. Taputtele hoidettavalle alueelle.

Maitohappobakteereja sisältävä jogurtti

Some figure

Nauttimalla maustamatonta jogurttia, joka sisältää runsaasti probiootteja, on yksi tehokkaimmista keinoista lievittää tulehdusta emättimessä.

Jogurtin sisältämät bakteerit tasapainottavat emättimen bakteerikantaa ja palauttavat emättimen luonnollisen pH-tasapainon.

Jos emätinvaivat huolestuttavat, muista nämä

Monet naiset voivat tuntea olonsa kiusaantuneeksi joutuessaan puhumaan lääkärille intiimivaivoistaan. Tämä on kuitenkin täysin turhaa, sillä emättimen tulehdukset ja muut vaivat ovat yleinen ongelma, eikä niissä ole mitään hävettävää.

Emätin on herkkä alue, ja ongelmat tulisi hoitaa nopeasti ennen kuin ne pääsevät äitymään vakaviksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.