Mitä kehäkukka voi tehdä terveydellesi

Kehäkukka on hyvin hyödyllinen lääkinnällinen kasvi useisiin terveydellisiin tiloihin ja ongelmiin, sekä paikallisena hoitona että teen muodossa.
Mitä kehäkukka voi tehdä terveydellesi

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kehäkukka on yksi parhaiten tunnetuista lääkinnällisistä kasveista ihon terveydelle. Koska se on lompakolle edullinen ja helppo löytää, se on yksi suosituimmista hoitokeinoista. Se on mahtava ihosi parantamisessa, korjaamisessa sekä kosteuttamisessa.

Terveellinen kehäkukka

Moni ei varmasti uskoisikaan kuinka terveellinen kehäkukka on. Tämä kasvi on noin 50 senttimetriä pitkä. Kesällä voit luultavasti löytää sitä kotisi läheltä, mikäli asut maaseudulla. Sen tieteellinen nimi on Calendula officinalis.

Pystyt tunnistamaan sen helposti sen kauniista, kirkkaan oranssista väristä, joka täyttää pellot kun kevät alkaa, ja kestää ensimmäiseen pakkaseen asti. Jos haluat käyttää sitä talvella, voit hankkia sitä tuoreena ja kuivata sen laittamalla kukan tasaiselle alustalle auringossa. Voit sitten pitää sitä lasipurkissa tai hyvin suljetussa muovipussissa.

Tässä artikkelissa katsomme joitakin tämän mahtavan kasvin käyttötapoja.

Hoitaa lieviä auringonpolttamia

Miedot auringonpolttamat voivat olla varsin kivuliaita ja ärsyttäviä. Ne aiheutuvat, kun vietät liian kauan aikaa auringossa ilman aurinkorasvaa. Jos tämä kuulostaa tutulta, voit levittää hieman kehäkukkateetä huoneenlämpöisenä, tai käyttää hieman tuoretta kehäkukkaa. 

Jos sinulla on tuoretta kasvia saatavillasi, toimi näin: muodosta terälehdistä tahnaa ja laita sitä suoraan iholle.

Jos haluat ennemmin teetä, seuraa tätä reseptiä:

Ainekset

  • 1 varsi tuoretta kehäkukkaa tai yksi ruokalusikallinen kuivattua kehäkukkaa
  • 1 kupillinen vettä (250 ml)

Valmistus

  • Kiehuta vesi ja lisää kehäkukka.
  • Poista lämmöltä, anna hautua ja anna jäähtyä.

Kun tee on huoneenlämpöistä, levitä palaneelle alueelle puhtaalla puuvillakankaalla.

Vähentää tulehdusta

kehäkukka auttaa tulehdukseen

 

Onko sinulla ihotulehdus? Saatko usein kivuliaita ihottumia? Mikäli kyllä, voit käyttää kehäkukkavettä osana päivittäistä puhdistautumisrutiiniasi. 

Valmista vain yllämainittu tee. Kun olet pessyt kasvosi, levitä teetä ihollesi tuputtamalla sitä pumpulipallon avulla.

Anna sen vaikuttaa muutama minuutti, ja huuhtele sitten huoneenlämpöisellä vedellä. Voit sitten levittää virkistävän kasvovoiteen tai rasvan.

Pitää huolen vauvan ihosta

Vauvoilla on hyvin herkkä iho. Koska se ei ole valmis rankoille kemikaaleille, on paras käyttää luonnollisia hoitokeinoja ongelmien ilmaantuessa.

Yleisimmät ongelmat joihin kehäkukka tehoaa vauvojen iholla ovat vaippaihottuma ja hiki-ihottumat. 

Koska iho on vaurioitunut, sinun tulisi välttää kaikkea mikä voi pahentaa tilannetta. Tässä tapauksessa voit käyttää kehäkukkateetä puhdistamaan vaikuttunut alue. 

On hyvä idea pitää alue vapaana ja peittämättä puhdistuksen jälkeen.

Voit myös tehdä kotitekoisen voiteen:

Ainekset

  • 200 g vauvoille sopivaa perusvoidetta
  • 15-20 tippaa eteeristä kehäkukkaöljyä

Prosessi

  • Sekoita kaksi ainesta keskenään, ja säilytä voidetta muovisessa tai lasisessa purkissa.

Voit levittää voidetta aina, kun vauvallasi on iho-ongelmia tai käyttää sitä säännöllisesti suojellaksesi vauvaasi ongelmilta. Perusvoidetta voit löytää luontaistuotekaupoista tai apteekeista.

Ehkäise ja paranna ihotulehduksia

kehäkukkaa ihottumaan

 

Iho-ongelmia on olemassa jos jonkinlaisia. Polttamien lisäksi voit saada naarmuja ja haavoja. Jos et ole varovainen, ne voivat tulehtua ja äityä vakaviksi ongelmiksi.

Ehkäistäksesi tulehduksia ja puhdistaaksesi jo olemassa olevia tulehduksia, voit levittää kehäkukkateetä tai -voidetta. Ei ole väliä kumpaa käytät; tärkeää on että kukka on täysin puhdas ja pölytön.

Kun se on levitetty, huomaat että päivän tai kahden kuluttua pienet tulehdukset ja punoitus katoavat.

Jos tulehdus on jo syvällä ihossa tai haisee pahalta, käy lääkärissä niin pian kuin mahdollista. Tässä tapauksessa tarvitset luultavasti toisen hoidon.

Kehäkukka hyönteisten pistoihin

kehäkukkaa hyönteisenpistoon

 

Kun menet ulos luontoon ja on kesäaika, sinun tulisi käyttää hyönteiskarkotetta. Mutta jos sinulla jo on hyttysen tai muun ötökän pistos, yritä olla raapimatta sitä. Tämä saa sen vain pahenemaan, sillä levität hyönteisen myrkkyä. Se muuttaa paukaman isommaksi ja isommaksi. Parasta mitä voit tehdä on levittää kehäkukkahauteita puremalle.

Hauteet vähentävät tulehdusta ja auttavat kutinan kanssa. Päivässä tai kahdessa ongelma on poissa ja sinulla ei ole myöskään yhtään naarmua ihollasi.

Katso tämä artikkeli: Miksi hyttyset purevat aina minua?

Pääse eroon limasta

Onko sinulla limainen yskä ja olet väsynyt siihen, ettet voi nukkua? Älä huoli; valmista vain kupillinen kehäkukkateetä. Käytä sitä suuvetenä tai kurlaa sillä. Tämä auttaa poistamaan limaa ja pystyt palautumaan nopeammin.

Kehäkukka on paljon enemmän kuin vain nätti kukka. Ei vaadi paljoa vaivaa käyttää sitä, ja se on halpaa. Mitä vielä odotat? Lisää terveellinen kehäkukka ensiapulaukkuusi!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nicolaus, C., Junghanns, S., Hartmann, A., Murillo, R., Ganzera, M., & Merfort, I. (2017). In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts. Journal of Ethnopharmacology196, 94–103. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.006
  • Bernatoniene, J., Masteikova, R., Davalgiene, J., Peciura, R., Gauryliene, R., Bernatoniene, R., … Chalupova, Z. (2011). Topical application of Calendula officinalis (L.): Formulation and evaluation of hydrophilic cream with antioxidant activity. Journal of Medicinal Plants Research5(6), 868–877. Retrieved from http://www.academicjournals.org/JMPR
  • Saini, P., Al-Shibani, N., Sun, J., Zhang, W., Song, F., Gregson, K. S., & Windsor, L. J. (2012). Effects of Calendula officinalis on human gingival fibroblasts. Homeopathy101(2), 92–98. https://doi.org/10.1016/j.homp.2012.02.003
  • Ćetković, G. S., Djilas, S. M., Čanadanović-Brunet, J. M., & Tumbas, V. T. (2004). Antioxidant properties of marigold extracts. Food Research International37(7), 643–650. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2004.01.010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.