7 ruokaa, jotka suojaavat emättimen terveyttä

Eräät ruoat auttavat tehokkaasti hoitamaan emättimen terveyttä. Esimerkiksi jogurttia voidaan käyttää sekä sisäisesti nautittuna että paikallisesti tämän alueen terveyden varjelemiseksi.
7 ruokaa, jotka suojaavat emättimen terveyttä

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Naisen intiimialueen hoito vaatii muutakin kuin erityisiä saippuoita. Pelkkä tarkka päivittäinen hygieniarutiini ei myöskään riitä. Nämä asiat ovat kyllä tärkeitä emättimen suojelemiseksi, mutta tärkeitä ovat myös muut sellaiset tottumukset, jotka hoitavat intiimialueen terveyttä.

Esimerkiksi eräiden ruokien säännöllinen nauttiminen auttaa suojaamaan emättimen kasvustoa. Nämä tuotteet ovatkin ihanteellisia tulehduksien riskin vähentämiseksi.

Ne sisältävät probiootteja, antioksidantteja ja muun tyyppisiä ravinteita. Vahvistamalla puolustuskykyäsi ne auttavat pitämään tämän alueen suojattuna haitallisilta mikro-organismeilta, jotka voivat aiheuttaa sairauksia.

7 ruokaa, jotka suojaavat intiimialueen terveyttä

Nyt siis kerromme seitsemästä parhaasta tuotteesta naisen intiimialueen hoitoon – lisää ne mukaan arjen ruokavalioosi ja paranna terveyttäsi!

1. Luonnonjogurtti

Tämä jogurtti on luonnollinen probioottien eli terveellisten bakteerien lähde. Ne auttavat pitämään intiimialueesi pH-tason hyvänä.

Luonnonjogurtin syöminen ja sen käyttö ulkoisesti auttaa hiivatulehduksia vastaan, sillä se torjuu hiivan kasvua.

Ehdotuksia

  • Nauti annos luonnonjogurttia päivittäin, jotta voisit estää emättimen tulehduksia.
  • Jos sinulla on jo tulehdus, hiero vähän luonnonjogurttia emättimen ulkoisille alueille.
  • Varmista, että jogurtissa ei ole lisättyä sokeria!

2. Probioottiset ruoat

Jogurtti on kaikkein suosituin probioottiruoka. On myös muita terveellisiä tuotteita, jotka auttavat suojaamaan emättimen aluetta.

Käymisprosessille altistetut ruoat, joissa on runsaasti eläviä bakteereja, suojaavat mikrobeja, joita on emättimessä. Ne myös vähentävät bakteeri- ja hiivatulehdusten riskiä.

Suositelluimmat tuotteet ovat seuraavat:

  • Kimchi
  • Miso
  • Kefiiri
  • Kombucha
jogurtti

Ehdotuksia

  • Syö probiootteja sisältäviä ruokia ainakin kaksi kertaa viikossa.
  • Jos sinulla on tulehdus, lisää probiootteja ruokavalioosi, jotta paraneminen nopeutuisi.

3. Valkosipuli

Tämä on tuote, jolla on antibioottisia ja tulehtuneisuutta torjuvia ominaisuuksia. Kun sitä nautitaan säännöllisesti, valkosipuli vähentää riskiä saada monen tyyppisiä tulehduksia.

Se tunnetaan vaihtoehtoisessa lääketieteessä perustana usealle luontaishoidolle. Se on myös tuote, joka edistää naisen terveyttä monella tapaa.

Valkosipulin sientä torjuvat yhdisteet estävät tulehduksia, joita aiheuttavat bakteerit ja hiiva. Samalla sen probioottiset vaikutukset ruokkivat mikrobikasvustoa tällä alueella.

Ehdotuksia

  • Syö yksi valkospulinkynsi aamiaisella.
  • Hillitäksesi emättimen tulehduksia, valmista valkosipuliteetä ja pese sillä emättimen ulkoiset alueet.

4. Omenaviinietikka

Tämän nesteen luonnolliset hapot ovat olleet käytössä jo antiikin ajoista lähtien. Sitä on käytetty emättimen pH-tasoa korjaavana hoitotuotteena.

Se estää hiivan haittavaikutuksia sekä rauhoittaa tulehduksen oireita, kuten kutinaa ja punoitusta.

hoida emättimen terveyttä omenaviinietikalla

Ehdotuksia

  • Lisää ruokalusikallinen omenaviinietikkaa lämpimään veteen ja nauti juomaa aamiaisella.
  • Laita omenaviinietikkaa kylpyveteesi ja pese intiimialueesi ulkoisesti tällä nesteellä, jotta voisit torjua mikro-organismeja.

5. Karpalomehu

Karpalomehussa on paljon antioksidantteja ja kuitua. Siten se on oivallinen juoma, kun halutaan suojata emättimen aluetta ja virtsateitä.

Se nestettä poistavat ominaisuudet lisäävät virtsantuotantoa. Nämä ominaisuudet myös vähentävät bakteereja virtsateissä ja emättimessä.

Tässä mehussa on luonnollisia happoja, jotka auttavat säätelemään emättimen pH-tasoa. Tämä vaikutus vähentää tulehdusta aiheuttavien mikro-organismien määrää.

Ehdotuksia

  • Juo lasillinen karpalomehua heti kun huomaat ensimmäisiä oireita emättimen tai virtsateiden tulehduksesta.
  • Nauti sitä ainakin kolme kertaa viikossa ennaltaehkäisevänä juomana.
  • Vältä kaupallisten mehujen juontia. Niissä on lisättyjä sokereita, jotka vaikuttavat juomien ominaisuuksiin.

6. Mantelit

Manteleissa ja muun tyyppisissä pähkinöissä on ihanteellisia tekijöitä emättimen kuivuuden estämiseksi.

Niissä on E-vitamiinia, joka auttaa stimuloimaan alueen luonnollista kosteutusta. Siten on helpompaa tasapainottaa estrogeenitasoja. Manteleista saat myös välttämättömiä rasvahappoja, joita suositellaan tulehtuneisuuteen liittyvien ongelmien estämiseksi.

Ehdotuksia

  • Juo mantelimaitoa ainakin kolme kertaa viikossa.
  • Syö kourallinen manteleita välipalaksi.
  • Lisää manteleita smoothieisiin ja salaatteihin.

7. Avokado

Tämä on hedelmä, jolla on monia hyötyjä emättimen kannalta. Siinä on rasvahappoja ja E-vitamiinia, jotka auttavat estämään kuivuutta.

Sen sisältämät B6-vitamiini ja kalium auttavat suojaamaan emättimen seinämiä, mikä estää niitä heikentymästä.

hoida emättimen terveyttä avokadolla

Ehdotuksia

  • Syö palanen avokadoa joka päivä.
  • Lisää avokadoa smoothieisiin, salaatteihin ja keittoihin.

Kuinka usein nautit näitä ruokia? Nyt kun tiedät kuinka hyväksi ne ovat intiimialueellesi, ota ne mukaan ruokavalioosi – saat huomata, kuinka tehokkaasti ne vaikuttavat!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rosa, D. D., Dias, M. M. S., Grześkowiak, Ł. M., Reis, S. A., Conceição, L. L., & Peluzio, M. D. C. G. (2017, June 1). Milk kefir: Nutritional, microbiological and health benefits. Nutrition Research Reviews. Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/S0954422416000275
  • Adetumbi, M. A., & Lau, B. H. S. (1983). Alliumsativum (garlic) – A natural antibiotic. Medical Hypotheses12(3), 227–237. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3
  • Vattem, D. A., Ghaedian, R., & Shetty, K. (2005). Enhancing health benefits of berries through phenolic antioxidant enrichment: Focus on cranberry. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
  • Zou, H., & Li, G. (2010, September 20). Diagnosis, prevention, and treatment of catheter-associated urinary tract infection in adults: 2009 international clinical practice guidelines from the Infectious Diseases Society of America. Chinese Journal of Infection and Chemotherapy.
  • Kontiokari, T., Nuutinen, M., & Uhari, M. (2004, April). Dietary factors affecting susceptibility to urinary tract infection. Pediatric Nephrology. https://doi.org/10.1007/s00467-003-1410-z

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.