Ruoat, joista saa eniten kaliumia

· toukokuu 28, 2018
Vaikka banaanit ovatkin hedelmiä joita ajatellaan eniten silloin kun puhutaan kaliumista, on myös muita kasviksia, hedelmiä ja mausteita, joista saa suuren määrän tätä mineraalia.

Kun sinulle sanotaan että sinun pitäisi syödä enemmän kaliumia, ajattelet luultavasti automaattisesti banaaneja. On kuitenkin muitakin ruokia, jotka sisältävät tätä ravintoainetta.

Saadaksesi optimaalisen määrän tätä mineraalia joka osallistuu moniin kehon toimintoihin, et enää joudu tyytymään aina vain banaaniin. Lue lisää!

Mitä kalium on ja mitä se tekee?

Periaatteessa kalium on diureettinen mineraali, joka on vastuussa ylimääräisen nesteen ja suolan poistamisesta kehosta. Kaliumin puute aiheuttaa veden kerääntymistä, turvotusta ja korkeaa verenpainetta.

Jos käytät paljon suolaa tai et juo tarpeeksi vettä päivän aikana, on tärkeää että syöt ruokia jotka sisältävät tätä ravintoainetta.

Vakava kaliumin puute voi aiheuttaa terveysongelmia kuten hermojärjestelmän vahingoittumista, munuaisvaurioita tai sydänkomplikaatioita.

Tämän mineraalin ansiosta solut ovat hyvin kosteutettuja, terveitä ja ravittuja, koska se auttaa myrkkyjen poistamisessa.

Urheilijoiden mineraali

nainen pyöräilemässä

Kalium on äärimmäisen tärkeä kun on kyse liikunnasta ja urheilun harrastamisesta. Sen takia on normaalia nähdä urheilijoiden (kuten tenniksen pelaajien) syövän banaania kesken ottelun, kilpailun jälkeen tai sitä ennen.

Kaliumista saa energiaa ja se täydentää pois hikoilemamme nesteet ja elektrolyytit. Sen lisäksi se auttaa hermoimpulssien välittämisessä ja se on välttämätöntä lihassupistukselle sekä liikuntaharjoituksesta toipumiselle.

Tätä ravintoainetta suositellaan myös ihmisille joilla on sydänongelmia tai korkea verenpaine, sillä se säännöstelee sydämen rytmiä ja valtimon painetta ehkäisten sydämen rytmihäiriötä.

Toinen suuren määrän kaliumia ja pienen määrän natriumia sisältävän ruokavalion eduista on se, että se suojaa munuaisten terveyttä parantaen veren kuljetusta ja saaden veren suodattumaan paremmin. Lisäksi se ehkäisee munuaiskivien muodostumista.

Tästä mineraalista on tietysti myös muuta hyötyä:

 • Kaiken kaikkiaan se tunnetaan myös erinomaisena antioksidanttina, joka yhdistyy vapaisiin radikaaleihin ja tekee niistä kyvyttömiä.
 • Lisäksi se auttaa ehkäisemään luiden demineralisoitumista sekä osteoporoosia ehkäisemällä kalsiumin poistumista virtsaamisen aikana.
 • Lopuksi vielä kalium toimii myös vatsan nesteiden tuotannossa. Ne osallistuvat tiettyihin aineenvaihdunnallisiin prosesseihin, kuten insuliinin eritykseen ja kehon nestetasapainoon.

Mitkä ruoat sisältävät paljon kaliumia?

Päivittäisen kaliumin saannin pitäisi olla 3000-4000 mg aikuisilla

On hyvä tietää, että luonnollisessa tilassaan kaikissa ruoissa on enemmän kaliumia kuin natriumia. Kuitenkin kun ne käyvät läpi tiettyjä toimenpiteitä, niiden suhde muuttuu.

Siitä syystä sinun pitäisi lisätä ensiksi mainitun saantia ja vähentää toisen. Kuinka? Tasapainoisen ruokavalion avulla, johon liittyy joitakin seuraavista kaliumia sisältävistä ruoista:

1. Lehtimangoldi

lehtimangoldissa on enemmän kaliumia

Ensinnäkin tämä vihannes on täynnä vitamiineja ja sitä voidaan käyttää monella tapaa, esimerkiksi kakuissa, keitoissa ja voileivissä.

 • Se on yksi kaliumia eniten sisältävistä kasviksista. Jokaisessa 100 grammassa (raakana) on 380 mg kaliumia.
 • Sitä ei ole vaikea lisätä päivittäiseen ruokavalioon, kun pitää mielessä että yksi kupillinen lehtimangoldia on noin 200 g.

2. Avokado

Tässä hedelmässä on suuri määrä magnesiumia, kuitua, E-vitamiinia ja kaliumia. Lisäksi sillä on positiivinen vaikutus hermojärjestelmään, sydämeen sekä ihoon.

 • Se on täydellinen ahdistukseen, masennukseen ja unettomuuteen.
 • Se vähentää myös anemiaa, lieventää gastriitin ja mahahaavan oireita sekä vähentää kuukautiskipuja.

3. Annoona

annoonassa on enemmän kaliumia

Tätä trooppista hedelmää pidetään yhtenä täydellisimmistä hedelmistä mitä on olemassa. Siinä on tusinoittain lääkeominaisuuksia ja jokaisessa 100 grammassa on 382 mg kaliumia.

 • Se voidaan nauttia jälkiruokana tai yhdistettynä makeaan herkkuun.
 • Annoona sisältää myös proteiinia, kalsiumia, rautaa, fosforia sekä B1-, B2- ja B6-vitamiinia.

4. Timjami

Monissa aromaattisissa yrteissä on paljon kaliumia. Timjamia käytetään paljon Välimeren ruokavaliossa. Lisäksi se sisältää tärkeää tymoliöljyä, flavonoideja, aminohappoja, kalsiumia, rautaa sekä C-vitamiinia.

Se hoitaa hengityselimistön tartuntatauteja, on erittäin tehokas luonnon antibiootti, lisää vastustuskykyä, hankkiutuu eroon ruoansulatusvaivoista ja toimii tulehduskipulääkkeenä (mikä tekee siitä täydellisen kuukautiskipujen vähentämiseksi).

5. Maarianohdake

maarianohdakeessa on enemmän kaliumia

Tätä kasvia, joka on peräisin Välimeren ja Keski-Euroopan maista, on käytetty lääkkeenä vuosisatojen ajan. Se:

 • Hoitaa kroonista sappirakkoa ja maksan kuntoa
 • Alentaa verensokeria
 • Pysäyttää munuaiskivien muodostumisen
 • Vähentää kolesterolia
 • On tehokas vitamiinikompleksi, jota suositellaan erityisesti naisille synnyttämisen jälkeen.

Jokaisessa 100 grammassa maarianohdaketta on 400 mg kaliumia.

6. Basilika

Tämä on yksi mausteista, jota sinulla saattaa olla keittiössä antamassa annoksillesi roimasti makua.

Se on alunperin Intiasta (mutta se tunnetaan hyvin kaikkialla maailmassa). Basilikassa on paljon flavonoideja, B1- ja E-vitamiinia, tärkeitä öljyjä sekä mineraaleja kuten kaliumia. 

Sen ominaisuudet tekevät siitä:

 • Kouristuslääkkeen (se rauhoittaa vatsakipua)
 • Stimulantin (se auttaa ruoansulatuksessa)
 • Ruokahalua lisäävän (se parantaa ruokahalua)
 • Pahoinvointia ehkäisevän
 • Hyytymistä estävän
 • Korkeaa verenpainetta estävän

7. Perunat

perunoita

Perunaa voidaan syödä tuhansin eri tavoin ja se on tärkeä osa erityisesti amerikkalaista ja eurooppalaista ruokavaliota. Siitä saa myös suuren määrän kaliumia.

Jokaisessa 100 grammassa on vähintään 418 mg tätä mineraalia. Suosittelemme nauttimaan perunoita höyrytettyinä, keitettyinä tai uunissa paistettuina, ei rasvassa paistettuna tai suolattuna.