Tamponien vaarallinen riski

Jotta voisit minimoida riskit terveydellesi, on hyvin tärkeää, että et koskaan pidä tamponia yli kahdeksaa tuntia kauempaa. Vähintään kerran päivässä tulisi myös käyttää sidettä tamponin sijasta.
Tamponit ovat yksi kaikkein tavallisimmista naisten hygieniatuotteista nykypäivänä, ja ne ovatkin käytännöllisiä ja monelle korvaamattomia ”kuukauden tiettyinä päivinä”.

On kuitenkin olemassa eräs varoitus, jonka voikin lukea jokaisesta tamponipakkauksesta, ja se koskee sairautta nimeltään ”toksinen sokkioireyhtymä”, joka on erään tyyppinen bakteeritulehdus. Vaikka se kehittyykin vain epätavallisissa tilanteissa, saattaa se muodostua hengenvaaralliseksi, mikäli hoitoa ei saada ajoissa.

Yhdessä hiljaittaisessa tapauksessa kävi niin, että hyvin menestyksekäs malli nimeltään Lauren Wasser menetti jalkansa tämän sairauden hoidon puutteen vuoksi.

Mikä on toksinen sokkioireyhtymä?

Tämä harvinainen sairaus on suurin syy siihen, että tamponeita tulisi käyttää varovaisesti, ja sitä aiheuttaa bakteeri nimeltään Staphylococcus aureus, jota löytyy iholta luonnollisestikin. Tätä bakteeria on kainaloissa, emättimessä, välilihassa ja nielussa, ja sen kasvu voi johtua myös tulehduksesta.

Itse asiassa on arvioitu, että kolmannes maailman väestöstä kantaa tätä bakteeria elimistössään ilman, että siitä seuraa mitään haitallisia vaikutuksia heidän terveydelleen.

Tamponin vaarat

Ongelma ilmeneekin vasta silloin, jos tämän bakteerin virus muuttuu, ja sen lisääntyminen tapahtuu erityisen helposti lämpimissä ympäristöissä. Kun näin käy, saattaa vapautua myrkyllisiä aineita, jotka vaikuttavat kehoon haitallisesti.

Kyseisiä ympäristöjä syntyy tamponien imiessä ja keskittäessä nestettä yhteen paikkaan kehossa pidemmän aikaa, ja tämä edistää bakteerien kasvua.

Tässä on kyse erittäin suuresta riskistä, ja siksi onkin ollut useita kampanjoita tamponien valmistajia vastaan. Itse asiassa kaikissa tamponeissa on nykyisin varoitusteksti, mutta se on usein niin pienillä kirjaimilla painettu, että vain harva vaivautuu tutkimaan pakkausta tarpeeksi tarkkaan.

Jos nainen jättää sairauden ja sen oireet huomaamatta, lisääntyy bakteeri vapaasti elimistössä, eikä uhri itse ymmärrä mitä kehossa tapahtuu – tällöin toimiin saatetaan ryhtyä vasta kun on liian myöhäistä.

Näin kävi Lauren Wasserille, joka kärsi toksisen sokkioireyhtymän karmeat seuraukset ja haluaa jakaa tarinansa kaikkien naisten kanssa, jotta he olisivat tietoisia tamponien käytön vaaroista.

Laurenin tarina

Lauren Wasser ja toksinen sokkioireyhtymä

Laurenin kohdalla tarina muuttui surulliseksi 3.10.2012, jolloin hän alkoi tuntea olonsa heikoksi ja epäili saaneensa flunssan. Hänellä oli samaan aikaan kuukautiset, ja Lauren käytti tavalliseen tapaan tamponeita, joita hän suosi siteiden sijasta niiden käytännöllisyyden vuoksi töiden kannalta.

Laurenilla oli jo ollut kuukautiset jo 11 vuoden ajan, ja tamponit olivat aina olleet hänen ensivalintansa siteiden sijaan, sillä ne saivat hänen olonsa varmaksi kuukautisten aikana.

Kuten on tavallista lähes kaikkien naisten kohdalla, selitti hänen äitinsä aikoinaan tamponien toimintaa ja mainitsi, että ne tulee vaihtaa joka 3-4 tunnin välein, sillä pidempiaikainen käyttö saattaa olla mahdollinen vakava vaara terveydelle.

Sinä päivänä, jolloin tulehdus alkoi, oli Lauren vaihtanut tamponit oikeisiin aikoihin, kuten aina. Hän muisti siis kyllä äitinsä sanat, mutta tuona päivänä hän lähti syntymäpäiväjuhliin, ja tällöin flunssan tyyppiset oireet muuttuivat voimakkaammiksi.

Hän yritti vaikuttaa normaalilta, mutta ei edes oikein pysynyt jaloillaan. Ihmiset kommentoivat, että hän näytti sairaalta. Kun hän ei enää kestänyt, Lauren meni pitkälleen sänkyyn ja sulki silmänsä. Hän halusi vain nukkua.

Tuona samana iltana Lauren ei mennyt sairaalaan, ja lopulta hän meni nukkumaan, sanottuaan ensin äidilleen, että hän tunsi itsensä edelleen väsyneeksi.

Seuraavana aamuna Laurenin huolestunut äiti pyysi ystävää ja poliisia käymään tyttärensä kotona, jossa he löysivät Laurenin makaamassa lattialla.

Naisen jääminen henkiin on ihme, sillä lääkärien mukaan Lauren saapui sairaalaan ainoastaan 10 minuuttia ennen kuin hänen elinaikansa olisi ollut peruuttamattomasti ohitse. Hänellä oli reilusti kuumetta, ja hänen elimensä olivat menettäneet kykynsä toimia. Pelkona oli, että Lauren olisi saanut sydänkohtauksen.

Myöhemmin, ensiapulääkärien pystyttyä pelastamaan Laurenin hengen, todettiin hänellä toksinen sokkioireyhtymä, ja tämä tulehdus oli aiheuttanut hänen kehossaan kuolion.

Lauren Wasser ja amputoitu jalka

Sen jälkeen kun Laurenin jalka amputoitiin, tunsi hän elämänsä olevan ohitse – millään ei ollut merkitystä. Hän toipui kuitenkin lopulta, ja tajusi että elämästä oli vielä paljon jäljellä. Näin Lauren sai voimaa ryhtyä levittämään tietoa kyseisestä vaarallisesta sairaudesta.

Laurenin asianajaja kehotti häntä ryhtymään taisteluun tamponien valmistajaa vastaan (Kotex Natural Balance), sillä pakkaksessa ei ollut kuin vähän tietoa siitä, miten tamponit voivat vaikuttaa naisen terveyteen.

Nyt, kolmen vuoden jälkeen, Lauren on toipunut ja palannut töihin niiden ihmisten tuella, jotka edelleen uskovat häneen.

Hiljattain otetussa valokuvasarjassa Lauren päätti näyttää traagisen tarinansa maailmalle ensimmäistä kertaa, ja kuvissa hän poseeraa siten, että jalkaproteesi on näkyvissä.

Ole siis tarkkana tamponien käytön kanssa, sillä pahimmillaan seuraukset voivat olla hyvin vakavat, kuten tämän mallin tarina todistaa.