Logo image
Logo image

Tamponien vaarallinen riski

3 minuuttia
Jotta voisit minimoida riskit terveydellesi, on hyvin tärkeää, että et koskaan pidä tamponia yli kahdeksaa tuntia kauempaa. Vähintään kerran päivässä tulisi myös käyttää sidettä tamponin sijasta.
Tamponien vaarallinen riski
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022
Tamponit ovat yksi kaikkein tavallisimmista naisten hygieniatuotteista nykypäivänä, ja ne ovatkin käytännöllisiä ja monelle korvaamattomia “tiettynä aikana kuukaudesta”. Niillä on myös kääntöpuolensa, ja tässä artikkelissa kerrommekin, mikä tämä tamponien vaarallinen riski oikein on.

Olet saattanut huomata tamponipakkauksen kyljessä varoitustekstin, joka koskee sairautta nimeltään ‘toksinen sokkioireyhtymä’. Tämä tamponien vaarallinen riski on tietyn tyyppinen bakteeritulehdus, joka kehittyy vain epätavallisissa tilanteissa. Se kuitenkin saattaa muodostua hengenvaaralliseksi, mikäli hoitoa ei saada ajoissa.

Eräässä hiljattain tapahtuneessa tapauksessa kävi niin, että hyvin menestynyt malli Lauren Wasser menetti jalkansa, koska ei saanut sairauteensa hoitoa ajoissa.

Tamponien vaarallinen riski

Mikä on toksinen sokkioireyhtymä?

Tämä harvinainen sairaus on suurin syy siihen, miksi tamponeita tulisi käyttää varovaisuudella. Toksisen sokkioireyhtymän aiheuttaa bakteeri nimeltään Staphylococcus aureus, jota löytyy iholta luonnollisestikin. Tätä bakteeria on kainaloissa, emättimessä, välilihassa ja nielussa, ja sen kasvu voi johtua myös tulehduksesta.

Itse asiassa on arvioitu, että kolmannes maailman väestöstä kantaa tätä bakteeria elimistössään ilman, että siitä seuraa mitään haitallisia vaikutuksia heidän terveydelleen.

Some figure

 

Ongelma ilmeneekin vasta silloin, jos tämän bakteerin virus muuttuu. Sen lisääntyminen tapahtuu erityisen helposti lämpimissä ympäristöissä. Kun näin käy, saattaa vapautua myrkyllisiä aineita, jotka vaikuttavat kehoon haitallisesti.

Bakteerille otollinen elinympäristö syntyy tamponin imiessä ja keskittäessä nestettä yhteen kohtaan kehossa pidemmän aikaa, ja tämä edistää bakteerien kasvua.

Tässä on kyse erittäin suuresta riskistä, ja siksi onkin ollut useita kampanjoita tamponien valmistajia vastaan. Itse asiassa kaikissa tamponipakkauksissa on nykyisin varoitusteksti. Se on kuitenkin usein niin pienillä kirjaimilla painettu, että vain harva vaivautuu tutkimaan pakkausta tarpeeksi tarkkaan.

Jos naiselta jää tämä sairaus ja sen oireet huomaamatta, lisääntyy bakteeri vapaasti elimistössä, eikä sairastunut itse ymmärrä mitä kehossa tapahtuu. Tällaisissa tapauksissa toimiin saatetaan ryhtyä vasta kun on liian myöhäistä.

Näin kävi Lauren Wasserille, joka kärsi toksisen sokkioireyhtymän karmeat seuraukset. Nyt hän haluaa jakaa tarinansa kaikkien naisten kanssa, jotta he olisivat tietoisia siitä, mikä on tamponien vaarallinen riski.

Laurenin tarina

Some figure

 

Laurenin kohdalla tarina muuttui surulliseksi 3.10.2012, jolloin hän alkoi tuntea olonsa heikoksi ja epäili saaneensa flunssan. Hänellä oli samaan aikaan kuukautiset, ja Lauren käytti tavalliseen tapaan tamponeita. Lauren suosi tamponeita siteiden sijasta niiden käytännöllisyyden vuoksi töidensä kannalta.

Laurenilla oli ollut kuukautiset jo 11 vuoden ajan, ja tamponit olivat aina olleet hänen ensivalintansa siteiden sijaan, sillä ne saivat hänen olonsa varmaksi kuukautisten aikana.

Laurenin ollessa nuorempi, hänen äitinsä selitti aikoinaan tamponien toimintaa ja mainitsi, että ne tulee vaihtaa joka 3-4 tunnin välein. Pidempiaikainen käyttö saattaa olla vakava vaara terveydelle.

Ensimmäiset sairauden oireet muistuttivat flunssan oireita

Sinä päivänä, jolloin tulehdus alkoi, oli Lauren vaihtanut tamponit oikeisiin aikoihin, kuten aina. Hän muisti siis kyllä äitinsä sanat, mutta tuona päivänä hän lähti syntymäpäiväjuhliin, ja tällöin flunssan tyyppiset oireet muuttuivat voimakkaammiksi.

Hän yritti vaikuttaa normaalilta, mutta ei edes oikein pysynyt jaloillaan. Ihmiset kommentoivat, että hän näytti sairaalta. Kun hän ei enää kestänyt, Lauren meni pitkälleen sänkyyn ja sulki silmänsä. Hän halusi vain nukkua.

Tuona samana iltana Lauren ei mennyt sairaalaan, vaan hän meni nukkumaan. Hän kertoi ensin äidilleen, että hän tunsi itsensä edelleen väsyneeksi.

Seuraavana aamuna Laurenin huolestunut äiti pyysi ystävää ja poliisia käymään tyttärensä kotona, josta he löysivät Laurenin makaamassa lattialla.

Henkiinjääminen oli pienestä kiinni

Laurenin henkiinjääminen on ihme, sillä lääkärien mukaan Lauren saapui sairaalaan ainoastaan 10 minuuttia ennen kuin hänen elinaikansa olisi ollut peruuttamattomasti ohitse. Hänellä oli reilusti kuumetta, ja hänen elimensä olivat menettäneet kykynsä toimia. Pelkona oli, että Lauren olisi saanut sydänkohtauksen.

Myöhemmin, ensiapulääkäreiden pelastettua Laurenin hengen,hänellä todettiin toksinen sokkioireyhtymä. Tämä tulehdus oli ehtinyt aiheuttaa hänen kehossaan kuolion.

Some figure

Lauren haluaa levittää tietoisuutta toksisesta sokkioireyhtymästä

Sen jälkeen kun Laurenin jalka amputoitiin, tunsi hän elämänsä olevan ohitse – millään ei ollut merkitystä. Hän toipui kuitenkin lopulta, ja tajusi että elämästä oli vielä paljon jäljellä. Näin Lauren sai voimaa ryhtyä levittämään tietoa kyseisestä vaarallisesta sairaudesta.

Laurenin asianajaja kehotti häntä ryhtymään taisteluun käyttämiensä tamponien (Kotex Natural Balance)  valmistajaa vastaan, sillä pakkauksessa ei ollut kuin vähän tietoa siitä, miten tamponit voivat vaikuttaa naisen terveyteen.

Nyt, kolmen vuoden jälkeen, Lauren on toipunut ja palannut töihin niiden ihmisten tuella, jotka edelleen uskovat häneen.

Hiljattain otetussa valokuvasarjassa Lauren päätti näyttää traagisen tarinansa maailmalle ensimmäistä kertaa, ja kuvissa hän poseeraa ensi kertaa siten, että jalkaproteesi on näkyvissä.

Ole siis tarkkana tamponien käytön kanssa, sillä pahimmillaan seuraukset voivat olla hyvin vakavat, kuten tämän mallin tarina todistaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rai, S. P., Neog, L. S., Bhattacharyya, D., & Ganguli, M. (2008). Symmetrical Peripheral Gangrene complicating Staphylococcal Toxic Shock Syndrome. Medical journal, Armed Forces India64(2), 181.
  • Spiva, M. Tampon Usage and TSS Allied Health 4060 Research in Allied Health East Tennessee State University.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.