Logo image
Logo image

Varo näitä yhdeksää ihmiselle vaarallista bakteeria

3 minuuttia
Vaikka kaikki bakteerit eivät ole tappavia, jotkut vaaralliset bakteerit voivat vaarantaa elimistösi. Ne voivat myös aiheuttaa erilaisia sairauksia, jos niitä ei havaita ja hoideta ajoissa.
Varo näitä yhdeksää ihmiselle vaarallista bakteeria
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 27 kesäkuuta, 2023

Vaaralliset bakteerit, niiden aiheuttamien oireiden ja niihin liittyvien sairauksien tunteminen on tärkeää oman ja perheesi terveyden ylläpitämiseksi.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on julkaissut listan ihmiselle kaikkein haitallisimmista bakteereista. Niiden joukosta löydät myös ne vaaralliset bakteerit, jotka ovat vieneet eniten ihmishenkiä.

Vaaralliset bakteerit voivat aiheuttaa yleisiä tauteja, jotka ovat hoitamatta jätettyinä jopa hengenvaarallisia.

Lisäksi tämä lista osoittaa myös sen, että laboratorioiden on kehitettävä uusia antibiootteja jokaisen uhan torjumiseksi.

Vaaralliset bakteerit

1. Acineobacter baumannii

Tämä on ehkä kaikkein vastustuskykyisin bakteeri tällä hetkellä.

Tuhansia ihmisiä kuolee joka vuosi tämän bakteerin takia, sillä se luo vasta-aineita, jotka ovat resistenttejä lääkkeille.

  • Se alkaa aggressiivisella keuhkokuumeella, jonka yhteydessä esiintyy voimakas virtsatietulehdus.
  • Lääkkeen löytäminen tätä bakteeria vastaan onkin yksi laboratorioiden prioriteeteista.

 

2. Pseudomonas aeruginosa

Some figure

Tämä patogeeni hyökkää eri tavoin. Tästä syystä sitä on joskus vaikea tunnistaa.

  • Tämä vaarallinen bakteeri liittyy potilaisiin, joilla on AIDS ja kystinen fibroosi.
  • Lisäksi se voi myös alkaa yksinkertaisesta ihotulehduksesta tai saastuneen veden juomisesta.

Yleisesti ottaen sen vaarallisuus piilee sen kyvyssä lisääntyä ihmissä, joilla on AIDS.

Sillä on kuitenkin myös taipumusta aiheuttaa keuhko-ongelmia ja voimakkaita infektioita ihmisillä, joiden terveyden vaarantaa jo jokin toinen virus.

3. Enterobakteerit

Tämä bakteeri kuuluu sellaisten mikro-organismien heimoon, joiden aiheuttamat sairaudet vaikuttavat pääosin ruoansulatus- ja eritysjärjestelmään.

Yleisesti ottaen paksusuoli, mahalaukku ja suolisto ovat niitä elimiä, joihin nämä patogeenit eniten vaikuttavat.

  • Itse asiassa tämä vaarallisten bakteerien ryhmä on vastuussa lasten vatsataudista, salmonellasta, lavantaudista ja punataudista.
  • Ennen nämä taudit veivät monien ihmisten hengen epidemioiden aikana.
  • Lisäksi moni näistä vaarallisista bakteereista on erittäin vastustuskykyinen penisilliinille.

4. Enterococus faecium

Some figure

Tämä bakteeri elää sovussa muiden bakteerien kanssa ihmisen suolistossa, mutta voi myös muuttua haitalliseksi.

Enterococcus faecium on vastuussa vastasyntyneen aivokalvontulehduksesta. Se on tulehdus, joka aiheuttaa päänsärkyä, jäykkää niskaa, kuumetta sekä valonarkuutta.

  • Tällä hetkellä sillä on korkea prioriteetti.
  • Lisäksi tämä bakteeri on vastustuskykyinen antibiooteille.
  • Useimmiten se leviää viruksen kautta.

5. Staphylococcus aureus

On bakteereita, jotka voivat liittyä useisiin infektioihin ja sairauksiin ihmisen lukuisissa eri elimissä.

Näin on staphylococcus aureuksen kohdalla. Se kykenee aiheuttamaan ongelmia ihossa sekä hengitys- ja ruoansulatusjärjestelmissä.

Näin ollen tämä mikrobi voi aiheuttaa mm. seuraavia vaivoja:

Lisäksi suurin osa näistä infektioista tapahtuu sairaaloissa.

6. Helikobakteeri

Some figure

Tämä bakteeri hyökkää yksinomaan vatsaa vastaan. Yleisesti ottaen se tartuttaa vatsan limakalvon ja aiheuttaa turvotusta.

Se voi aiheuttaa:

Joissakin tapauksissa ihmiset saavat tartunnan tästä bakteerista eikä heillä ole mitään oireita missään vaiheessa elämäänsä. Tämä bakteeri leviää syljen, ulosteiden ja hammasplakin välityksellä.

7. Kampylobakteerit

Kampylobakteeri on suuri ruokamyrkytyksen aiheuttaja maailmassa. Siihen liittyy joitakin tavallisia oireita:

  • Oksentelu
  • Kuume
  • Ripuli
  • Vatsakipu

Lisäksi se voi aiheuttaa niveltulehdusta ja GuillainBarrén oireyhtymän.

Tämä on sellainen bakteeri, joka saadaan eliminoitua täysin perinteisillä antibiooteilla. On kuitenkin totta, että se on yksi yleisimmistä ja vaarallisimmista bakteereista.

On erityisen tärkeää tietää, että kampylobakteeri voi levitä saastuneen ruoan tai juoman, viruksen tai tartunnan saaneen eläimen välityksellä.

8. Salmonella

Some figure

Salmonella on yksi enterobakteereista.

  • Sen itämisaika on yhdestä viikosta lähes kuukauteen.
  • Oireet vaihtelevat kuumeesta oksenteluun, ripuliin ja vatsakipuun.

Itämisen jälkeen oireet voivat kestää pahimmissa tapauksissa jopa 2 kuukautta.

Salmonella selviytyy pitkiä aikoja ruoissa kuten voi, maito ja suklaa.

9. Neisseria gonorrhaeae eli tippuri

Jotkut vaaralliset tartunnat leviävät seksuaalisessa kontaktissa. Näin on tämän bakteerin kohdalla.

  • Kuten mikrobin nimikin kertoo, se voi aiheuttaa gonorrean eli tippurin.
  • Tavalliset antibiootit, kuten ampisilliini tai penisilliini, voivat kuitenkin pysäyttää taudin, jos se havaitaan ajoissa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Atehortúa-Rendón, J. D., Martínez, A. & Pérez-Cala, T. L. (2020). Descripción de la resistencia de Helicobacter pylori a seis antibióticos de uso frecuente en Colombia. Revista colombiana de Gastroenterología35(3), 351-361. Disponible en: https://revistagastrocol.com/index.php/rcg/article/view/493#:~:text=La%20resistencia%20en%20H.,%2C%20furazolidona%2C%20levofloxacina%20y%20tetraciclina.
  • Bretón, J. R., Peset, V., Morcillo, F., et al. (2002). Meningitis neonatal por Enterococcus spp.: presentación de cuatro casos. Enfermedades infecciosas y microbiologia clinica20(9), 443-447. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-enfermedades-infecciosas-microbiologia-clinica-28-articulo-meningitis-neonatal-por-enterococcus-spp–S0213005X02728401#:~:text=La%20meningitis%20por%20enterococo%20es,frecuencia%20en%20la%20literatura%20m%C3%A9dica.
  • Janda, J. M. & Abbott, S. L. (2021). The changing face of the family Enterobacteriaceae (order:“Enterobacterales”): new members, taxonomic issues, geographic expansion, and new diseases and disease syndromes. Clinical Microbiology Reviews34(2), 1-45. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8262773/
  • Jurado-Martín, I., Sainz-Mejías, M. & McClean, S. (2021). Pseudomonas aeruginosa: An audacious pathogen with an adaptable arsenal of virulence factors. International Journal of Molecular Sciences22(6), 1-35. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33803907/
  • Gundogdu, O. & Wren, B. W. (2020). Microbe Profile: Campylobacter jejuni–survival instincts. Microbiology166(3), 230-232. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32228803/
  • Lerma, F. Á., Palomar, M., Insausti, J., et al. (2006). Infecciones nosocomiales por Staphylococcus aureus en pacientes críticos en unidades de cuidados intensivos. Medicina clínica126(17), 641-646. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025775306720450
  • Martínez-Velasco, I. G., Figueroa-Damián, R., Vargas-Martínez, G., Flores-Espíndola, N., & Guillén-González, M. A. (2021). Gonorrea y embarazo: a propósito de dos casos. Ginecología y obstetricia de México89(08), 662-669. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=101052
  • Threlfall, E. J. (2002). Antimicrobial drug resistance in Salmonella: problems and perspectives in food-and water-borne infections. FEMS microbiology reviews26(2), 141-148. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12069879/
  • Vanegas-Múnera, J., Roncancio-Villamil, G. y Jiménez-Quiceno, J. N. (2014). Acinetobacter baumannii: importancia clínica, mecanismos de resistencia y diagnóstico. CES Medicina28(2), 233-246. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87052014000200008
  • World Health Organization. (2017). WHO publishes list of bacteria for which new antibiotics are urgently needed. Disponible en: https://www.who.int/en/news-room/detail/27-02-2017-who-publishes-list-of-bacteria-for-which-new-antibiotics-are-urgently-needed

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.