Niskat jumissa? Kokeile näitä

toukokuu 11, 2016

Onko niskasi kipeä tai jäykkä, tai kärsitkö ongelmasta silloin tällöin? Haluaisitko oppia, miten tätä yleistä ongelmaa voi hoitaa? Jatka tämän artikkelin lukemista!

Jäykkä niska oireilee vaikeutena liikuttaa tai kääntää päätä kivun tai epämukavuuden takia. Niskakipuun voi liittyä muita oireita, kuten päänsärkyä, kipua hartioissa tai käsissä, polttelua ja vakavaa kipua niskassa, univaikeuksia kipujen takia jne.

Lisää tietoa jäykästä niskasta

Niskan kipu voi ilmestyä yhtäkkiä ja kadota yhtä nopeasti kuin se ilmenikin. Jos niskassa ilmenee jatkuvaa kipua, joka ei katoa muutaman päivän jälkeen tai ilmenee monta kertaa kuussa, on kyseessä krooninen kipu, joka kaipaa hoitoa.

Mistä niskakipu johtuu? Jäykkä ja kivulias niska voi johtua monesta eri syystä, alta löydät esimerkkejä:

  • Lihasvamma tai revähdys
  • Huono ryhti
  • Samassa asennossa pysyminen tuntikausien ajan, esimerkiksi tietokoneella istuminen
  • Stressi
  • Jännitys
  • Huonolaatuinen uni
  • Äkkinäiset liikkeet ja paino niskalla
  • Lihaskuntoharjoitukset, joissa käytetään raskaita painoja
Niskaa särkee

Niskakipu voi olla seurasta jostakin vakavammasta vaivasta, joka kaipaa kiireellistä hoitoa. Esimerkiksi aivokalvontulehdus ja niskanikaman revähdys voivat aiheuttaa niskan jäykistymistä ja kipua, älä siis sivuuta näitä oireita. Tarkkaile oireiden etenemistä ja hakeudu hoitoon, jos kipu pahenee.

Kotihoito jäykälle niskalle

Kuten mainitsimme edellä, jäykkä ja kipeä niska voi olla hetkellinen ja lievä kokemus, tai se voi olla kroonista kipua. Krooninen kipu voi vaikeuttaa jokapäiväisiä toimia ja tehdä yksinkertaisista asioista, kuten pään liikuttamisesta vaikeaa. Kokeile näitä hoitoja niskakipujen lievittämiseen:

Hieronta

Naisen hartiat

 

Tämä on suosituin ja nopein kotihoitokeino. Voit varata ajan hierontaan tai pyytää puolisoa tai kaveria hieromaan niskaasi. Käytä eteerisiä öljyjä tai kasvipohjaisia öljyjä, kuten oliiviöljyä tai manteliöljyä. Hieronta on helpompaa, kun iho on kosteutettu.

Lämmitä öljyä hetkinen mikrossa, mutta varo polttamasta ihoa. Lämmin öljy tunkeutuu syvälle kipeään lihakseen ja yhdessä hieronnan kanssa auttaa rentouttamaan kipeitä lihaksia.

Kaada muutama tippa öljyä (jos käytät eteerisiä öljyjä, kokeile rosmariinia tai laventelia) ja levitä kipeälle alueelle pyörivin liikkein. Paina aluetta käsillä jonkin verran, mutta älä runno lihaksia. Hieronta lievittää kipua nopeasti ja kiihdyttää verenkiertoa, mikä poistaa jäykkyyden nopeasti.

Lämpö

Lämmöllä hoitaminen on tehokas keino rentouttaa lihakset ja lievittää kipua. Voit ottaa vaikka kuuman suihkun, jossa annat veden valua niskaa vasten. Toinen keino hyödyntää lämpöä on upottaa pyyhe kiehuvan kuumaan veteen, antaa sen viilentyä hetki ja painaa se sitten niskan päälle.

Voit myös lämmittää peiton pikaisesti uunissa, varo vain polttamasta kangasta, ja kääriä sen kaulan ympärille. Kokeile lämpötyynyjä, jotka on täytetty risiillä tai siemenillä, lämmitä niitä hetki mikrossa ja aseta niskalle.

Suola

 

Suolaa niskakipuun

Suolahoito on loistava keino lievittää jäykän niskan kipua ja parantaa liikkuvuutta. Ota kylpy Epsom-suolassa tai muussa vastaavassa tuotteessa, joka sisältää paljon magnesiumia. Magnesium parantaa verenkiertoa ja se lievittää tunnetusti lihaskipuja ja kramppeja.

Täytä kylpyamme lämpimällä vedellä ja lisää kourallinen magnesiumsuolaa. Upottaudu kylpyveteen niin, että myös niska on veden alla. Kylpy rentouttaa ja rauhoittaa ja tunnet olosi raukeaksi sen jälkeen.

Omenaviinietikka

Omenaviinietikkaa niskakipuun

Omenaviinietikalla on monia terveyshyötyjä. Se lievittää lihaskipuja ja vähentää turvotusta. Kastele liina omenaviinietikassa ja paina se niskalle. Voit myös hieroa omenaviinietikkaa suoraan kipeälle alueelle.

Retiisi

Leikkaa muutama siivu tuoretta retiisiä ja asettele kipeään kohtaan. Anna retiisin vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja huuhtele sitten lämpimällä vedellä. Retiisi rentouttaa ja virkistää.

Harjoitukset

Kaulan venytys

Jos niska on liian kipeä liikutettavaksi, on tärkeää silti pitää huolta niskan lihaksista. Älä jännitä niskaa tai lakkaa liikuttamasta sitä, sillä tämä vain pahentaa ongelmaa. Venyttele niskaa hellävaroen ja liikuttele päätäsi varovasti.

UUTISIA VERKOSSA