Torju flunssa vuorokaudessa

12 marraskuun, 2018
Appelsiinit ovat hyväksi vilustuneelle, sillä ne sisältävät paljon C-vitamiinia, joka auttaa pääsemään eroon flunssasta nopeammin.

Kun vuodenaika vaihtuu talveen ja sää kylmenee, saa moni ihminen flunssan oireita, jotka voivat estää jokapäiväisten asioiden hoitamisen normaaliin tapaan. Kun sinulla on flunssa, olo on usein väsynyt eikä sängystä jaksaisi nousta ylös koko päivänä.

Kun sää kylmenee, alkaa ihmisen vastustuskyky heiketä. Tämä aiheuttaa suuremman todennäköisyyden saada muun muassa flunssa tai yskä.

Kun tiedät, että talven tullessa olet alttiimpi näille vaivoille, pystyt varautumaan sään muutokseen omaksumalla sairastumista torjuvan päivittäisen rutiinin. Sen avulla voit puolustautua ja hillitä talven saapumisen vaikutuksia terveyteesi ja arkeesi.

Selätä flunssa vuorokaudessa

Ron Eccles, Centre for Common Cold -keskuksen tutkija University of Cardiff -yliopistossa Iso-Britanniassa antaa muutamia ohjeita, joiden avulla voit taistella vilustumisoireita vastaan ja selättää flunssan jo yhden vuorokauden aikana.

Kello 7 aamulla: käy kuumassa suihkussa

Jos heräät aamulla flunssan vuoksi nivelet kipeinä, ja sinusta tuntuu, että saatat saada päänsäryn, on kuuma suihku sopiva tapa aloittaa päivä. Kuuma vesi auttaa rentoutumaan ja höyry estää nenän sivuonteloiden tukkeutumista. 

Kello 8: terveellinen aamiainen

Flunssa päällä - kasviskeitto apuun

Hyvä ravinto on äärimmäisen tärkeä asia silloin, kun haluat toipua nopeasti flunssasta. Aamiainen on tässä oleellinen ateria, jotta voisit aloittaa päiväsi hyvin sekä taistella tehokkaasti flunssan oireiden pahenemista vastaan.

Voit juoda tuorepuristettua appelsiinimehua sekä syödä kulhollisen marjoja ja kauraa. Marjoissa on runsaasti antioksidantteja ja kaurasta saat sopivan määrän lisäenergiaa. Voit myös aloittaa päivän kasvis- tai kanakeitolla.

Kello 10: höyryhoitoa

Flunssasta kärsiminen tarkoittaa sitä, että nenäsi on tukossa ja tuotat tavallista enemmän limaa. Tämän vuoksi et voi hengittää yhtä hyvin kuin normaalisti.

Kun nenän sivuontelot ovat tukossa, on normaalia kärsiä onteloiden tulehtumisesta. Siihen kuuluu myös kova päänsärky. Tällöin voi olla hyvä hakea tukkoisuuteen apteekista jotakin tavallista lääkettä, tai voit vaihtoehtoisesti käyttää luontaistuotekaupan flunssatuotteita.

Voit myös hoitaa itseäsi kotona höyryn avulla, jota varten tarvitset vain kulhollisen kiehuvaa vettä. Kumarra pääsi kulhon ylle ja peitä se pyyhkeellä 5 minuutin ajaksi.  Tämä on ihanteellinen ja luonnollinen keino pehmentää ja selvittää hengitysteitä.

Puolenpäivän aikaan: mene kävelylle

flunssa ja kävely

Vaikka ulos kylmään lähteminen voikin tuntua karmivalta ajatukselta flunssaiselle, on kävely ennen lounasta hyvä idea. Se parantaa mielialaa ja tehostaa vastustuskykyä.

Älä pelkää, että vahingoitat elimistöäsi, jos menet hiukan ulos. Huolehdi kuitenkin siitä, että olet tarpeeksi lämpimästi pukeutunut.

Kello 13: lounas

Sen sijaan, että söisit jotakin epäterveellista lounaaksi, olisi hyvä valmistaa grillattua kanaa salaatin kera. Kanasta saamasi proteiinit auttavat elimistöäsi tuottamaan vastustuskyvyn kannalta tärkeitä soluja. Ne myös parantavat kykyäsi taistella flunssaa vastaan.

Salaatin sisältämissä vihanneksissa on paljon antioksidantteja ja ravinteita, jotka ovat elintärkeitä kun sinulla on flunssa ja kamppailet sitä vastaan.

Kello 15: terveellinen juoma

Appelsiinimehu ja flunssa

Iltapäivän välipalana on parasta juoda kuuma yrttitee, jonka avulla ohennat erittämääsi limaa. Näin edesautat liman poistumista elimistöstäsi. Voit myös juoda teen sijasta lasillisen tuorepuristettua appelsiinimehua. Sen sisältämä C-vitamiini on hyväksi paranemisprosessin kannalta.

Kello 18: illallinen

Illallisella flunssaisen olisi hyvä syödä voimakkaasti maustettua ruokaa, kuten esimerkiksi currya tai chili con carnea. Maustetut ruoat auttavat nostamaan kehon lämpötilaa. Tämä taas edistää flunssan oireiden häviämistä nopeasti.

Muita sopivia ruokatuotteita illallisella ovat inkivääri, valkosipuli ja pippurit. Nämä kaikki tunnetaan niiden viruksia ja bakteereja vastaan taistelevista ominaisuuksista. Ne myös auttavat lieventämään flunssaa sekä tyhjentämään nenän sivuonteloita.

Kello 20: rentouttava kylpykylpyammeessa

Päivän loppupuolella on hyvin todennäköistä, että tunnet olosi flunssan takia väsyneeksi ja että lihaksesi ovat kipeät. Jotta pystyisit nukkumaan hyvin ja jotta voisit rentouttaa lihaksiasi, kannattaa käydä kuumassa kylvyssä tunti tai kaksi ennen nukkumaanmenoa.

Voit lisätä veteen muutaman tipan eukalyptuksen eteeristä öljyä, sillä tämä lisää kylvyn tehoa flunssaa vastaan.

Kello 22: lepäämään ja 8 tunnin yöunille

Flunssan aikana on tärkeää mennä nukkumaan aikaisin ja saada tarpeeksi pitkät yöunet. Hyvä yöuni parantaa vastustuskykyä ja vaikuttaa flunssan oireita vastaan. 

Vältä voimakkaiden juomien kuten kahvin tai alkoholin nauttimista ennen nukkumaanmenoa, sillä ne saattavat häiritä untasi.

Seuraavan kerran kun sinulla on flunssa, kokeile siis näitä helppoja vinkkejä, jotta parantuisit nopeammin!