Torju flunssa vuorokaudessa

Appelsiinit ovat hyväksi vilustuneelle, sillä ne sisältävät paljon C-vitamiinia, joka auttaa pääsemään eroon flunssasta nopeammin.

Kun vuodenaika vaihtuu talveen ja sää muuttuu kylmäksi, saa moni ihminen flunssan oireita, jotka voivat estää jokapäiväisten asioiden hoitamisen normaaliin tapaan. Olo on usein hyvin väsynyt, eikä sängystä jaksaisi nousta ylös koko päivänä. Kun sää kylmenee, alkaa ihmisen vastustuskyky heiketä, ja tämä aiheuttaa suuremman todennäköisyyden kärsiä muun muassa flunssasta, vilustumisesta, yskästä ja lihaskivuista.

Kun tiedät, että talven tullessa olet alttiimpi näille vaivoille, mutta pystyt varautumaan sään muutokseen omaksumalla sairastumista torjuvan päivittäisen rutiinin. Sen avulla voit puolustautua ja hillitä talven saapumisen vaikutuksia terveyteesi ja arkeesi. Ron Eccles, Centre for Common Cold -keskuksen tutkija University of Cardiff -yliopistossa Iso-Britanniassa antaa muutamia ohjeita, joiden avulla voit taistella vilustumisoireita vastaan ja selättää flunssan jo yhden vuorokauden aikana.

Kello 7 aamulla: käy kuumassa suihkussa

Jos heräät aamulla flunssan vuoksi nivelet kipeinä, ja jos sinusta tuntuu, että saatat saada päänsäryn, on kuuma suihku sopiva tapa aloittaa päivä. Kuuma vesi auttaa rentoutumaan ja höyry estää nenän sivuonteloiden tukkeutumista. Näin vähennät todennäköisyyttä kärsiä nenän sivuontelotulehduksen kaltaisista ongelmista.

Kello 8: terveellinen aamiainen

Kasviskeitto

Hyvä ravinto on äärimmäisen tärkeä asia silloin, kun haluat toipua nopeasti flunssasta. Aamiainen on tässä oleellinen ateria, jotta voisit aloittaa päiväsi hyvin sekä taistella tehokkaasti flunssan oireiden pahenemista vastaan. Voit juoda tuorepuristettua appelsiinimehua sekä syödä kulhollisen marjoja (joissa on runsaasti antioksidantteja) sekä kauraa (joista saat sopivan määrän lisäenergiaa). Toinen hyvä vaihtoehto on aloittaa päivä syömällä joko kasvis- tai kanakeittoa aamiaiseksi.

Kello 10: höyryhoitoa

Flunssasta kärsiminen tarkoittaa sitä, että nenäsi on tukossa ja tuotat tavallista enemmän limaa. Tämän vuoksi et voi hengittää yhtä hyvin kuin normaalisti, ja kun nenän sivuontelot ovat tukossa, on normaalia kärsiä onteloiden tulehtumisesta, johon kuuluu myös kova päänsärky.

Tällöin voi olla hyvä hakea tukkoisuuteen apteekista jotakin tavallista lääkettä, tai voit vaihtoehtoisesti käyttää luontaistuotekaupan flunssatuotteita. Voit myös hoitaa itseäsi kotona höyryn avulla, jota varten tarvitset vain kulhollisen kiehuvaa vettä. Kumarra pääsi kulhon ylle ja peitä se pyyhkeellä 5 minuutin ajaksi. Tämä on ihanteellinen ja luonnollinen keino pehmentää ja selvittää hengitysteitä.

Puolenpäivän aikaan: mene kävelylle

kävely

Vaikka ulos kylmään lähteminen voikin tuntua karmivalta ajatukselta flunssaiselle, on kävely ennen lounasta hyvä idea, sillä se parantaa mielialaa ja tehostaa vastustuskykyä. Älä siis pelkää, että vahingoitat huonossa kunnossa olevaa elimistöäsi, jos menet hiukan ulos reippailemaan. Kevyt kävelylenkki on hyväksi flunssaiselle, mutta huolehdi kuitenkin siitä, että olet tarpeeksi lämpimästi pukeutunut.

Kello 13: lounas

Sen sijaan, että söisit paistettua tai jotakin muuta epäterveellistä ruokaa lounaaksi, olisi hyvä idea valmistaa grillattua kanaa salaatin kera. Kanasta saamasi proteiinit auttavat elimistöäsi tuottamaan vastustuskyvyn kannalta tärkeitä soluja ja ne parantavat kykyäsi taistella flunssaa vastaan. Salaatin sisältämät vihannekset sisältävät paljon antioksidantteja ja ravinteita, jotka ovat elintärkeitä flunssaa vastaan kamppailevalle.

Kello 15: terveellinen juoma

Appelsiinin puristus

Iltapäivän välipalana on parasta juoda kuuma yrttitee, jonka avulla ohennat erittämääsi limaa ja siten edesautat sen poistumista elimistöstäsi helpommin. Voit myös ottaa teen sijasta lasillisen tuorepuristettua appelsiinimehua, sillä sen sisältämä C-vitamiini on hyväksi paranemisprosessin kannalta.

Kello 18: illallinen

Illallisella flunssaisen olisi hyvä syödä voimakkaasti maustettua ruokaa, kuten esimerkiksi currya tai chili con carnea. Tämän tyyppiset maustetut ruoat auttavat nostamaan kehon lämpötilaa, mikä edistää flunssan oireiden häviämistä nopeasti.

Muita sopivia ruokatuotteita illallisella ovat inkivääri, valkosipuli ja pippurit. Nämä kaikki tunnetaan niiden viruksia ja bakteereja vastaan taistelevista ominaisuuksista, ja ne auttavat lieventämään flunssaa sekä tyhjentämään nenän sivuonteloita.

Kello 20: rentouttava kylpyrentouttava kylpy

Päivän loppupuolella on hyvin todennäköistä, että tunnet olosi flunssan takia väsyneeksi ja että lihaksesi ovat kipeät. Jotta pystyisit nukkumaan hyvin ja jotta voisit rentouttaa lihaksiasi, kannattaa käydä kuumassa kylvyssä tunti tai kaksi ennen nukkumaanmenoa. Voit lisätä veteen muutaman tipan eukalyptuksen eteeristä öljyä, sillä tämä lisää kylvyn tehoa flunssaa vastaan.

Kello 22: lepäämään ja 8 tunnin yöunille

Flunssan aikana on tärkeää mennä nukkumaan aikaisin ja saada tarpeeksi pitkät yöunet. Näin pystyt saamaan voimasi takaisin nopeammin, sillä hyvä yöuni parantaa vastustuskykyä ja vaikuttaa flunssan oireita vastaan. Vältä sellaisten voimakkaiden juomien kuten kahvin tai alkoholin nauttimista ennen nukkumaanmenoa, sillä ne saattavat häiritä untasi.

Seuraavan kerran kun kärsit flunssasta, kokeile siis näitä helppoja vinkkejä, jotta parantuisit nopeammin!