Suuri osa naisista ei tunnista sydänkohtauksen oireita

· kesäkuu 7, 2016
Sydänkohtauksen merkit voidaan helposti sekoittaa muihin terveysongelmiin, joten onkin tärkeää tunnistaa ne ajoissa ja hakea apua, mikäli kyseessä on todellinen hätätilanne.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että naiset ja miehet voivat kärsiä toisistaan poikkeavista oireista sydänkohtauksen aikana. Naisten kärsimät oireet voivat olla lievempiä kuin miesten, ja joskus tämä johtaa siihen, ettei potilas osaa hakea apua tarpeeksi ajoissa.

Usein naispotilaat eivät tiedä, millaisia oireita sydänkohtaus voi aiheuttaa ja mitä he voisivat tehdä ehkäistäkseen kohtauksen.

Selkeiden oireiden puute voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, sillä sydänkohtauksesta kärsivä ei välttämättä tajua oireiden viittaavan sydämen toiminnan häiriöön. Sydänsairaudet ovat yleisiä naisilla, mutta tunnetut sydänkohtauksen oireet, kuten akuutti kipu, kireys, polttava tunne ja turruttava särky rinnassa ovat tyypillisiä tuntoja, joita miehet kokevat sydänkohtauksen aikana. Naisilla oireet voivat olla huomattavasti erilaisia.

Joskus oireet sekoitetaan muihin terveysongelmiin, jotka eivät liity sydämen toimintaan. Joskus potilas kuvittelee kärsivänsä jostain täysin muusta.

Mitkä ovat yleisimmät sydänkohtauksen oireet naisilla?

Tässä artikkelissa haluamme keskustella juuri naisten kokemista sydänkohtauksen oireista, sillä ne poikkeavat usein miesten oireista. Sydänkohtausta esiintyy harvemmin naisilla kuin miehillä, mutta naiset eivät ole kohtaukselle immuuneja. Naisilla sydänkohtaukset tulevat myöhemmin kuin miehillä, keskimäärin 10 vuotta menopaussin jälkeen. Naiset menehtyvät sydänkohtaukseen todennäköisemmin. Pidä mielessä seuraavat oireet itsesi ja läheistesi kannalta.

Naisten sydänkohtauksen yleisimmät oireet ovat:

Pahoinvointi ja oksentelu

Sydänkohtauksen oireet huimaus

Ennen varsinaista kohtausta naisilla esiintyy jopa 50 % enemmän pahoinvointia, närästystä, ruuansulatusvaivoja ja oksentelua miehiin verrattuna.

Nämä varoitusmerkit saattavat jäädä naiselta huomaamatta, sillä ne yhdistetään useimmiten lievempiin ongelmiin. Potilas saattaa kuvitella saaneensa ruokamyrkytyksen tai syöneensä jotakin sopimatonta. Vatsavaivat kannattaa kuitenkin huomioida, etenkin jos niiden kanssa esiintyy muita oireita.

Tunne tukehtumisesta

Potilaasta saattaa yhtäkkiä tuntua, ettei saa vedettyä henkeä ollenkaan. Olo on hengästynyt ilman syytä, ja joudut haukkomaan happea. Tunne on yleinen sekä levolla oltaessa että fyysisen suorituksen aikana.

Oire saattaa syntyä silloin, kun sydän ei pysty pumppaamaan tarpeeksi verta kehon kaikkiin osiin, vaan se kertyy keuhkoihin ja tekee hengittämisestä vaikeaa.

Tavallisesta poikkeava väsymys

Sydänkohtauksen oireet väsymys

Silloin tällöin voit tuntea olon täysin vetämättömäksi. Tunne voi tulla ja mennä nopeasti, tai se voi kestää monta päivää putkeen ja kasvaa vähitellen.

Kovaa selittämätöntä väsymystä esiintyy yli puolella sydänkohtauksesta kärsivillä naisilla.

Kipu rintakehän keskiosassa

Tämä tuntuu yleensä kovana paineena ja kipuna, aivan kuin jokin ulkoinen voima murskaisi rintakehääsi. Se voi jatkua muutaman minuutin ajan tai kadota ja palata sarjoissa. Kova kipu on vakava hälytysmerkki ja yleensä se laittaakin ihmisen liikkeelle. Suurin osa rintakivuista kärsivistä hakee apua, sillä se on tunnetuin sydänkohtauksen merkki.

Kipu yläniskan alueella

Sydänkohtauksen oireet niskasärky

Voit kokea kipua myös muissa kehonosissa. Kipua ja epämukavaa tunnettu esiintyy usein niskassa, kaulassa ja selässä. Kipu voi levitä käsivarsiin ja ylävatsaan.

Muita oireita ovat:

  • Kova ahdistus
  • Kylmä hiki
  • Tunne siitä, ettei sydän lyö kunnolla
  • Muutos ihon värissä, kalpeus ja huulten sinertäminen
  • Huimaus

Suurimmassa osassa tapauksia oireet ilmenevät saman päivän aikana tai muutamaa tuntia ennen sydänkohtausta. Oireet eivät noudata tiettyä kaavaa, vaan ne riippuvat yksilöstä. Oireita ei aina ilmene ollenkaan, tai ne voivat kasvaa vakavuudessaan ennen varsinaista kohtausta.

Tutkimukset osoittavat, että naiset menevät sairaalaan noin tuntia miehiä myöhemmin sydänkohtauksen jälkeen. Suurin hyöty lääketieteellisestä hoidosta on kuuden ensimmäisen tunnin aikana kohtauksesta, joten viivästynyt hoito vähentää täyden tervehtymisen mahdollisuuksia.

Mitä tehdä, jos epäilet kärsiväsi sydänkohtauksesta?

On tärkeää toimia nopeasti, jos kärsit sydänkohtauksen oireista. Nopealla toiminnalla sydämen toiminta saadaan palautettua normaaliksi ennen tajunnan menetystä ja vakavia vaurioita elimistössä. Sydänkohtausta voidaan hoitaa tehokkaasti, kunhan oireisiin reagoidaan muutaman ensimmäisen tunnin aikana.

Jos kärsit pitkittyneestä rintakivusta, tulee sinun soittaa välittömästi hätänumeroon tai pyytää peheenjäsentä kuljettamaan sinut sairaalaan. Älä lähde koskaan ajamaan itse sairaalaan, sillä tila voi huonontua matkan aikana ja saatat ajaa kolarin: samalla vaarannat itsesi lisäksi muut liikenteessä olijat.

Vaikka oireet katoaisivat muutaman minuutin jälkeen tai ilmenevät aaltoillen, on silti tärkeää jutella asiasta lääkärin kanssa saadaksesi oikean diagnoosin. Joskus sydän voi oireilla kauankin ennen varsinaista kohtausta.

Muista, että mitä nopeammin reagoit oireisiin, sitä parempi on ennusteesi.

Matalien kolesteroliarvojen ylläpitäminen, liikunnan harrastaminen, tupakoinnin lopettaminen ja mahdollisen diabeteksen kurissa pitäminen ennaltaehkäisee riskiä. Kannattaa myös tarkkailla verenpainetta ja tuntea suvun terveydellinen historia. Jos suvussa on sydänsairauksia, pidä vielä parempaa huolta ennaltaehkäisystä.