Logo image
Logo image

10 syytä syödä pistaasipähkinöitä

3 minuuttia
Pistaasipähkinät ovat pieniä mutta tehokkaita: ne ovat täynnä ravintoaineita, jotka ovat keholle hyväksi sekä sisäisesti että ulkoisesti.
10 syytä syödä pistaasipähkinöitä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pistaasit ovat pieniä pähkinöitä, jotka kasvavat pistaasipuissa, tieteelliseltä nimeltään Pistaciaceae. Tässä artikkelissa saat tietää, miksi pistaasipähkinöitä kannattaa syödä.

Pistaasipuu on lähtöisin Keski- ja Vähä-Aasiasta. Ajan myötä se on levinnyt muille maille. Nykyään pistaasi on suosittu pähkinä, jota voidaan syödä raakana tai kypsennettynä suolaisissa tai makeissa ruoissa.

Se sisältää paljon ravintoaineita, kuten:

 • Vitamiineja (E-vitamiini, foolihappo, tiamiini)
 • Kivennäisaineita (kupari, kalium, magnesium, kalsium, rauta)
 • Proteiinia
 • Kuitua
 • Rasvahappoja

Pistaasit ovat purppuranvärisiä ulkopuolelta ja vihreitä sisältä, ja niitä peittää keskeltä avautuva kuori. Kuori on yleensä helppo avata, mutta joskus se on täysin ummessa, jolloin sen avaaminen on vaikeaa.

Alla kerromme sinulle 10 mahtavaa syytä syödä pistaasipähkinöitä.

1. Taistelevat diabetesta vastaan

Some figure

Diabetes on sairaus, jolle on ominaista liiallinen sokeri veressä. Tämä tunnetaan myös kohonneena glukoosina.

Pistaasipähkinät ovat loistava keino taistella tyypin 2 diabetesta vastaan. Tämä johtuu siitä, että ne alentavat veren glukoositasoja johtuen suuresta hiilihydraattipitoisuudestaan.

2. Pistaasipähkinät alentavat sydänsairauksien riskiä

Pistaasipähkinät hidastavat kolesterolin ja rasvan imeytymistä elimistöön, ehkäisten näin sydänongelmia.

Lisäksi niiden sisältämä kalium auttaa säätelemään verenpainetta. Tämä on erittäin hyväksi sydämen kannalta.

3. Ne auttavat painonhallinnassa

Some figure

Yksi pistaasipähkinöiden monista hyödyistä on se, että niistä saa erinomaisen välipalan, joka hillitsee ruokahalua ja ehkäisee makeisten tai ruoskaruoan syömistä.

Lisäksi pistaasipähkinät metaboloituvat kokonaan elimistössä, mikä tarkoittaa sitä, että nautittu kalorimäärä jää vähäiseksi.

4. Ne sisältävät kuitua

Pistaasipähkinät sisältävät erittäin suuren määrän kuitua, mikä parantaa ruoansulatusta ja nopeuttaa aineenvaihduntaa, auttaen näin ummetuksessa.

5. Ne ovat hyväksi silmille

Some figure

Moni ei tiedä, että pistaasipähkinät auttavat saamaan paremman näkökyvyn ja suojelemaan silmiä auringolta.

Tämä johtuu niiden sisältämistä ravintoaineista, kuten:

 • Zeaksantiinista
 • Luteiinista
 • Riboflaviinista
 • E-vitamiinista
 • B2-vitamiinista

6. Ne vahvistavat luita

Pistaasipähkinöiden sisältämä fosfori, magnesium, kalium, kalsium ja proteiini saavat luut ja lihakset kasvamaan vahvemmiksi.

Tämä on tärkeä hyöty urheilijoille tai hyvin aktiivisille ihmisille, jotka tarvitsevat paljon energiaa ja voimakkaan kehon.

7. Ne vahvistavat hampaita

Some figure

Sisältämänsä fosforin ja magnesiumin ansiosta pistaasipähkinät ovat loistavia hampaille, tehden niistä terveemmät ja vahvemmat. Ne myös parantavat hampaiden ulkonäköä.

Ei riitä, että vain harjaa hampaat ja käyttää suuvettä; hampaiden terveys riippuu paljon myös siitä, mitä syöt. Tietyt ruoat ovat hyväksi hampaiden terveydelle, ja pistaasipähkinät ovat niistä yksi.

8. Ne ovat hyväksi hiuksille

Pistaasipähkinöitä syömällä suojelet hiustesi pigmenttiä. Näissä pähkinöissä oleva kupari myös pitää hiukset kiiltävinä ja kauniina.

Ne myös auttavat ehkäisemään hiustenlähtöä ja stimuloivat niiden tervettä kasvua.

Yksi tapa hyödyntää pistaasipähkinöitä hiuksissa on levittää sen öljyä suoraan niille virkistävänä ja kosteuttavana hoitona.

9. Ne pitävät sinut nuorena

Some figure

Yksi keino pitää iho hyvässä kunnossa on syödä pistaasipähkinöitä. Tämä johtuu siitä, että niiden sisältämä E-vitamiini suojelee ihoa UV-säteiltä ja ikääntymisprosessilta.

Lisää pistaasipähkinöitä ihonhoitorutiiniisi pitääksesi ihosi terveenä ja kosteutettuna!

Haluatko tietää lisää? 7 elämäntapamuutosta, jotka auttavat sinua näyttämään ja tuntemaan olosi nuoremmaksi

10. Ne edistävät aivotoimintaa

Aivotoiminta vilkastuu, kun hapekasta verta virtaa aivoihin. Tämä tapahtuu nostamalla hemoglobiinitasoja.

Hemoglobiini nousee syömällä B6-vitamiinia vitamiinia, jota on pistaasipähkinöissä. Näin ollen pistaasit ovat täydellisiä pähkinöitä aivotoiminnan kannalta.

Pistaasipähkinöiden syömisen riskit

Pistaasipähkinät ovat hyväksi koko elimistölle. Ne ovat todella huomionarvoinen pähkinä.

Niitä tulisi kuitenkin syödä kohtuudella, sillä terveellisyydestään huolimatta ne voivat olla haitaksi liiallisesti syötynä.

Yleisesti ottaen pistaasipähkinät ovat suolattuja. Liika suola voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta ja nesteturvotusta. Näin ollen pistaasipähkinöiden määrää on hyvä rajoittaa tai yrittää löytää suolattomia pähkinöitä.

Varmista tietenkin myös, ettet ole niille allerginen, sillä allergia voi johtaa välittömästi ilmaantuviin oireisiin kuten:

 • Ihottumaan
 • Turpoamiseen
 • Nokkosihottumaan
 • Hengitystieongelmiin

Lopuksi: pistaasit ovat loistava vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, jotka pitävät kehon terveenä, kunhan syöt niitä kohtuudella etkä ole niille allerginen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Parham, M., Heidari, S., Khorramirad, A., Hozoori, M., Hosseinzadeh, F., Bakhtyari, L., & Vafaeimanesh, J. (2014). Effects of pistachio nut supplementation on blood glucose in patients with type 2 diabetes: a randomized crossover trial. The Review of Diabetic Studies : RDS11(2), 190–196. https://doi.org/10.1900/RDS.2014.11.190
 • Kasliwal, R. R., Bansal, M., Mehrotra, R., Yeptho, K. P., & Trehan, N. (2015). Effect of pistachio nut consumption on endothelial function and arterial stiffness. Nutrition31(5), 678–685. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.10.019
 • Bulló, M., Juanola-Falgarona, M., Hernández-Alonso, P., & Salas-Salvadó, J. (2015). Nutrition attributes and health effects of pistachio nuts. British Journal of Nutrition113(S2), S79–S93. https://doi.org/10.1017/S0007114514003250
 • Honselman, C. S., Painter, J. E., Kennedy-Hagan, K. J., Halvorson, A., Rhodes, K., Brooks, T. L., & Skwir, K. (2011). In-shell pistachio nuts reduce caloric intake compared to shelled nuts. Appetite57(2), 414–417. https://doi.org/10.1016/j.appet.2011.02.022
 • Ukhanova, M., Wang, X., Baer, D. J., Novotny, J. A., Fredborg, M., & Mai, V. (2014). Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study. British Journal of Nutrition111(12), 2146–2152. https://doi.org/10.1017/S0007114514000385
 • Wickman, BE, Rochester, E., Hauffe, L., Kern, M., Hong, MY, Liu, C. y Hooshmand, S. (2018). Efecto de pistachos y nueces mixtas sobre la densidad ósea y la expresión de genes osteogénicos en ratas macho jóvenes. FASEB Journal .
 • Mandalari, G., Bisignano, C., Filocamo, A., Chessa, S., Sarò, M., Torre, G., … Dugo, P. (2013). Bioaccessibility of pistachio polyphenols, xanthophylls, and tocopherols during simulated human digestion. Nutrition29(1), 338–344. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.08.004
 • Lee Berk, Everett Lohman, Gurinder Bains, Kristin Bruhjell, Jessica Bradburn, Nikita Vijayan, Sayali More, Krisha Patel, Sayali Dhuri, Siddarth Mourya, Gyuhyun Park, Ankita Gujaran and Shruti Nikam. Nuts and Brain Health: Nuts Increase EEG Power Spectral Density (μV&[sup2]) for Delta Frequency (1–3Hz) and Gamma Frequency (31–40 Hz) Associated with Deep Meditation, Empathy, Healing, as well as Neural Synchronization, Enhanced Cogn. FASEB, 2017

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.