Logo image
Logo image

Resveratroli - erinomainen suoja aivoille

4 minuuttia
Resveratroli - erinomainen suoja aivoille
Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2019

Lääke, joka tehoaa kaikkeen? Kuulostaa vitsiltä tai vähintään erittäin omituiselta. Mutta mikäli mainoksia ja myyntilukuja on uskominen, on resveratroli se ihme, jota on odotettu. Resveratrolin uskotaan helpottavan sydän- ja keuhkovaivoja sekä olevan hyödyksi syövän, liikalihavuuden, diabeteksen ja korkean kolesterolin riskien minimisoinnissa. Se jopa parantaa aivojen kuntoa.

Totta kai tähän on vaikea uskoa. Lähempi tarkastelu kuitenkin todistaa, että itse asiassa monet ovat jo syöneet resveratrolia koko elämänsä ajan!

Kerromme seuraavaksi yksityiskohtaisesti tästä tuotteesta, ja siitä miksi se on erinomainen suoja aivoille.

Resveratroli: Mikä se on ja miten se toimii?

Resveratroli on niin kutsuttu fytoaleksiini, joka selkokielellä tarkoittaa, että se on kasvien tuottama entsyymi, joka taistelee bakteeri- ja sienihyökkäyksiä vastaan. Sillä on monimutkainen kemiallinen rakenne. Kiinnostavin seikka on kuitenkin se, että sitä sisältävät osterit, maapähkinät, karhunvatukat, saksanpähkinät, mustikat, sekä rypäleet ja niiden johdannaistuotteet kuten viini ja viinirypälemehu.

Olet siis varmasti syönyt resveratrolia koko elämäsi ajan tietämättä sen mahtavista ominaisuuksista!

Some figure

Kyseinen molekyyli havaittiin vuonna 1940, ja aluksi sitä käytettiin ainoastaan syövän hoidossa. Se osoitti uskomatonta kykyä hapetus-pelkistysreaktiossa sekä vuorovaikutuksessa eri kudosten solujen kanssa.

Tällä hetkellä resveratroli on useiden tutkimusten aiheena, sillä tutkimustasolla sen on todettu saavan aikaan kaikkein monimuotoisimmat hyödyt muun muassa karsinogeenejä, ikääntymisen merkkejä sekä tulehduksia vastaan.

Resveratrolin ominaisuudet antioksidanttina ovat erityisesti syynä siihen, että sitä pidetään lääkkeenä solujen vanhenemiseen sekä elimistön yleiseen heikentymiseen. Resveratrolia sisältävät kapselit ja voiteet ovat nykyisin myynnissä ympäri maailmaa.

Myynnissä olevia apteekkituotteita ei lasketa lääkkeiksi, vaan pikemminkin niitä pidetään ruokavalion lisänä. Ne valmistetaan luonnollisella tavalla esimerkiksi kuivaamalla kuori ja siemenet mustista rypäleistä, sekä muiden kasvien juuria hyödyntäen.

Resveratrolin sanotaan olevan kaikkein tehokkain antioksidantti, joka suojelee niin kutsutuilta vapailta radikaaleilta, saaden täten aikaan huomattavan ikääntymisen merkkejä vähentävän vaikutuksen. Mutta… mikä on totuus tästä kaikesta?

Faktojen selvittäminen

Liittyen näin ristiriitaiseen aiheeseen, tulee faktoina pitää ainoastaan niitä seurauksia, jotka on todettu tutkimustasolla, ja jotka eivät perustu ainoastaan tulkintoihin.

Some figure

Resveratrolista on todistettu seuraavaa:

 • Se on antioksidantti.
 • Se aktivoi tiettyjä säätelyä toteuttavia geenejä, joita esiintyy erilaisissa taudeilta suojelevissa organismeissa.
 • Se voi toimia anti-estrogeenina, tai pikemminkin se voi pysäyttää sellaisten geenien toiminnan, joita estrogeeni säätelee, ja se voi auttaa tietynlaisten syöpien katoamisessa.
 • Sillä voi olla tulehdusta vähentäviä vaikutuksia.
 • Rotilla ja hiirillä tehdyissä kokeissa on raportoitu hyötyjä karsinogeeneihin, ikääntymisen merkkeihin, tulehduksiin, liikakolesteroliin sekä sydämeen liittyen.
 • Koeputkitutkimuksissa se vaikuttaa useisiin molekyyliobjekteihin, ja sillä on positiivisia vaikutuksia rintojen, ihon, eturauhasen sekä ruoansulatuselimistön soluihin.
 • Suurissa määrissä se huomattavasti alentaa verensokerin tasoa.
 • Koe-eläimissä sen on havaittu parantavan fyysistä kapasiteettia.
 • Se saa aikaan rasvahappojen hapettumisen, mitokondrioiden toiminnan sekä glukoosin lisäyksen. Sillä on siten hermostoa säästäviä ominaisuuksia.

Epäilyksen aiheet

Näitä tuloksia ei toistaiseksi ole havaittu ihmisissä. Tutkimuksia tehdään kuitenkin päivittäin, ja minä hetkenä hyvänsä ne saattavat varmistaa sen tiedon, jota on niin kovasti odotettu. Siihen asti on kuitenkin vain oltava kärsivällinen.

Tällä hetkellä tutkitaan resveratrolin kykyä liittyen seuraaviin kysymyksiin:

 • Sydänsairauksien estäminen. Viinin, erityisesti punaviinin, on kuitenkin jo huomattu hyödyttävän sydäntä.
 • Suojaavat vaikutukset hapettumisen aiheuttamaa vahinkoa vastaan aivorakenteissa, sekä ruoansulatuksen häiriöitä, kuten diabetesta, vastaan.
 • Vaikutukset tasapainon ja liikkuvuuden parantamiseksi ikääntyneiden ihmisten kohdalla. Tulokset ovat toistaiseksi epäselviä. Resveratrolin oletetaan lieventävän vahinkoa, jonka vapaat radikaalit aiheuttavat liittyen dopamiinituotannon heikentymiseen, ja sitä pidetään solujen eliniän pidentäjänä.
 • Positiiviset vaikutukset ihmisen fyysiseen kapasiteettiin. Sillä on ikääntymisen merkkejä ja liikakolesterolia vähentäviä, sekä anti-fibroottisia vaikutuksia ihmiskehossa.

Erinomainen suoja aivoillesi

Some figure

Varmasti nyt mietit miten tämä kaikki siis liittyy aivoihin ja niiden suojaamiseen. On siis totta, että resveratroli voimistaa ja suojaa aivoja, joka on yksi elimistömme tärkeimmistä elimistä.

Aivosolut tarvitsevat tasaisen määrän happea pysyäkseen terveinä ja toimiakseen kunnolla. Mutta hapen imeytyminen sinänsä ei aina ole se, jota tarvitsee parantaa liittyen ajatteluun, oppimiseen ja hyvän muistin ylläpitoon. Resveratroli aiheuttaa, tiettyinä annoksina, lisäyksen veren virtauksessa aivoihin, ja lisää siten hapen käytön määrää tällä alueella.

Toinen hyvä uutinen on se, että useiden tutkimusten mukaan fytoaleksiini voi auttaa taistelemaan lisääntynyttä soluheikkenemistä vastaan. Tieteentekijät ovat osoittaneet, että resveratroli toimii suojana aivosoluille, auttaen estämään hapen puutteesta johtuvan kuoleman esimerkiksi halvaustapauksissa. Se auttaa estämään DNA:n vahingoittumista ja toimii vastavoimana aivoissa tapahtuvalle heikentymiselle dementia-sairauksista kuten Alzheimerin taudista kärsittäessä. Se myös vähentää riskiä sairastua näihin tauteihin.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että nämä tulokset on vahvistettu ainoastaan laboratorioissa kontrolloiduissa olosuhteissa, ja käyttäen paljon suurempia määriä resveratrolia kuin ruoasta on saatavissa.

Viimeinen neuvo

Nyt siis tiedät mitä resveratroli tekee, ja mitä se ei tee. Sillä on paljon todistettuja fantastisia ominaisuuksia. Toisaalta muut ominaisuudet, joita apteekkituotteiden väitetään sisältävän, eivät siis ole toistaiseksi todistettuja. Ennen resveratroli-tuotteiden ostamista pidä siis mielessä, että kaikkia tarvittavia tutkimuksia ei vielä ole saatu päätökseen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.