Logo image
Logo image

Punaviinin kahdeksan hyötyä

3 minuuttia
Punaviinin juomisesta on hyötyä sydämen terveydelle. Se auttaa myös ehkäisemään syöpää. Siksi sitä kannattaisi nauttia ainakin lasillinen viikossa.
Punaviinin kahdeksan hyötyä
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Viinillä on monia hyötyjä, aina korkean verenpaineen säätelystä dementian ehkäisemiseen. Viinin juominen on yksi vakiintuneimmista tavoista ympäri maailmaa.

Viini voi olla avuksi myös painonhallinnassa. Se voi jopa pitää huonon kolesterolin (LDL) tasot kurissa. Terveyden edistämiseksi aterioiden yhteydessä kannattaakin siis nauttia lasillinen viiniä.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa kanssasi punaviinin kahdeksan tärkeintä terveysvaikutusta.

1. Punaviini edistää verisuonten terveyttä

Punaviinin juominen ehkäisee verisuonitukoksia ja verisuonten seinämien jäykistymistä. Tämä johtuu sen sisältämästä runsaasta määrästä antioksidantteja. Punaviini auttaa myös:

  • edistämään verenkiertoa
  • hallitsemaan sydämen sykettä
  • estämään liikkumattomuuden aiheuttamia veritulppia

Viinilasillisen juominen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisit unohtaa aktiivisuuden.

Punaviiniä tulisi nauttia kohtuullinen määrä. Rutiineihisi tulisi sisältyä myös liikuntaa joka päivä. Tämä auttaa verisuoniasi pysymään parhaassa mahdollisessa kunnossa.

2. Auttaa painonhallinnassa

Punaviini aktivoi geeniä, joka hidastaa uusien rasvasolujen muodostumista. Sen juominen tekee myös jotakin muuta: se auttaa elimistöä pilkkomaan jo varastoituneena olevia rasvasoluja, hävittäen ne vähitellen. Tämän vaikutuksen saadakseen punaviiniä on parasta juoda pieniä annoksia joka päivä.

Yhtä lasillista suurempi määrä on haitallinen elimistölle. On myös suositeltavaa juoda viinilasillinen hitaasti; näin sen ominaisuudet imeytyvät elimistöön paremmin.

3. Auttaa ehkäisemään väsymystä

Some figure

Viinin valmistuksessa viinirypäle käytetään kuorineen. Sekä hedelmäliha että kuori sisältävät resveratrolia. Se on aine, joka auttaa estämään väsymystä.

Kohtuullisissa määrissä nautittuna punaviinillä voi olla samanlainen vaikutus kuin energiajuomilla. Joitakin parhaimmista vaikutuksista ovat:

  • Parempi ruoansulatus
  • Monimutkaisten kemiallisten yhdisteiden tuotanto elimistössä
  • Katabolia eli molekyylien hajottaminen

4. Edistää suun terveyttä

Onko kurkkusi usein kipeä? Vuotavatko ikenesi paljon verta? Punaviini auttaa estämään pahojen bakteerien kasvua suussa. Tämä pätee erityisesti streptokokkiin ja niihin bakteereihin, jotka on yhdistetty hampaiden reikiintymiseen. Streptokokkibakteerit aiheuttavat nielutulehdusta.

Punaviini on loistava juoma myös kurkun rentouttamiseen. Ei ihmekään, että tästä syystä monet laulajat ovat tottuneet juomaan lasillisen viiniä ennen esiintymistä. Monet heistä myöntävät, että se on loistava rentoutuskeino, erityisesti pitkään kestävien esitysten yhteydessä.

5. Lisää endorfiinin tuotantoa

Some figure

Punaviinilasillisen nauttiminen yhdessä pikkupurtavan kanssa voi stimuloida endorfiinin tuotantoa.

Tämä rentouttaa elimistöä ja saa sinut hyvälle tuulelle. Tästä syystä on suositeltavaa juoda punaviiniä päivää ennen stressaavaa tapahtumaa.

Tämä helpottaa tilanteesta selviytymistä ja tekee olostasi paljon vapautuneemman kuin osasit kuvitellakaan.

6. Puhdistaa kitalaen

Supistavien ominaisuuksiensa ansiosta punaviinillä on parantavia, verenvuotoa estäviä, tulehdusta lievittäviä ja joissakin tapauksissa myös kitalakea puhdistavia ominaisuuksia.

Punaviini voi myös auttaa ruokien ravintoaineita imeytymään paremmin. Lisäksi se vähentää himoa syödä rasvaista lihaa. Tämä johtuu siitä, että pienissä määrissä nautittuna se antaa kylläisyydentunteen.

7. Vähentää syövän riskiä

Punaviinin sisältämät antioksidantit estävät sellaisten solujen kasvua, jotka aiheuttavat rinta- ja keuhkosyöpää. Resveratroli havaitsee estrogeenin ja estää sitä. Tämä auttaa ehkäisemään syövän syntymistä naisilla.

Emme väitä, että punaviinin nauttiminen suurissa määrissä auttaisi ehkäisemään kaikki nämä ongelmat. Sinun kannattaa kuitenkin harkita nauttivasi vähintään yksi lasillinen punaviiniä viikossa. Näin voit saada sen antamat hyödyt.

8. Ehkäisee virtsatietulehduksia

Some figure

Punaviini vähentää munuaisiin ja virtsarakkoon kiinnittyvien bakteerien määrää. Tämäkin johtuu juoman sisältämistä supistavista ja antioksidanttisista ominaisuuksista.

Punaviini myös optimoi näiden elinten suodatuskyvyn.

Ota tavaksi juoda lasillinen viiniä

Jos punaviini ei ole tähän mennessä ollut osa ruokavaliotasi, se kannattaa lisätä siihen.

Monet aloittavat viininjuonnin nauttiakseen sen mausta. Onneksi on olemassa suuri valikoima viinejä jokaiseen makuun. Maistele erilaisia ja löydä omat suosikkisi.

Toinen vaihtoehto on syödä jälkiruokaa, jonka ainesosana on viini. Näin viinin maku ei ole yhtä vahva, mutta saat silti sen antamat hyödyt. Muistathan kuitenkin olla syömättä liikaa sokeria.

Kippis!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baur, J. A., & Sinclair, D. A. (2006). Therapeutic potential of resveratrol: The in vivo evidence. Nature Reviews Drug Discovery. https://doi.org/10.1038/nrd2060

  • Fernández-Mar, M. I., Mateos, R., García-Parrilla, M. C., Puertas, B., & Cantos-Villar, E. (2012). Bioactive compounds in wine: Resveratrol, hydroxytyrosol and melatonin: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.08.023

  • Alfredo Gutierrez. (2002). Vinos, polifenoles y proteccion a la salud. Revista Cubana Aliment Nutr.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.