Päivittäisen punaviinilasillisen hyödyt terveydelle

Useiden tutkimusten mukaan runsas annos resveratrolia - jota punaviini sisältää - voi parantaa fyysistä toimintakykyä ja sydämen terveyttä sekä lisätä lihasvoimaa.
Punaviini

On nykyisin jo yleistä tietoa, että lasillinen viiniä säännöllisesti nautittuna on hyväksi ihmisen terveydelle. Onkin totta, että viinillä on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia, ja lisäksi se on tietysti ollut jo vuosisatojen ajan suosiossa herkullisena alkoholijuomana.

Jos et kuitenkaan vielä ole vakuuttunut viinin terveyshyödyistä, ja siitä, että sitä saa todellakin nauttia hyvällä omallatunnolla, jatka lukemista, sillä tällä kerta kerromme punaviinin hyvinvointia edistävistä vaikutuksista. Tästä lähtien kannattaa siis aina pitää hieman punaviiniä keittiön kaapissa – seuraavaksi kerromme tarkemmin tämän juoman mahtavista terveyttä edistävistä ominaisuuksista.

Lasillinen punaviiniä vastaa tuntia liikuntaa – voiko tämä olla totta?

Kanadalaisen Albertan yliopiston tutkimuksen mukaan punaviini sisältää runsaasti yhdistettä nimeltään resveratroli, joka pystyy lisäämään sydämen lyöntinopeutta sekä parantamaan lihasten toimintakykyä. Tutkijoiden mukaan lasillinen punaviiniä päivässä voi saada aikaan elimistössä samanlaiset vaikutukset kuin tunnin intensiivinen liikuntasessio. Kuulostaa uskomattomalta, mutta tutkijoiden mukaan täyttä totta.
Nainen venyttelee nurmikolla

Tämä yllättävä seuraus johtuu siitä, että kuten tutkimuksessa selvisi, voi suuri määrä resveratrolia parantaa fyysistä suorituskykyä, kohentaa sydämen toimintaa sekä lisätä lihasvoimaa, joten lasillinen punaviiniä saattaa todella vastata tunnin liikuntaa ihmisen kehossa.

Tähän täytyy kuitenkin lisätä, että luonnollisestikin punaviini tulisi yhdistää terveellisiin ruokin, kuten hedelmiin ja pähkinöihin, sekä säännölliseen liikuntaan, jotta sen hyvistä ominaisuuksista voisi nauttia parhaiten – se onkin hyvä lisä muihin terveyttä edistäviin elintapoihin.

Tämän löydöksen myötä tutkijat ovat nyt alkaneet testata resveratrolin vaikutuksia sellaisilla ihmisillä, joilla on diabetes tai sydänongelmia, jotta saataisiin selville kuinka tämä kyseinen yhdiste vaikuttaa sydämen terveyteen.

Muita punaviinin hyviä vaikutuksia kehossa

Punaviiniä lasiin

Viini voi siis kohtuudella juotuna vastata vaikutuksiltaan liikuntaa, mutta kannattaa ottaa huomioon myös tämän juoman muut terveyttä edistävät vaikutukset. Näihin kuluvat seuraavat:

 • Se vähentää riskiä kärsiä sepelvaltimo- ja sydänongelmista, halvauksista (valtimoiden tukkiutuminen aivoissa) ja ateroskleroosista (valtimoiden kovettuminen).
 • Tämä viinityyppi sisältää paljon antioksidantteja, jotka auttavat taistelemaan huonoa kolesterolia vastaan sekä lisäämään hyvälaatuista kolesterolia.
 • Se vahvistaa vastustuskykyä, jotta voisit tehokkaammin välttyä tartunnoilta ja allergioiden oireilta.
 • Vitamiinit ja antioksidantit, joita punaviinistä löytyy runsas määrä, auttavat kohentamaan ihon kuntoa. Jos nautit tätä juomaa päivittäin, voit torjua tehokkaammin ikääntymisen merkkejä kehossasi.
 • Se parantaa verenkiertoa ohentamalla verta, ja siten se hillitsee tulehtuneisuutta.
 • Saat punaviinistä runsaan annoksen vitamiineja ja mineraaleja, kuten myös sellaisia aineita kuten magnesium, sinkki, litium, kalsium, rauta ja kalium.
 • Vähennät riskiäsi kärsiä korkeasta verenpaineesta ja diabeteksesta.
 • Myös suun terveyttä voi edistää punaviinillä, sillä sen sisältämät antioksidantit pystyvät hillitsemään bakteerien kasvua hampaissa ja ikenissä.
 • Se parantaa muistia.
 • Alzheimerin taudista kärsivien ihmisten kannattaa juoda punaviiniä, kuten myös niiden, jotka ovat vaarassa sairastua tähän kyseiseen tautiin. Tämä johtuu punaviinin sisältämistä antioksidanteista, jotka taistelevat ikääntymistä ja aivojen rappeutumista vastaan.
 • Jos nautit punaviiniä joka päivä, pystyt ehkä vähentämään riskiä sairastua syöpään. Monet tutkimukset ovat nimittäin todistaneet, että sen sisältämät flavonoidit saattavat olla avainasemassa eturauhassyövän synnyn kannalta.
 • Antioksidantit, joita punaviini kuten myös viinirypäleet sisältävät, suojelevat sinua silmiä koskevilta sairauksilta, kuten silmänpohjan rappeumalta tai diabetekseen liittyvältä retinopatialta.

 

Muista kuitenkin tämä, kun juot punaviiniä!

Punaviinilasillinen

Vaikka punaviini onkin terveellinen lisäys ruokavalioon, ei tämä kuitenkaan tarkoita, että kyseistä juomaa kannattaisi hörppiä koko päivän mittaan. Jotta voisit parhaiten hyötyä punaviinin terveyttä edistävistä ominaisuuksista, ja ilman haittavaikutuksia, muista juoda sitä vain kohtuullisissa määrissä; mielellään yksi, maksimissaan kaksi lasillista päivittäin. Liiallinen alkoholin nauttiminen yleisesti ottaen voi johtaa vakaviin maksaan liittyviin ongelmiin ja muihin terveyttä vahingoittaviin ilmiöihin.

Ota siis punaviini osaksi ruokavaliotasi, mutta nauti sitä kohtuudella – yksi lasi päivässä riittää siihen, että voisit hyötyä tämän juoman mahtavista terveyttä edistävistä ominaisuuksista. Muista myös harrastaa liikuntaa, äläkä siis korvaa päivittäistä kävelylenkkiä punaviinilasillisella!