Logo image
Logo image

9 valtimoita puhdistavaa ruokaa

3 minuuttia
Tiesitkö, että monien muiden hyötyjen lisäksi ekstraneitsyt-oliiviöljy auttaa sinua puhdistaman valtimoitasi, sillä se hoitaa sydämesi ja verisuontesi terveyttä?
9 valtimoita puhdistavaa ruokaa
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ruoalla on hyvin tärkeä vaikutus terveytesi kannalta, ja siksi onkin elintärkeää varmistaa, että syömäsi ravinto on korkealaatuista.

Huono kolesteroli tukkii valtimoita

Nykyisin kaupoista saa loputtoman määrän “kevyitä” tuotteita, jotka sen sijaan että ne olisivat hyväksi terveydellesi, johtavat liikalihavuuteen, sydämen ja verisuonten ongelmiin sekä hormonitoiminnan häiriöihin.

Ongelmana on se, että ruokateollisuus ja sen mainostus ovat onnistuneet myymään kuluttajille suuren määrän väärää tietoa omia tuotteitaan koskien – yritysten mukaan ihmisen kannattaisi perustaa ruokavalionsa näihin tuotteisiin.

Moni terveysalan asiantuntija varoittaakin, että liiallinen sellaisten ruokien syönti, joissa on vain vähän rasvaa, vaikuttaa ihmisen veren laatuun, lisää kolesterolin määrää sekä aiheuttaa suuremman riskin saada vakavia sairauksia.

Onneksi on kuitenkin olemassa eräitä mahtavia ruokatuotteita, jotka tukevat ihmisen kehon luonnollisia puhdistusprosesseja, jotta nämä negatiiviset vaikutukset voitaisiin välttää.

Seuraavaksi kerromme sinulle siis yhdeksästä sellaisesta ruoasta, joita kannattaa syödä päivittäin, jotta voisit tehostaa valtimoidesi puhdistautumista.

1. Granaattiomenasta valmistettu mehu

Some figure

On todistettu, että granaattiomenasta saatavalla mehulla on yksi luonnollisten juomien korkeimmista antioksidanttipitoisuuksista, mikä on erittäin suureksi hyödyksi terveyden kannalta.

Itse asiassa tällä hedelmällä on jopa enemmän hyötyjä kuin muilla hyvillä marja- ja hedelmävaihtoehdoilla, kuten esimerkiksi karhunvatukoilla, mustikoilla ja appelsiineilla.

Säännöllinen granaattiomenamehun juonti puhdistaa valtimoita, ja se vähentää ateroskleroosin negatiivisia vaikutuksia sekä torjuu huonoa kolesterolia, eli LDL-kolesterolia.

2. Rasvainen kala

Tämä kalatyyppi on tärkein Omega-3 -rasvahappojen lähde, ja kyseessä on ravinne, jota kehosi ei itse voi tuottaa. Sen imeytyminen ruoan kautta voi auttaa parantamaan sydämen ja verisuonten terveyttä.

Jos rasvaista kalaa syödään ainakin kahdesti viikossa, se voi poistaa valtimoiden tukkeutumista, hallita verenkierrossa olevia lipidejä sekä estää verisuonia ja valtimoita kovettumasta.

Muista myös se, että rasvaisella kalalla on tulehtuneisuutta torjuva vaikutus, joka on eduksi laajentuneiden verisuonten hoitamisessa.

Eräitä kaikkein suositelluimmista kaloista ovat seuraavat:

 • lohi
 • makrilli
 • tonnikala
 • taimen
 • silakka
 • sardiini

3. Hapankaali

Some figure

Hapankaali on luonnollinen terveellisten bakteerien lähde, ja sillä on positiivinen vaikutus ihmisen ruoansulatukseen ja sydämeen.

Kun sitä lisätään ruokavalioon, se parantaa kehon luonnollista puhdistusprosessia, ja se alentaa kolesterolitasoja sekä poistaa myrkyllisiä aineita.

Parasta on kuitenkin se, että hapankaali vahvistaa ihmisen vastustuskykyä sekä estää monien tarttuvien tautien ilmenemistä.

4. Oliiviöljy

Ekstraneitsyt-oliiviöljy on terveellinen elintärkeiden rasvahappojen lähde, ja se stimuloi valtimoiden luonnollista puhdistautumista.

Tämän öljyn nauttiminen raakana auttaa poistamaan kolesterolia ja triglyseridejä, mikä vähentää riskiä saada sydänkohtaus tai halvaus.

Antioksidanteista saa suojaa vapaiden radikaalien aiheuttamaa vahinkoa vastaan, ja ne myös estävät verisuonia kovettumasta.

5. Seesaminsiemenet

Some figure

Seesaminsiementen on todettu olevan tehokas apu sydämen suojelemiseksi, ja ne helpottavat verenkiertoon liittyviä ongelmia sekä estävät ateroskleroosin etenemistä.

Niissä on rasvahappoja, antioksidantteja ja tulehtuneisuutta estäviä yhdisteitä, jotka muun muassa parantavat valtimoiden terveyttä.

6. Tomaatit

Tomaateissa on erästä kyvykästä antioksidanttia, joka on nimeltään lykopeeni, ja se vähentää huonon kolesterolin hapettumista valtimoiden seinämissä.

Vaikka tämän tuotteen hyödyistä voidaan nauttia myös siten, että tomaatteja syödään raakoina salaateissa tai mehuissa, tämän kasviksen hyödylliset ominaisuudet itse asiassa tehostuvat silloin, kun sitä kuumennetaan.

7. Kaura

Some figure

Kaurahiutaleissa oleva kuitu on hyväksi ihmisen ruoansulatuksen parantamisen kannalta, mutta se parantaa myös kolesterolin ja rasvojen käsittelyä aineenvaihdunnassa.

Kun syöt kauraa joka päivä tai kolme kertaa viikossa, valtimosi tulevat puhdistamaan itse itsensä, ja ne pystyvät poistamaan sisältään kaiken haitallisen jätteen.

8. Pähkinät

Pähkinät eivät ole ainoastaan terveellinen vaihtoehto välipaloille jotta nälän saisi taltutettua, vaan ne ovat mahtava vaihtoehto tukkeutuneiden valtimoiden torjumiseksi sekä sydän- ja verisuonitautien estämiseksi.

Niissä on kertatyydyttymättömiä rasvoja ja Omega-3 -rasvahappoja, joten ne auttavat estämään LDL-kolesterolin kertymistä elimistöön.

Voit valita seuraavien tuotteiden väliltä:

 • hasselpähkinät
 • pistaasipähkinät
 • mantelit
 • maapähkinät

9. Vesimeloni

Some figure

Vesimeloni on hedelmä, jossa on vain hyvin vähän kaloreita, mutta kuitenkin paljon antioksidantteja, jotka suojelevat valtimoita.

Vesimelonin nestettä kehosta poistavat vaikutukset auttavat hallitsemaan tulehtuneisuutta, parantamaan verenkiertoa sekä tehostamaan jätteiden poistumista verenkierrosta.

Tässä hedelmässä on elintärkeää aminohappoa nimeltään L-sitrulliini, ja se on tehokas korkean verenpaineen hillitsijä. Kuten voit huomata, on monia erittäin hyödyllisiä ruokia, jotka auttavat valtimoitasi sekä koko sydän- ja verisuonijärjestelmääsi.

Yritä siis nauttia näitä ruokia säännöllisesti, äläkä unohda tukea niitä terveellisellä ja tasapainoisella ruokavaliolla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
 • Wiczkowski W., Szawara Nowak D., Romaszko J., The impact of red cabbage fermentatioin on bioavailability of anthocyanins and antioxidant capacity of human plasma. Food Chem, 2016. 190: 730-740.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.