Näin kasvatat omat tomaattisi

Vältä pihalta tai puutarhasta kerättyä multaa, sillä se saattaa sisältää tuholaisia ja sairauksia, jotka voivat olla vahingoksi tuleville tomaateillesi. Paras vaihtoehto tomaattien kasvatukseen kotona onkin aivan tuore multaseos.
Tomaatit

Tomaatit kuuluvat ihmisen tärkeisiin ruokatuotteisiin, sillä ne antavat monille aterioille herkullisen maun sekä tarjoavat elimistölle runsaasti ravintoarvoa. Tomaateista voikin saada erittäin huomattavia hyötyjä kehon toimintaa ja ihmisen yleistä hyvinvointia ajatellen.

Tomaatteja löytyy tietysti lukemattomista kaupoista ja toreilta, mutta joskus ne saattavat olla laadultaan huonoja tai kohtuuttoman kalliita. Kuten monia muitakin ruokatuotteita, tomaatteja voi onneksi helposti kasvattaa myös kotona. Tällä tavalla saat itsellesi lähes loputtoman varaston parhainta laatua olevia herkullisia tomaatteja päivittäiseen ruoanlaittoon.

Kun kasvatat itse omat tomaattisi, voit olla varma siitä, että mukana ei ole hyönteistorjunta-aineita tai sellaisia kemikaaleja, joita käytetään kaupallisessa tomaattituotannossa tuoreuden ylläpitämiseksi. Tomaattien kasvattaminen kotona on myös hyvin taloudellinen tapa nauttia tästä loistavasta kasviksesta. Saat tuotettua tuoreita, täysin luonnonmukaisia ja herkkullisia tomaatteja täysin omin avuin. 

Tällä kertaa annamme siis eräitä helppoja ohjeita, joiden avulla pystyt kasvattamaan omat luonnonmukaiset tomaattisi kotona, eikä tarvikkeiksi vaadita kuin muutamia kippoja, joita sinulla saattaa olla jo omasta takaa. Laita siis seuraavat ohjeet muistiin, ja ole tarkkana jokaisen vaiheen kanssa, jotta voisit nauttia onnistuneesta tomaattisadosta!

Valitse sopiva ruukku tomaattien kasvatukseen

Multaa ja kukkaruukut

Valitsemasi astia on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka määrittävät tulevien tomaattiesi kasvun onnistumisen. Mitä isompi kippo sinulla on käytössä, sitä todennäköisemmin operaatiosi onnistuu hyvin.

On tietysti paras vaihtoehto istuttaa kasvit puutarhaan, jotta tilaa olisi runsaasti. Mutta jos tila on sinulle niukka resurssi, voit käyttää tomaattien kasvatukseen myös suurikokoisia ruukkuja, jotka voit laittaa terassille tai parvekkeelle.

  • Yleisesti ottaen suosittelemme sellaisen ruukun käyttöä, jonka syvyys on vähintään 50 senttiä ja jonka leveys on normaalissa suhteessa tähän. Näin annat tomaattien juurille tarpeeksi tilaa, jotta ne voivat kasvaa kunnolla.
  • Muoviset astiat ovat helpommin liikuteltavissa kuin raskaammat keraamiset.
  • Muista myös, että kannattaa laittaa ruukun alle jokin astia tai kulho, joka kerää kaiken ulos valuvan veden.

Varmista ruukun nesteenpäästökyky

Ruukusta pois valuva neste on yksi hyvin tärkeä tekijä, joka tulee ottaa huomioon tomaatteja kasvatettaessa. Pohjalla tulisi olla reikä tai reikiä, jotta vesi pääsee pois tehokkaasti sekä jotta multaan ei keräänny liikaa kosteutta.

Jotta multaa ei pääsisi pois näistä nesteen valumiseen tarkoitetuista rei’istä, voit laittaa pienen suodattimen ruukun pohjaan.

Mikä on oikeanlaista maaperää tomaateille?

Multaseos
On hyvä idea välttää pihalta tai puutarhasta kerättyä maaperää, sillä se voi sisältää tuholaisia tai sairauksia, jotka ovat haitaksi tuleville kasveillesi.

Parempi vaihtoehto onkin sekoittaa 60 % kookoskuitua ja 40 % matokompostimultaa.

Kuinka tomaattien istutus tapahtuu?

Tomaatit purkeissa
Kun olet ostanut tomaatin siemeniä tai itäneitä kasveja jostakin puutarhakaupasta, voit istuttaa ne ruukkuihin, jotka olet valmistellut kasvatusta varten.

  • Ensimmäiseksi täytä kolmannes ruukusta multaseoksella, jota suosittelimme aikaisemmin.
  • Laita sitten itäneet kasvisi mullan päälle ja lisää multaa vielä jonkin verran, kunnes saat kasvien tyven peitetyiksi.
  • Painele multaa kasvin ympärillä hellävaraisesti, jotta se olisi tasaisesti asettunut.

Kastelu

Kun kastelet kasvejasi ensimmäistä kertaa, sinun tulisi olla hyvin huolellinen, sillä mullan on hyvä olla erittäin kosteaa. Vältä kuitenkin lehtien, varsien ja kasvien tyvien kastumista.

Tämän jälkeen lisää vettä multaseokseen vain sen mukaisesti, kuinka runsaasti kosteutta se pitää sidottuna itseensä. Tomaatteja ei välttämättä tarvitse kastella joka ikinen päivä.

Pidä multaa tarkasti silmällä ja varmista, että se pysyy hiukan kosteana. Vältä kasvien liiallista kastelua, sillä kovin suuri määrä vettä saa aikaan omat ongelmansa.

Kasvien tukikepit

Jotta tomaattisi kasvaisivat kunnolla, on tärkeää asettaa ruukkuihin tukikepit kasvien koon muuttuessa. Kepit auttavat tomaattejasi pysymään suorassa ja korkealla.

Ravinteet

Kahden kuukauden kuluttua sinun kannattaa ottaa käyttöösi lannoitteita, jotta saisit kerättyä runsaan ja laadukkaan tomaattisadon.

Voit ostaa luonnonmukaisia lannoitteita mistä tahansa puutarhakaupasta, ja annostelu tulee tehdä tuotteiden ohjeiden mukaisesti.

Sadonkorjuu

Tomaatit kypsyvät hitaasti, mutta lopulta voit kerätä ikioman satosi. Jotkut tomaatit jäävät kypsymättä kunnolla köynnöksessä kiinni ollessaan, ja tällöin paras niksi on leikata tomaatti irti ja laittaa se johonkin viileään paikkaan, kunnes se on kypsynyt kunnolla.

Toivottavasti voit kokeilla herkullisten ja luonnonukaisten tomaattien kasvattamista kotona – näillä helpoilla vinkeillä onnistut luomaan runsaan ja maistuvan sadon!