Logo image
Logo image

10 helppoa tapaa pitää huolta hampaista

4 minuuttia
10 helppoa tapaa pitää huolta hampaista
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kaikki ne ruuat, joita syöt joka päivä, päätyvät takahampaisiin. Jos et puhdista hampaita kunnolla, alkavat bakteerit kertyä ja hampaan kunto heikkenee. Lopulta ilmestyy reikä. Lapset ovat erityisen alttiita reikien ilmestymiselle sokeristen herkkujen ansiosta, mutta hampaiden reikiintyminen on yleistä myös aikuisilla. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kuinka voit pitää huolta hampaista.  Tässä artikkelissa kerromme sinulle 11 loistavaa vinkkiä hampaista huolehtimiseen ja reikiintymisen ehkäisemiseen.

Miksi reikiä syntyy?

Suussa elää paljon bakteereja, ja kun ne pääsevät kosketuksiin syljen, happojen ja sokerin kanssa, joita suuhun päätyy ruuan mukana, ne muuttuvat rei’iksi. Syömiesi ruokien hapot hyökkäävät hampaiden kiillettä vastaan, heikentävät sitä ja aiheuttavat pieniä koloja hampaissa. Hampaiden reikä muodostuu kiillevaurioissa ja ne muodostuvat tummaksi pisteeksi hampaan seinämässä.

Hampaan reikiintymistä ei voi parantaa lääkkeillä tai ajan kanssa, sillä reikä pahenee vanhetessaan. Ainoa tapa ehkäistä haitallisten bakteerien pääsy kiilteen alle ja itse hampaaseen on poistaa se osa hampaasta, joka on reikiintynyt ja korvata se paikka-aineella. Tämä estää reiän leviämisen ja siitä seuraavat komplikaatiot.

Jos reikää ei hoida, se syvenee ja pahenee, ja voi johtaa tulehdukseen ja hampaan poistoon. Hammaslääkäri paikkaa ja puhdistaa hampaan. Reiät eivät ole vaarallisia, mikäli ne hoidetaan ajoissa. On kuitenkin tärkeää pitää huolta hampaista, jotta reikiä ei pääse syntymään.

Näin ehkäiset reikiintymisen

Tämän artikkelin vinkit koskevat koko perhettä. On tärkeää opettaa lapsille pienestä pitäen, että liika sokeri, kuten karkit ja virvoitusjuomat, tekevät hallaa hampaille. Opeta lapsia pesemään ja lankaamaan hampaansa, ja toimi hyvänä esimerkkinä ravinnon ja suuhygienian suhteen. Kun ehkäiset reikiintymisen, säästät samalla rahaa ja aikaa.

Älä syö sokeria

Some figure

 

Sokerisia ruokia tulisi välttää. Jätä pois karkit, virvoitusjuomat ja kaikki muut ruuat, jotka sisältävät prosessoitua sokeria. Karkkipäivä on perinteinen tapa monessa perheessä, mutta täysin turha. Toki lasten sopii antaa nauttia sokerisista herkuista erityistapauksissa, mutta viikoittain ei karkkia tarvitse syödä. Sokeri nimittäin vahingoittaa etenkin poskihampaita.

Opeta lapsia nauttimaan sokeristen ruokien sijaan herkullisista hedelmistä, kuten mangosta ja banaanista, jotka ovat luonnollisesti makeita. On tärkeää, että jos lapset syövät sokeria, he harjaavat hampaat kunnolla sokerin syömisen jälkeen ja käyttävät myös hammaslankaa. Harva meistä kuitenkaan kantaa hammasharjaa jatkuvasti mukana, joten ensiapuna pelkkä suun huuhtominen vedellä auttaa poistamaan suussa piilevät sokerijäämät.

Nauti neljä ateriaa päivässä

Some figure

 

Jos napostelet jatkuvasti jotain koko päivän ajan, on hyvin todennäköistä, että sinulle kehittyy enemmän reikiä. Jatkuva happohyökkäys suussa vahingoittaa kiillettä. Rajoita ruuan nauttiminen neljään tai viiteen kertaan päivässä. Älä juo jatkuvasti mehuja ja muita nesteitä, paitsi vettä. Syö aamiainen, lounas, välipala ja illallinen mikäli mahdollista. Älä syö aterioiden välillä mitään ja harjaa hampaat jokaisen aterian jälkeen, jos vain mahdollista.

Pidä huolta hampaista

Hampaiden harjaaminen on tärkein ja helpoin tapa pitää huolta hampaiden terveydestä. Pese hampaat vähintään kaksi kertaa päivässä: aamulla ja illalla. Jos mahdollista, harjaa ne myös lounaan jälkeen. Hammastahnan suoja säilyy noin 12 tuntia, ja tästä syystä suositellaan harjausta vähintään kahdesti päivässä. Aamulla hampaat tulee harjata ennen aamiaista. Hyvä suuhygienia saa alkunsa tästä helposta tavasta. Voit pitää mukanasi pientä matkahammasharjaa, joten voit aina puhdistaa hampaat ruokailun jälkeen ja työmatkoilla.

Muista käyttää hammaslankaa

Some figure

 

Hammaslangan käyttäminen on loistava keino poistaa ruokajäämät hampaiden väleistä. Lankaa hampaat ensin ja harjaa ne sitten, näin hammastahna pääsee tunkeutumaan joka koloon. Hampaat kannattaa langata kerran päivässä, mieluiten iltaisin. Säilytä hammaslanka kuivassa paikassa, niin ettei se pääse kosketuksiin veden tai kosteuden kanssa. Käytä hammaslankaa etenkin keksien, leivosten, jyvätuotteiden ja leivän syömisen jälkeen, sillä nämä jäävät helposti jumiin hampaiden väleihin.

Pureskele ruoka hyvin

Jos et pureskele ruokaa kunnolla, jää hampaiden väleihin herkemmin ruokajämiä.

Hiero ikeniä

Voit tehostaa ienten terveyttä vahvistamalla niiden verenkiertoa pienellä hieronnalla. Käytä sormiasi ienten hellävaraiseen hierontaan; tämä parantaa hampaiden kuntoa ja ehkäisee tiettyjä suun sairauksia, sekä reikiintymistä. Muista, että kun hampaat ovat terveet, et kärsi bakteeritulehduksista tai reikiintymisestä.

Juo vettä

Oletko koskaan ihmetellyt, miksi joissain ravintoloissa tarjotaan kahvi tai viini vesilasillisen kera? Kahvilla ja viinillä on tunnetusti vahva maku, joten vesi auttaa huuhtomaan pahan jälkimaun mennessään, mutta vesi auttaa myös ehkäisemään reikien syntymistä. Sama pätee alkoholin tai hapokkaiden hedelmien nauttimiseen: huuhtele ne alas lasillisella vettä.

Älä mene nukkumaan ennen hampaiden harjaamista

Some figure

 

Hampaiden harjaamisesta on tehtävä jokailtainen rutiini. Pese hampaat yhdessä lasten kanssa ja varmista, että he tekevät sen huolellisesti. Älä koskaan mene nukkumaan ennen hampaiden harjaamista, sillä bakteerit mylläävät suussa koko yön ajan ilman mitään estettä, jos et puhdista hampaita. Olet ehkä väsynyt, päivä on ollut pitkä ja tuntuu, että nukahdat seisaallesi, mutta älä silti skippaa hampaiden harjaamista. Kaksi minuuttia riittää ja ehkäise reikiintymistä tehokkaasti.

Syö kalsiumpitoisia ruokia

Maitotuotteet kuten maito ja jogurtti eivät ole ainoita hyviä kalsiumin lähteitä. Nauti myös vihreitä kasviksia, kuten lehtikaalia ja parsakaalia. Mantelien syöminen on toinen loistava tapa lisätä kalsiumia ruokavalioon. Jos kärsit laktoosi-intoleranssista, voit käyttää mantelimaitoa.

Syö paljon raakoja vihanneksia ja hedelmiä

Some figure

 

Selleri ja porkkana puhdistavat hampaita, sillä niiden sisältämät kuidut auttavat puhdistamaan hampaista edellisten ruokien jäämät. Omena auttaa pitämään hampaat vahvoina ja samalla vaalentaa niitä. Omena poistaa tehokkaasti myös hampaiden väliköissä piilevät ruokajäämät ja bakteerit. Lisäksi omena sopii jälkiruuaksi, jolla voi ehkäistä himon nauttia makeaa jälkiruokaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ¿Cuáles son buenas fuentes de calcio? (n.d.). Retrieved December 2, 2018, from https://www1.nichd.nih.gov/espanol/salud/temas/bonehealth/informacion/Pages/fuentes.aspx
  • Sigue estos consejos Listerine® para evitar las caries. (n.d.). Retrieved December 2, 2018, from https://www.listerine.com.co/caries-y-dientes-fuertes/prevenir-la-caries
  • Salud bucodental > Pfizer.es. (n.d.). Retrieved December 2, 2018, from https://www.pfizer.es/salud/prevencion_habitos_saludables/consejos_salud/salud_bucodental.html
  • Moyer, V. A., & US Preventive Services Task Force. (2014). Prevention of dental caries in children from birth through age 5 years: US Preventive Services Task Force recommendation statement. Pediatrics, 133(6), 1102–1111. https://doi.org/10.1542/peds.2014-0483
  • ¿Qué son las caries y cómo puede prevenirlas? | Colgate®. (n.d.). Retrieved December 2, 2018, from https://www.colgate.com/es-mx/oral-health/conditions/cavities/what-are-cavities
  • Joaquina Vilvey, L. (2015). Caries dental y el primer molar permanente. Gaceta Médica Espirituana, 17(2), 92–106. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1608-89212015000200011&script=sci_arttext&tlng=pt

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.