Logo image
Logo image

Alkoholin 10 välitöntä vaikutusta terveyteen

3 minuuttia
Vaikka lasillinen viiniä silloin tällöin voi tehdä sinulle hyvää, liiallinen alkoholinkäyttö on erittäin haitallista. Lue tästä artikkelista, kuinka se vaikuttaa elimistöösi.
Alkoholin 10 välitöntä vaikutusta terveyteen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Alkoholijuomista on tullut väistämätön osa lukuisia sosiaalisia hetkiä, joita juhlistamme tai jaamme toisten kanssa. Sen nauttiminen on yleistä kaikenikäisille aikuisille, vaikkakin on yleistä, että nuoretkin alkavat juoda jo hyvin varhain. Alkoholin terveyshaitat ovat kuitenkin yleistyneet ja niihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. 

Alkoholin terveyshaitat

Alkoholin negatiivisista vaikutuksista varoitellaan paljon. Siitäkin huolimatta moni juo sitä yhä liikaa tai liian usein. Jotkut kykenevät kontrolloimaan haluaan juoda, mutta toiset jäävät koukkuun ja tulevat riippuvaisiksi sen vaikutuksista.

Huolestuttavinta on se, että alkoholin asianmukaista säännöstelyä ovat estämässä suuret taloudelliset ja sosiaaliset intressit. Tästä syystä jokaisen ihmisen tulisi tietää enemmän alkoholinkäytön seurauksista ja nauttia sitä vain terveydelleen sopivia määriä.

Emme useinkaan mieti alkoholin välittömiä seurauksia elimistölle, joten tänään haluamme kertoa niistä yksityiskohtaisesti. Seuraavassa listaamme alkoholin yleisimmät terveyshaitat.

1. Alkoholi saa aikaan hallitsemattomia verensokeripiikkejä

Some figure

 

Heti alkoholijuoman nauttimisen jälkeen verensokeritasosi joko putoavat tai nousevat huomattavasti. Tämä reaktio voi johtaa heikkoudentunteeseen tai siihen voi liittyä huimausta ja sekavuutta.

Muista lukea: Tasapainota verensokerisi näillä ruoilla

2. Häiriöt sydämensykkeessä

Alkoholijuomien liiallinen nauttiminen voi nopeuttaa sydämen sykettä ja sydämen toimintaa.

Alkoholin myrkyiltä ei kestä kauaa kulkeutua verenkierron mukana kaikkialle elimistöön, joten ne vaikuttavat nopeasti elimistön eri järjestelmiin ja sydämeen.

3. Ihon punoitus

Some figure

 

Eräs alkoholin vaikutus verenkiertoon on lisääntynyt verisuonten laajeneminen ja näkyvä ihon punoitus. Joillakin ihmisillä on hyvin selkeitä muutoksia kehonsa lämpötilassa, tai he alkavat hikoilla.

4. Epätarkka näkö

Ongelmat näkökyvyssä kuuluvat tavallisimpiin alkoholin aikaansaamiin vaikutuksiin niillä henkilöillä, jotka eivät hillitse alkoholinkulutustaan. Verenkierron läpi kulkeutuvat myrkyt heikentävät näkökykyä ja tekevät siitä epätarkan.

Tämä reaktio on erittäin vaarallinen, ei ainoastaan siksi että sillä voi olla negatiivinen vaikutus näkökykyysi pitkällä tähtäimellä, vaan myös siksi että se lisää tapaturmien riskiä.

5. Koordinaation puute

Some figure

 

Runsaasti alkoholia yhdessä illassa nauttiva henkilö pystyy hädin tuskin pitämään koordinaationsa hallinnassa. Hänen kehonsa ei ole ainoastaan heikko, vaan hän menettää myös tasapainonsa ja refleksinsä. Tästä syystä humaltuneella henkilöllä on suuri riski kaatua tai joutua vakavaan onnettomuuteen.

On myös huomautettava, että alkoholi vaikuttaa estoihin, eli kykyyn hillitä itseä.

6. Ruoansulatusongelmat

Alkoholi muuttaa vatsalaukun luontaista pH-arvoa ja voi johtaa ärsytykseen ja tulehdukseen sen seinämässä, joka suojaa sitä happamilta ruoansulatusnesteiltä. Tämä voi aiheuttaa sellaisia ongelmia kuin mahakatarri ja närästys.

Pitkällä aikavälillä se voi johtaa myös vakavampiin seurauksiin, kuten pohjukaissuolihaavoihin, mahasyöpään tai ruokatorven syöpään.

7. Nestehukka

Some figure

 

Liiallisesta alkoholijuomien nauttimisesta kärsivät eniten munuaisesi.

Koska ne joutuvat ponnistelemaan kovasti saadakseen kaikki myrkyt virtsan mukana pois elimistöstäsi, menetät samalla myös nesteitä ja mineraalisuoloja, jotka ovat välttämättömiä elimistön nestetasapainon kannalta.

8. Päänsäryt

Suuret myrkkymäärät elimistössä ja aineenvaihdunnan vaikeudet työskennellä tarpeeksi nopeasti käsitelläkseen alkoholia ovat kaksi syytä siihen, miksi kärsit päänsäryistä juomista seuraavana aamuna.

On tavallista kokea lisääntynyttä lihasjännitystä ja voimakasta kipua, kuten migreeniä, tunteja alkoholin nauttimisen jälkeen.

9. Oksentelu

Some figure

 

Pahoinvointi ja oksentelu ovat tavallisia oireita runsaan alkoholinkäytön jälkeen tai silloin, kun juot yhden liian vahvan drinkin. Tähän liittyy myös suurta epämukavuutta vatsassa, sekä huimausta ja tasapainovaikeuksia.

Jotkut ihmiset eivät siedä edes kohtuullisia määriä alkoholia, vaan kokevat tämän oireen välittömästi.

Haluatko tietää lisää? Katso: 8 merkkiä ruoansulatuskanavan ongelmista

10. Maksaongelmat

Maksa on pääosin vastuussa alkoholin sisältämien ainesosien käsittelemisestä. Tästä syystä alkoholin liiallinen nauttiminen vaikuttaa suoraan maksaan ja voi aiheuttaa vakavia ongelmia sen toiminnassa.

Jos nautit alkoholia liikaa säännöllisesti, maksa muuttuu säikeiseksi, ja sinulle kehittyy sairaus nimeltä maksakirroosi.

Kuten huomaat, alkoholia ei tulisi juoda missään tilanteessa liikaa. Vaikka sitä voidaankin käyttää satunnaisesti, on parasta oppia kontrolloimaan sen määrää.

 

Vinkit ajatusten selvittämiseksi ja paremman unen saamiseksi

 

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Boffetta P, Hashibe M. Alcohol and cancer. Lancet Oncology. 2006.
  • Organisation WH. Global status report on alcohol and health. World Heal Organ. 2014.
  • Schuckit MA. Alcohol-use disorders. The Lancet. 2009.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.