Ruokia, jotka lisäävät tulehdusta kehossa

Koska jotkut ruoat voivat pahentaa tulehdusta tai aiheuttaa haitallisia reaktioita, niitä kannattaa syödä harvemmin ja vaihtaa ne terveellisiin ruoka-aineisiin, jotka lievittävät tulehdustilaa.
Ruokia, jotka lisäävät tulehdusta kehossa

Viimeisin päivitys: 25 tammikuuta, 2019

Tulehdus on elimistön luonnollinen prosessi, jonka immuunijärjestelmä synnyttää kohdatessaan tauteja aiheuttavia myrkkyjä ja patogeeneja. Se voi vaarantaa minkä tahansa elimen terveyden, ja se on yksi toistuviin kipuihin ja uupumukseen yhdistetty tekijä.

Vaikka tulehdusta voi syntyä aina silloin tällöin, joillakin ihmisillä se on kroonista ja voi aiheuttaa vakavampia sairauksia. Lisäksi se liittyy usein nivelten kipuun, vatsan ongelmiin ja hengitysvaikeuksiin. Näin ollen se voi vaikuttaa vakavalla tavalla elämänlaatuun.

Valitettavasti monet meistä eivät kiinnitä asiaan riittävästi huomiota. Emme tiedosta, että jotkut ruoat voivat pahentaa tilannetta.

Alla olemme listanneet ruokia, jotka lisäävät tulehdusta kehossa.

Ruokia, jotka lisäävät tulehdusta kehossamme

1. Prosessoidut lihat

prosessoitu liha lisää kehon tulehdusta

Prosessoidun lihan syöminen on kasvussa. Vaikka se onkin helppo vaihtoehto ruoanlaitossa, se on yhdistetty yleisiin tulehdusongelmiin.

Suurin ongelma piilee siinä, että se sisältää runsaasti natriumia, nitraatteja, nitriittiä ja muita lisättyjä kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa elimistössä tulehdusreaktion.

Ja koska se sisältää myös liikaa rasvaa, se yleensä pahentaa mm. niveltulehduksen, kihdin ja nivelrikon aiheuttamaa kipua.

2. Jalostetut kasviöljyt

Kasviöljyjä käytetään ruoanlaitossa kaikkialla maailmassa, ja niitä esiintyy yleensä lähes jokaisen ihmisen päivittäisessä ruokavaliossa.

Vaikka on olemassa terveellisiäkin vaihtoehtoja, kuten oliiviöljy ja auringonkukkaöljy, monet kasviöljyt on jalostettu ja ne sisältävät lisättyjä haitallisia rasvoja.

Niiden säännöllinen syöminen vaikuttaa tulehduksen syntyyn ja voi pahentaa olemassa olevien tulehdussairauksien oireita.

3. Maitotuotteet

Maitotuotteet voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia ja näin tulehdusta

Tulehdusongelmista kärsiviä kehotetaan yleensä välttämään maidon, juuston ja muiden maitotuotteiden käyttöä.

Vaikka kaikilla ei olekaan laktoosi-intoleranssia, maitotuotteiden syöminen voi silti aiheuttaa ongelmia ruoansulatusjärjestelmässä. Tämä puolestaan synnyttää tulehdusprosesseja kehossa.

Maitotuotteiden syöminen on yhdistetty:

 • Ruoansulatusongelmiin
 • Ummetukseen ja ripuliin
 • Nokkosihottumaan ja ihoallergioihin
 • Hengitysvaikeuksiin
 • Nivelkipuun

4. Rasvassa paistetut ruoat

Rasvassa paistetut ruoat sisältävät transrasvoja, liikaa natriumia ja lisättyjä kemikaaliyhdisteitä. Ne aiheuttavat tulehduksen lisäksi aineenvaihduntahäiriöitä.

Niiden syöminen pahentaa tulehdussairauksien oireita ja voi kaiken lisäksi aiheuttaa lihomista, ruoansulatusongelmia ja korkeaa kolesterolia.

5. Valkaistut jauhot

Valkaistut jauhot lisäävät tulehdusta

Käsitellyt jauhot ovat ravintoarvoltaan huonompilaatuisia ja voivat aiheuttaa tulehdusta liiallisesti nautittuina.

Vaikka ne eivät aiheutakaan ongelmia pienissä määrissä, niiden syöminen säännöllisesti pahentaa vatsan ja nivelten tulehdusta.

Muista, että tätä tuotetta on:

 • Pizzassa
 • Jälkiruoissa
 • Leivässä
 • Kekseissä
 • Leipomotuotteissa yleisesti

6. Margariini

Myös suhteellisen terveiden ihmisten olisi hyvä vähentää margariinin käyttöä, sillä se sisältää runsaasti transrasvaa ja kovetettuja öljyjä, jotka voivat aiheuttaa tulehdus- ja aineenvaihduntahäiriöitä.

Margariinin runsas kaloripitoisuus voi aiheuttaa myös painonnousua, mikä puolestaan pahentaa niveltulehduksesta, luuongelmista ja muista kroonisista kivuista kärsivien tilaa.

7. Merenelävät

Mereneläviä kannattaa välttää jos veren virtsahappopitoisuus on korkea

Jos tulehdus johtuu elimistöön kerääntyneestä virtsahaposta, on parasta rajoittaa merenelävien syöntiä.

 • Syy tähän on se, että ne sisältävät runsaasti puriineja. Tämä aine muuttuu elimistössä virtsahapoksi.
 • Liika virtsahappo kerääntyy niveliin ja munuaisiin ja kiteytyy, mikä voi aiheuttaa kihtiä ja munuaiskiviä.

8. Suola

Suolasta on tullut yksi mahdollisesti haitallisimmista aineista ihmisen terveydelle. Vaikka tietyt kehon toiminnot tarvitsevat sitä tietyissä määrin, sen liikakäyttö voi aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia. Näitä on mm. nesteen kertyminen, joka on yksi syistä lisääntyneeseen tulehdukseen, sekä korkea verenpaine ja verenkierto-ongelmat.

Kamppailetko tulehdussairauden kanssa? Jos näin on, ala syödä vähemmän yllä mainittuja ruokia jotka lisäävät tulehdusta, ja korvaa ne terveellisemmillä vaihtoehdoilla. On monia ruokia, jotka voivat auttaa hillitsemään tulehdussairauksien oireita.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 tulehdusta alentavaa vitamiinia
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 tulehdusta alentavaa vitamiinia

On olemassa kuusi tulehdusta alentavaa vitamiinia, joilla on tämä kyky koska ne sisältävät runsaasti antioksidantteja. Syö monipuolisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.