Kolme luontaishoitoa nokkosihottumaan

Jos kärsit allergisesta reaktiosta tai saat infektion, ihosi ilmoittaa siitä eri tavoin, esimerkiksi punaisena ja kutisevana nokkosihottumana.
Kolme luontaishoitoa nokkosihottumaan

Viimeisin päivitys: 22 helmikuuta, 2019

Nokkosihottuma on hyvin yleinen iho-oire, jonka voi saada missä iässä tahansa. Se ilmenee punaisina, ihosta koholla olevina ja kutisevina paukamina, jotka ovat erittäin ärsyttäviä. Mutta oletko koskaan kuullut luontaishoidoista nokkosihottumaan?

Naiset kärsivät nokkosihottumasta miehiä todennäköisemmin. Sitä ilmenee useimmiten nuoruusiän jälkeen, mutta kuka tahansa voi saada sen missä iässä tahansa. Painaessa nokkosihottuman paukamat eivät katoa (eli vaalene), kuten muissa ihovaivoissa.

Nokkosihottumaa voi olla koko kehossa. Paukamat katoavat tavallisesti itsestään muutamassa tunnissa.

Kuten jo mainitsimme, kutina on nokkosihottuman häiritsevin oire. Sitä voidaan kuitenkin hillitä.

Aiheuttajat

Kun ihminen saa allergisen reaktion jostakin aineesta, elimistö vapauttaa histamiinia ja muita kemikaaleja vereen. Tämä saa aikaan kutinaa, turvotusta ja muita oireita. Nokkosihottuma eli urtikaria on tavallinen reaktio.

Angioedeema on syvempien ihokudosten turvotusta, jota joskus esiintyy nokkosihottuman yhteydessä. Sekin voi ilmetä missä tahansa osassa kehoa. Esiintyessään suun tai kurkun ympäristössä oireet voivat olla vakavia ja jopa tukkia hengitysteitä.

Oireet

Nokkosihottuman pääoireita ovat kutina ja punaiset paukamat. Kun nokkosihottuma on isompaa (läpimitaltaan jopa 20 cm), paukamien keskikohdat ovat yleensä sävyltään vaaleampia muodostaen renkaita.

Paukamat tavallisesti ilmestyvät ja katoavat. Ne voivat kestää useita tunteja, kadota ja ilmestyä uudelleen jonnekin muualle. Ennen iho-oireiden ilmaantumista voi esiintyä myös seuraavia oireita:

Luontaishoitoja nokkosihottumaan

1. Sipuli

Sipulin käyttö luontaishoitona nokkosihottumaan.

Sipulissa on paljon rikkiyhdisteitä eli eteerisiä öljyjä, jotka antavat sipulille sen tyypillisen hajun ja maun. Sipulin sisältämä allyylipropyylidisulfidi tehostaa elimistön vastustuskykyä. Lisäksi siinä on bakteereita ja sieniä tappavia ominaisuuksia, jotka auttavat tuhoamaan monia viruksia.

Ainekset

 • Yksi sipuli renkaiksi paloiteltuna
 • Yksi 20 cm:n side

Valmistus

 • Leikkaa sipuli renkaiksi ja laita sipulirenkaat hoitoa vaativalle alueelle.
 • Sido ne ihoon kiinni siteen avulla.
 • Anna vaikuttaa tunnin ja pese iho sitten kylmällä vedellä.

2. Aloe vera

Aloe vera -geeli sisältää sellaisia voimakkaita antioksidantteja, jotka kuuluvat polyfenolien suureen ryhmään. Nämä polyfenolit, yhdessä muiden aloe veran yhdisteiden kanssa, auttavat ehkäisemään tiettyjen infektioita ja ihoallergioita aiheuttavien bakteerien kasvua.

Ainekset

 • 2 lehteä aloe veraa

Valmistus

 • Leikkaa ensin aloe veran lehdet kahtia ja kaavi pois geeli.
 • Levitä geeliä hoitoa vaativalle alueelle ja anna vaikuttaa noin 2 tuntia.
 • Tämän jälkeen poista geeli ja pese iho vedellä.

3. Kamomillatee

Kamomilla auttaa lievittämään kutinaa.

 

Kamomilla on hyvin tehokas allergista kutinaa lievittävä kasvi ja yksi parhaimmista vaihtoehdoista nokkosihottumaan. Se rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa sekä auttaa vähentämään turvotusta ja korjaamaan ihoa.

Ainekset

 • 1 rkl kamomillankukkia
 • 1 kupillinen vettä

Valmistus

 • Keitä vettä ja kamomillankukkia.
 • Anna hautua muutaman minuutin ajan, ota liesi pois päältä ja anna olla vielä 7 minuuttia.
 • Tämän jälkeen siivilöi hauduke, juo se ja odota sen tehoamista.

Nokkosihottuman välttämiseksi on noudatettava tasapainoista ruokavaliota, syötävä paljon vihanneksia, juotava runsaasti vettä joka päivä ihon pitämiseksi kosteana ja ylläpidettävä hyvää henkilökohtaista hygieniaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.