Logo image
Logo image

7 runsasproteiinista vihannesta painonpudotukseen

3 minuuttia
Vihannesten kuten ruusukaalin, parsakaalin tai pinaatin lisääminen ruokavalioon voi olla valtava apu terveellisessä painonpudotuksessa.
7 runsasproteiinista vihannesta painonpudotukseen
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Painon pudottaminen terveellisellä tavalla on varmastikin kaikkien niiden päätavoite, jotka haluavat karistaa nuo ylimääräiset kilot lantiolta, vatsasta tai muualta kehostaan. Onneksi runsasproteiiniset vihannekset voivat auttaa saavuttamaan tämän tavoitteen helpommin.

Laihdutus ei ole helppoa, tiedetään. Ihmeitä ei tapahdu, ja viimeinen asia joka kannattaa tehdä on yrittää päästä rasvasta eroon nopeasti, sillä tällöin vaarannamme oman terveytemme.

Ehdottaisimme seuraavaa: käy ensin lääkärillä, joka arvioi terveydentilasi. Koosta sitten päivittäinen rutiini, joka auttaa saavuttamaan helppoja ja motivoivia päivittäisiä tavoitteita.

Päivittäinen kävely, hieman aerobista liikuntaa ja ennen kaikkea hyvä ruokavalio ovat oleellisimmat tavat pudottaa painoa.

Tänään haluamme puhua tuosta viimeisestä avaintekijästä: ruokavaliosta.

Käytettävissäsi on 7 luonnon tarjoamaa ja mahtavaa runsasproteiinista vihannesta, joiden avulla karistat ylimääräiset kilot terveellisellä tavalla. Ne ovat mitä maukkaimpia ja proteiinipitoisimpia – ne auttavat sinua eniten urakassasi. Oletko valmis?

Sano “kyllä” runsasproteiinisille vihanneksille

Some figure

Ennen kuin luettelemme nuo 7 runsasproteiinista vihannesta, haluamme kertoa proteiinin tärkeydestä terveellisen laihdutussuunnitelman kannalta.

 • Kun syömme runsasproteiinista ruokaa, pysymme pidempään kylläisinä.
 • Tätä ei tapahdu yksinkertaisten hiilihydraattien tai makeisten kohdalla; tunnemme vain itsemme nälkäisemmiksi.
 • Toinen huomioitava seikka on se, että jos emme huolehdi riittävästä proteiininsaannista painonpudotuksessa, menetämme myös lihasta. Tämä on nähtävissä monilla ihmisillä, jotka pudotettuaan painoaan huomaavat kehonsa olevan pehmeämpiä ja ihonsa veltompia… He ovat menettäneet paljon lihasta!
 • Proteiini – ja tämä täytyy pitää mielessä – on tärkeää lihasten muodostumisen ja rasvan määrän vähentämisen kannalta.
 • Lisäksi runsasproteiinisia ruokia syömällä poltamme enemmän energiaa niiden sulattamisessa (termogeneesi). Tämä lisää aineenvaihduntaa, mikä polttaa enemmän rasvaa.

Kuten näet, nuo ovat kaikki etuja. Mutta proteiinia ei tulisi kuitenkaan syödä liikaa. Ihanteellista olisi yhdistää eläinperäistä proteiinia (kuten kalkkunaa) näihin runsasproteiinisiin vihanneksiin, jotka luettelemme seuraavaksi.

1. Pinaatti

Some figure

Pinaatti on yksi runsasproteiinisista lehtivihanneksista, joissa on eniten ravintoaineita.

 • Se on yksi runsasproteiinisimmista vihanneksista ja sisältää lukuisia välttämättömiä aminohappoja.
 • Se sisältää suuria määriä folaattia, mangaania, magnesiumia, rautaa, kaliumia, kalsiumia, A-vitamiinia ja C-vitamiinia.
 • Proteiinin lisäksi pinaatti sisältää yhdisteitä, joilla on loistava antioksidanttivaikutus. Tämä vähentää myös tulehdusta.

Ehdotamme pinaatista, mansikoista ja pähkinöistä valmistettua salaattia.

2. Vesikrassi

Vesikrassi on ristikukkainen kasvi (kuten parsakaali tai ruusukaali), joka sisältää runsaasti proteiinia.

 • Siinä on myös reilusti kivennäisaineita (kalsiumia, mangaania ja kaliumia) sekä A-, B- ja C-vitamiineja.
 • On kuitenkin tärkeää tietää, että jos keität vesikrassin, se menettää antioksidanttitehonsa. Pyri siis syömään sitä raakana salaateissa.

3. Sinimailasen idut

Some figure

Oletko koskaan kokeillut sinimailasen ituja? Ne ovat ainutlaatuinen lisä aterioihin, eivätkä ne sisällä lähes lainkaan kaloreita, mutta sitäkin enemmän ravintoaineita.

 • Niissä on B-, C- ja K-vitamiineja sekä kivennäisaineita kuten rautaa, magnesiumia, fosforia, sinkkiä ja kuparia.
 • Mielenkiintoista on se, että sinimailasen idut vähentävät erittäin hyvin huonoa kolesterolia (LDL), lievittävät vaihdevuosioireita ja ehkäisevät osteoporoosia.

Kuinka voisit olla syömättä niitä?

4. Kiinankaali

Ihastut varmasti kiinankaaliin. Se ei auta ainoastaan pudottamaan painoa terveellisellä tavalla, vaan antaa myös makua ja omaperäisyyttä kaikkiin ruokalajeihin.

 • Se sisältää suuria määriä proteiinia, kuten myös kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja A-, C- ja K-vitamiineja.
 • Antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta se taistelee lisäksi erilaisia syöpiä vastaan.

Etsi kiinankaalia paikallisesta supermarketistasi.

5. Parsa

Some figure

Parsa tunnetaan suuresta ravintoainepitoisuudestaan. Esimerkiksi 134 grammasta parsaa saat keskimäärin 2,9 g proteiinia.

 • Se on myös erinomainen A-, B- ja K-vitamiinien lähde, sekä sisältää myös kuparia, mangaania, fosforia ja magnesiumia.
 • Se erottuu myös frukto-oligosakkaridiensa (FOS) ansiosta, jotka toimivat prebioottina stimuloiden hyvien bakteereiden kasvua suolistossa.

Parsaa voi valmistaa uunissa, grillissä, keittämällä tai höyryttämällä. Se on joka tapauksessa terveellistä ja herkullista.

6. Parsakaali

Myös parsakaali sisältää hyvin runsaasti proteiinia, ja sitä voidaan nauttia raakana tai kypsennettynä.

 • Siinä on tuskin lainkaan kaloreita, se tekee olosta kylläisemmän ja antaa runsaasti kasviyhdisteitä ja flavonoideja, kuten kemferolia.
 • Yksi mielenkiintoinen asia on se, että jos höyrytät parsakaalia, se kehonosa joka kiittää sinua eniten, on maksasi. Näin voit myös vähentää korkeaa kolesterolia.

7. Ruusukaali

Some figure
 • Ruusukaali on loistava apu painonpudotuksessa. Se sisältää runsaasti proteiinia, kuitua ja vitamiineja.
 • Sinua kiinnostaa luultavasti myös se, että nämä runsasproteiiniset vihannekset pitävät huolta suolistosta, sillä ne auttavat poistamaan haitallisia bakteereja.
 • Ne voidaan kypsentää uunissa tai grillissä. Ne ovat ihanteellinen lisä mihin tahansa ruokalajiin.

Lopuksi: nämä ehdotukset tulevat tarpeeseen painonpudotussuunnitelmaa laadittaessa. Älä kuitenkaan unohda myös syödä vähärasvaista lihaa saadaksesi eläinperäistä proteiinia, ja täydennä ruokavaliotasi tietenkin myös liikunnalla.

Aloita tänään: painon pudottaminen terveellisellä tavalla on mahdollista! Nauti näitä seitsemää runsasproteiinista vihannesta säännöllisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cuenca Sánchez M., Navas Carrillo D., Orenes Piñero E., Controversies surrounding high protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health. Adv Nutr, 2015. 6 (3): 260-6.
 • Hiel S, Bindels L, et al. Effects of a diet based in inulin-rich vegetables on gut health and nutritional behavior in heathy humans. American Journal of Clinical Nutrition. Junio 2019. 109 (6): 1683-1695.
 • Johra F. T, Bepari K. A, et al. A mechanistic review of beta-carotene, lutein, and zeaxanthin in eye health and disease. Antioxidants. Octubre 2020. 9 (11): 1046.
 • Russo R. O, Sánchez M. S. Los flavonoides en la terapia cardiovascular. Revista Costarricense de Cardiología. 2006. 8 (1).
 • Simonson W., Bcgp Fascp P., Should vitamin C routinely be given with oral iron supplements? Geriatr Nutr, 2019. 40 (3): 327-328.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.