Logo image
Logo image

Mikä on rasvanpolton salaisuus?

3 minuuttia
Mikä on rasvanpolton saialisuus oikeasti, vain onko sellaista olemassakaan?
Mikä on rasvanpolton salaisuus?
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Mikä on rasvanpolton salaisuus? Onnistunut rasvanpoltto perustuu sille, että poltat enemmän kaloreita kuin mitä ravinnosta saat. Näin rasvaa ei varastoidu elimistöön, vaan elimistö hyödyntää rasvakudosta energiakseen. Jos haluat onnistua rasvanpoltossa, tulee sinun yhdistää terveellinen ruokavalio liikuntaan.

Monet haluavat eroon ylimääräisestä rasvakudoksesta, sillä rasva voi olla vaarallista terveydelle, tai kenties esteettisistä syistä. Ylipaino voi johtaa moniin erilaisiin terveysvaivoihin ja sairauksiin, kuten sydäntauteihin ja nivelten toimintavaikeuksiin. Monet haluavat polttaa rasvaa nopeasti ja tehokkaasti, mutta päätyvät kokeilemaan huuhaadieettejä ja niksejä, joiden vaikutukset ovat lyhytkestoisia. Tässä artikkelissa kerromme sinulle rasvanpolton perusasioista, jotta voit varmistaa tekeväsi sen oikein ja rasvanpolton salaisuus aukeaa myös sinulle.

Huonot vaihtoehdot

 

Some figure

Jokainen on varmasti nähnyt mainoksia rasvanpolttoa lupailevista lääkkeistä tai juomista, jotka lupaavat nopeuttavansa rasvan palamista ja johtavansa pikaiseen painon laskuun. Ikävä kyllä suurin osa näistä tuotteista on elimistölle pitkällä aikavälillä haitallisia tai ne eivät toimi ollenkaan.

Esimerkiksi elektroniset laitteet, vaatteet, ihme-eliksiirit tai aineenvaihduntaa nopeuttavat pillerit eivät varmasti tuo haluttuja tuloksia. Näitä tuotteita on saatavilla eri tuotemerkkien nimillä ja suurin osa lupailee laihtumista ilman huomattavia muutoksia ruokavaliossa tai liikunnan määrässä – tämä onkin yksi huuhaatuotteiden tunnusmerkeistä. Todellisuudessa laihtumista tai rasvan palamista ei voi tapahtua ilman liikuntaa ja terveellistä ruokaa.

Mikä on rasvan palamisen todellinen salaisuus?

Tämä kysymys on monen huulilla, sillä suurin osa edellä mainituista ihmetuotteista ei toimi. Vastaus tähän kysymykseen on, ettei kyseessä ole mikään salaisuus, vaan sinun on aloitettava laihtuminen tutustumalla omaan kehoosi, painoosi ja aineenvaihduntaasi.

Aineenvaihdunta

 

Some figure

Ensiaskel kehoon tutustumisessa piilee aineenvaihdunnan ymmärtämisessä. Aineenvaihdunta on prosessi, jonka aikana ruuastasi saamasi ravinto muuntuu energiaksi. Tätä energiaa elimistö tarvitsee kaikkien toimiensa suorittamiseen, etenkin umpieritykseen ja ruuansulatukseen.

Samalla on tärkeä ymmärtää, että jokaisen aineenvaihdunta ei toimi täysin samalla tavalla. Osalla aineenvaihdunta on hitaampi ja osalla nopeampi. Aineenvaihdunnan toiminta perustuu seuraaviin asioihin:

  • Liikunnan muodostama termogeneesi eli elimistön lämpötilan nousu: polttamasi rasvan määrä riippuu liikuntamuodosta ja kehosi toiminnasta. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän kaloreita poltat.
  • Ruuan termogeneettinen vaikutus: elimistö käyttää energiaa sulattaakseen pääravintoaineet, kuten proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat ravinnosta.
  • Aineenvaihdunnan normaalitaso: Energia, jonka elimistösi käyttää tavallisissa olosuhteissa elintoimintojen ja muiden prosessien ylläpitoon ilman fyysistä rasitusta.

Kalorit

 

Some figure

Kaloreista elimistö saa energiaa toimintojensa suorittamiseen ja kaloreita saa nauttimastaan ravinnosta. Elimistö tarvitsee kaloreita elääkseen, sillä niistä saatu energia ylläpitää kaikkia elintoimintoja levossa ja liikkeessä.

Ravinnosta saatavien kaloreiden määrää tulee rajoittaa, sillä liian suuri määrä kaloreita varastoituu rasvakudokseksi, jota elimistö ei ehdi päivän aikana käyttää. Tavoitteenasi tulisi olla laihtuminen ja ylimääräisen rasvan polttaminen.

Suositeltua lukemista: 6 tapaa polttaa 600 kaloria päivässä

Kaloreiden puute

Kaloreiden puutteesta puhutaan silloin, kun elimistö käyttää enemmän kaloreita kuin se saa ravinnosta. Tämä on rasvanpolton “salaisuus” ja ilman tätä vajetta et pääse laihtumaan. Jos sinulla on ylimääräistä rasvakudosta ja haluat laihtua, tulee sinun nauttia vähemmän kaloreita kuin mitä elimistösi kuluttaa: tämä auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Miten kalorivajeen saa aikaiseksi?

Kalorivaje on ainoa toimiva ja pitkäkestoinen keino polttaa rasvaa ja laihtua. Miten se onnistuu?

Luot kalorivajeen nauttimalla vähäkalorisia ruokia tai nauttimalla sen verran kaloreita, että elimistö polttaa niitä enemmän kuin mitä ravinto sisältää. Samalla on tärkeää tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa, jolloin kaloreiden palaminen tehostuu: aineenvaihdunta kiihtyy liikunnan aikana, ja tästä syystä liikunnan tulee aina olla osa laihtumissuunnitelmaa.

Tämä prosessi kannattaa omaksua askel askeleelta, eikä ruokavaliomuutosten tulisi olla liian dramaattisia. Muista että jos nautit liian vähän kaloreita, elimistö menee nääntymistilaan, jolloin se takertuu entistä itsepäisemmin rasvavarastoihin ja alkaa käyttämään lihaskudosta ravintonaan.

Luo terveellinen mutta monipuolinen ruokavaliosuunnitelma, joka sisältää riittävästi proteiinia, hiilihydraatteja, kasviksia ja hedelmiä, täysjyvää sekä tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, ja ala harrastamaan liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa. Alku voi olla hankalaa, mutta kun pääset uuteen rytmiin käsiksi, se onkin yllättävän helppoa!

Muita suosituksia

Rasvanpolton salaisuus on myös omassa mieltymyksessä .Kun mietit itsellesi sopivaa liikuntamuotoa ja ruokavaliota, on tärkeätä ottaa huomioon omat mieltymyksesi. Harrasta liikuntaa, josta nautit ja syö ruokia, jotka sekä maistuvat hyvältä että ovat terveellisiä. Jos kaipaat lisäneuvoja aiheesta, keskustele lääkärin tai ravitsemusneuvojan kanssa, etenkin jos kärsit olemassaolevista terveysvaivoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.
  • Dellis D, Tsilingiris D, Eleftheriadou I, Tentolouris A, Sfikakis PP Jr, Dellis G, Karanasiou M, Meimari A, Dimosthenopoulos C, Lazarou S, Tentolouris N. Carbohydrate restriction in the morning increases weight loss effect of a hypocaloric Mediterranean type diet: a randomized, parallel group dietary intervention in overweight and obese subjects. Nutrition. 2020
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.