Logo image
Logo image

Hoida ja estä rasvamaksa hedelmillä

2 minuuttia
Sitrushedelmien korkea antioksidanttipitoisuus auttaa puhdistamaan maksaa. Kokeile myös lämpimän sitruunaveden juomista tyhjään mahaan - tämä tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa.
Hoida ja estä rasvamaksa hedelmillä
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 16 tammikuuta, 2023

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään. Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli 5 % maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista. Runsaan rasvan kertymisen seurauksena maksa voi huomattavasti suurentua. Rasvamaksa on yleisin maksasairaus. Sen hoidossa hyödynnetään ruokavaliomuutoksia. Hoida ja estä rasvamaksa tässä artikkelissa esitellyillä hedelmillä.

Hoida ja estä rasvamaksa hedelmillä

Some figure

Onko sinulla todettu rasvamaksa? Tai kärsiikö joku perheenjäsenistäsi siitä? Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus, johon liittyvään aineenvaihduntahäiriöiden ryppääseen rasvamaksa kuuluu. Maksan rasvoittuminen on vahvassa yhteydessä myös kakkostyypin diabeteksen ilmaantumiseen. Mikäli sinulla on diagnosoitu rasvamaksa, tulee sinun seurata lääkärin antamia ohjeita kotihoidossa.

Rasvamaksa ei välttämättä oireile mitenkään, eikä sitä välttämättä tiedä sairastavansa ennen kuin tutkimusten jälkeen. Rasvamaksaa on syytä epäillä, mikäli kärsii selkeästä vyötärölihavuudesta. Joskus rasvamaksa oireilee väsymyksenä, tulehduksina ja yleisenä huonona olona. Jos rasvamaksan jättää hoitamatta, se voi pahimmillaan johtaa maksakirroosin kehittymiseen. Estä rasvamaksa jo ennalta muuttamalla elämäntyyliäsi ja huolehtimalla maksasi terveydestä.

On olemassa monia maksan toimintaan positiivisesti vaikuttavia hedelmiä, joita sinun kannattaa lisätä ruokavalioosi:

1. Terveelliset omenat

Some figure

omenaaOmenat sisältävät runsaasti tulehdusta rauhoittavia antioksidantteja, jotka puhdistavat maksaa.

Omenat sisältävät omenahappoa, joka voi ehkäistä munuaiskivien syntymistä ja pitää huolta munuaisten yleiskunnosta. Muista, että omenat kannattaa aina syödä kuorineen, sillä kuori sisältää eniten vaikuttavia ainesosia ja mineraaleja, jotka pilkkovat maksaan varastoitunutta rasvaa. Osta luomutuotettuja omenia, joiden kuoreen ei ole suihkutettu hyönteismyrkkyjä tai muita kemikaaleja – muista myös pestä omena huolellisesti ennen syömistä.

2. Sitruunamehu

Some figure

Sitruunalla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Kuten olemme monessa aikaisemmassakin artikkelissa maininneet, on hyvä aloittaa aamu lasillisella lämmintä sitruunavettä. Lisää sitruunavesi ruokavalioosi etenkin jos kärsit rasvamaksasta.

Sitrushedelmät auttavat puhdistamaan maksaa korkean antioksidanttipitoisuutensa vuoksi. Purista tuoremehua appelsiinista ja lisää joukkoon tujaus limeä tai greippiä – näin pidät maksasta huolta joka päivä.

Sitruunat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka vahvistaa vastustuskykyä. Jos et pidä sitruunaveden vahvasta, kitkerästä mausta, laimenna sitä niin, että sitruunan maku muuttuu miedommaksi. Voit myös sekoittaa joukkoon hunajaa makeutukseksi.

3. Greippi

Some figure

Lisäämällä greippiä ruokavalioosi voit laihtua nopeammin. Joidenkin tutkimusten mukaan syömällä puolikkaan greipin ennen jokaista ateriaa voit pudottaa painoa helpommin. Aivan kuten sitruuna, myös greippi on hyväksi maksalle. Greippi sisältää entsyymejä, jotka stimuloivat maksan puhdistumista ja rasvan sekä myrkkyjen poistumista.

Tämän lisäksi greippi sisältää paljon omenahappoa ja karotenoidia, jotka kumpainenkin auttavat vahvistamaan ja puhdistamaan maksaa. Naringenin-flavonoidi pilkkoo rasvasoluja ja poistaa maksassa pesivät rasvoittuneet solut.

4. Avokado

Some figure

Kaikki rakastavat avokadoja. Ne sopivat nautittavaksi sellaisenaan, salaatissa ja jopa kevyesti uunissa paistettuna. Avokadon pehmeä maku on miellyttävä ja sopii kaikenlaisten ruoka-aineiden kaveriksi. Avokadoa voi myös käyttää ulkoisesti kauneudenhoidossa esimerkiksi hiusten kiillon palauttamiseen tai ihonhoitoon. Avokado sisältää paljon hyvälaatuisia rasvoja, mutta samalla sen kalorimäärä on suhteellisen korkea – yksi avokado päivässä riittää. Avokadon sisältämä öljyhappo auttaa elimistöä kontrolloimaan kolesterolin määrää veressä.

Älä unohda, että avokado  sisältää myös runsaasti kuitua, joka täyttää mahaa ja pitää nälän loitolla. Verensokeriarvot pysyvät normaalilla tasolla, eikä naposteluhimoa synny. Avokadon lisääminen ruokavalioon voi siis auttaa kontrolloimaan syömäsi ruuan määrää ja kiihdyttää painon putoamista. Avokado poistaa kehoon kertyneitä haitallisia rasvoja ja kohentaa elimistön toimintaa. Lisää siis avokadoa päivittäiseen ruokavalioosi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.