Hoida ja estä rasvamaksa hedelmillä

Sitrushedelmien korkea antioksidanttipitoisuus auttaa puhdistamaan maksaa. Kokeile myös lämpimän sitruunaveden juomista tyhjään mahaan - tämä tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa.
Hoida ja estä rasvamaksa hedelmillä

Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2018

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään. Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli 5 % maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista. Runsaan rasvan kertymisen seurauksena maksa voi huomattavasti suurentua. Rasvamaksa on yleisin maksasairaus. Sen hoidossa hyödynnetään ruokavaliomuutoksia. Hoida ja estä rasvamaksa tässä artikkelissa esitellyillä hedelmillä.

Hoida ja estä rasvamaksa hedelmillä

hoida ja estä rasvamaksa

Onko sinulla todettu rasvamaksa? Tai kärsiikö joku perheenjäsenistäsi siitä? Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus, johon liittyvään aineenvaihduntahäiriöiden ryppääseen rasvamaksa kuuluu. Maksan rasvoittuminen on vahvassa yhteydessä myös kakkostyypin diabeteksen ilmaantumiseen. Mikäli sinulla on diagnosoitu rasvamaksa, tulee sinun seurata lääkärin antamia ohjeita kotihoidossa.

Rasvamaksa ei välttämättä oireile mitenkään, eikä sitä välttämättä tiedä sairastavansa ennen kuin tutkimusten jälkeen. Rasvamaksaa on syytä epäillä, mikäli kärsii selkeästä vyötärölihavuudesta. Joskus rasvamaksa oireilee väsymyksenä, tulehduksina ja yleisenä huonona olona. Jos rasvamaksan jättää hoitamatta, se voi pahimmillaan johtaa maksakirroosin kehittymiseen. Estä rasvamaksa jo ennalta muuttamalla elämäntyyliäsi ja huolehtimalla maksasi terveydestä.

On olemassa monia maksan toimintaan positiivisesti vaikuttavia hedelmiä, joita sinun kannattaa lisätä ruokavalioosi:

1. Terveelliset omenat

hoida ja estä rasvamaksa omenalla

omenaaOmenat sisältävät runsaasti tulehdusta rauhoittavia antioksidantteja, jotka puhdistavat maksaa.

Omenat sisältävät omenahappoa, joka voi ehkäistä munuaiskivien syntymistä ja pitää huolta munuaisten yleiskunnosta. Muista, että omenat kannattaa aina syödä kuorineen, sillä kuori sisältää eniten vaikuttavia ainesosia ja mineraaleja, jotka pilkkovat maksaan varastoitunutta rasvaa. Osta luomutuotettuja omenia, joiden kuoreen ei ole suihkutettu hyönteismyrkkyjä tai muita kemikaaleja – muista myös pestä omena huolellisesti ennen syömistä.

2. Sitruunamehu

hoida ja estä rasvamaksa sitruunalla

Sitruunalla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Kuten olemme monessa aikaisemmassakin artikkelissa maininneet, on hyvä aloittaa aamu lasillisella lämmintä sitruunavettä. Lisää sitruunavesi ruokavalioosi etenkin jos kärsit rasvamaksasta.

Sitrushedelmät auttavat puhdistamaan maksaa korkean antioksidanttipitoisuutensa vuoksi. Purista tuoremehua appelsiinista ja lisää joukkoon tujaus limeä tai greippiä – näin pidät maksasta huolta joka päivä.

Sitruunat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka vahvistaa vastustuskykyä. Jos et pidä sitruunaveden vahvasta, kitkerästä mausta, laimenna sitä niin, että sitruunan maku muuttuu miedommaksi. Voit myös sekoittaa joukkoon hunajaa makeutukseksi.

3. Greippi

hoida ja estä rasvamaksa greipillä

Lisäämällä greippiä ruokavalioosi voit laihtua nopeammin. Joidenkin tutkimusten mukaan syömällä puolikkaan greipin ennen jokaista ateriaa voit pudottaa painoa helpommin. Aivan kuten sitruuna, myös greippi on hyväksi maksalle. Greippi sisältää entsyymejä, jotka stimuloivat maksan puhdistumista ja rasvan sekä myrkkyjen poistumista.

Tämän lisäksi greippi sisältää paljon omenahappoa ja karotenoidia, jotka kumpainenkin auttavat vahvistamaan ja puhdistamaan maksaa. Naringenin-flavonoidi pilkkoo rasvasoluja ja poistaa maksassa pesivät rasvoittuneet solut.

4. Avokado

hoida ja estä rasvamaksa avokadolla

Kaikki rakastavat avokadoja. Ne sopivat nautittavaksi sellaisenaan, salaatissa ja jopa kevyesti uunissa paistettuna. Avokadon pehmeä maku on miellyttävä ja sopii kaikenlaisten ruoka-aineiden kaveriksi. Avokadoa voi myös käyttää ulkoisesti kauneudenhoidossa esimerkiksi hiusten kiillon palauttamiseen tai ihonhoitoon. Avokado sisältää paljon hyvälaatuisia rasvoja, mutta samalla sen kalorimäärä on suhteellisen korkea – yksi avokado päivässä riittää. Avokadon sisältämä öljyhappo auttaa elimistöä kontrolloimaan kolesterolin määrää veressä.

Älä unohda, että avokado  sisältää myös runsaasti kuitua, joka täyttää mahaa ja pitää nälän loitolla. Verensokeriarvot pysyvät normaalilla tasolla, eikä naposteluhimoa synny. Avokadon lisääminen ruokavalioon voi siis auttaa kontrolloimaan syömäsi ruuan määrää ja kiihdyttää painon putoamista. Avokado poistaa kehoon kertyneitä haitallisia rasvoja ja kohentaa elimistön toimintaa. Lisää siis avokadoa päivittäiseen ruokavalioosi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 vaihtoehtohoitoa rasvamaksan hoitoon
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 vaihtoehtohoitoa rasvamaksan hoitoon

Rasvamaksan esiintyvyys on yleistymässä nykypäivän yhteiskunnassamme rasvapitoisen ruokavaliomme ja liikkumattoman elämäntyylimme takia.  • Benedict M, Zhang X. Non-alcoholic fatty liver disease: An expanded review. World J Hepatol. 2017 Jun 8;9(16):715-732.
  • Gupta V, Mah XJ, Garcia MC, Antonypillai C, van der Poorten D. Oily fish, coffee and walnuts: Dietary treatment for nonalcoholic fatty liver disease. World J Gastroenterol. 2015 Oct 7;21(37):10621-35.
  • Kirpich, I. A., Marsano, L. S., & McClain, C. J. (2015). Gut-liver axis, nutrition, and non-alcoholic fatty liver disease. Clinical Biochemistry.
  • Nguyen, P., Leray, V., Diez, M., Serisier, S., Le Bloc’H, J., Siliart, B., & Dumon, H. (2008). Liver lipid metabolism. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition.
  • Parra-Vargas M, Rodriguez-Echevarria R, Jimenez-Chillaron JC. Nutritional Approaches for the Management of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: An Evidence-Based Review. Nutrients. 2020 Dec 17;12(12):3860.
  • Perdomo CM, Frühbeck G, Escalada J. Impact of Nutritional Changes on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Nutrients. 2019 Mar 21;11(3):677.
  • Petts, G., Lloyd, K., & Goldin, R. (2014). Fatty liver disease. Diagnostic Histopathology. https://doi.org/10.1016/j.mpdhp.2014.01.008
  • Vernon, G., Baranova, A., & Younossi, Z. M. (2011). Systematic review: The epidemiology and natural history of non-alcoholic fatty liver disease and non-alcoholic steatohepatitis in adults. Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
  • Zhang, S., Fu, J., Zhang, Q., Liu, L., Meng, G., Yao, Z., … & Niu, K. Association between nut consumption and non‐alcoholic fatty liver disease in adults. Liver International. 2019;39(9): 1732-1741.