6 varoitusmerkkiä rasvamaksasta

Rasvamaksa liittyy läheisesti liikalihavuuteen, korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen. Vaikka sitä on vaikea havaita, jotkut oireet voivat antaa viitteitä sen olemassaolosta.
6 varoitusmerkkiä rasvamaksasta

Viimeisin päivitys: 13 marraskuuta, 2018

Rasvamaksa, tieteelliseltä nimeltään steatoosi, voi johtua liiallisesta alkoholinkäytöstä tai metabolisesta oireyhtymästä, kuten diabeteksesta tai korkeasta verenpaineesta kärsittäessä. Jatka lukemista saadaksesi tietää, mitkä ovat 6 varoitusmerkkiä rasvamaksasta.

Mikä on rasvamaksa?

Kun rasva kerääntyy maksan soluihin, ihmiselle voi kehittyä rasvamaksa. Tämä vaiva liittyy läheisesti liikalihavuuteen, korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verenpaineeseen. Monissa tapauksissa rasvasolut täyttyvät rasvasta ja “siirtävät” ylimäärän lähellä oleviin elimiin.

Jotkut ihmiset ovat alttiimpia tälle sairaudelle:

  • Keski-ikäiset naiset
  • Ylipainoiset ihmiset
  • Diabeteksesta tai korkeasta kolesterolista kärsivät potilaat
  • Tietyt ruokailutottumukset omaksuneet ihmiset
  • Alkoholiriippuvaiset

6 varoitusmerkkiä rasvamaksasta

6 varoitusmerkkiä rasvamaksasta

Huono uutinen on se, että useimmiten maksarasva ei oireile mitenkään. Toisin sanoen, ennen kuin ihmiselle tehdään perusteellinen tutkimus, sairautta on vaikea havaita. On olemassa kolme eri koetta, jotka auttavat diagnosoimaan rasvamaksan:

  • Verikoe (selvittää transaminaasitasot)
  • Maksasonogrammi (mitä kirkkaampi ja isompi maksa on kuvassa, sitä todennäköisempi on sairaus)
  • Biopsia (testaa sairauden levinneisyyttä)

Jotkut potilaat voivat kyllä kokea oireita tai kärsiä terveysongelmista, mikä auttaa pääsemään rasvamaksan jäljille. Tässä kerromme 6 yleisintä varoitusmerkkiä rasvamaksasta.

1. Vatsakipu

Epämukavuus tai “pistelevä” tunne vatsan keskellä tai yläosassa. Kipu ei johdu mistään aktiviteetista tai minkäänlaisesta toiminnasta. Se voi ilmaantua syömisen jälkeen vatsalaukun laajentuessa ja painaessa laajentunutta maksaa.

2. Vatsan turvotus

vatsanväänteet merkki rasvamaksasta

Askites on seurausta maksasairauksista, ja sille on ominaista nesteen kertyminen viskeraalisen ja parietaalisen vatsakalvon väliin. Tämä ongelman merkkejä ovat vatsan laajeneminen, ruoansulatushäiriöt, alaselkäkipu ja hengitysvaikeudet. Se voi johtaa myös nilkkojen turpoamiseen.

3. Ruoansulatushäiriöt

Jos mikä tahansa mitä syöt (riippumatta annoskoosta tai ruoan terveellisyydestä) saa vatsasi sekaisin tai johtaa pahoinvointiin tai ilmavaivoihin, maksassasi saattaa olla ongelma. Rasvamaksasta kärsivät potilaat menevät usein lääkäriin luullen kärsivänsä vain ruoansulatusvaivoista, mutta heille selviääkin, että kyseessä on steatoosi.

4. Väsymys

väsymys merkki rasvamaksasta

Kun maksa ei toimi samassa tahdissa aineenvaihdunnan kanssa, aineenvaihdunta hidastuu. Tämä tapahtuu silloin, kun missä tahansa tärkeässä elimessä on jokin ongelma. Elimistö yrittää suojella itseään tilanteelta ja kompensoi sitä pumppaamalla vähemmän verta.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa aineenvaihdunnan hidastuminen voi johtaa selittämättömään väsymykseen, keskittymisongelmiin, sekavaan oloon, väsymykseen tai energianpuutteeseen. Henkilö voi myös menettää kiinnostuksensa aktiviteetteihin, joista hän aiemmin nautti, ja nukkua paljon.

5. Tumma virtsa

Virtsan kautta voi havaita ongelmia tai sairauksia. Se kuljettaa pois myrkkyjä ja kuona-aineita. Rasvamaksassa virtsa on väriltään tummempaa kuin normaalisti, eikä kirkastu päivän edetessä (virtsa on aamuisin yleensä tummempaa ja kirkastuu päivän mittaan).

Myös ulosteissa voi näkyä muutoksia: ne voivat näyttää valkoisilta tai savenvärisiltä ja haisevat normaalia voimakkaammilta.

6. Ihomuutokset

ihomuutokset 6 merkkiä rasvamaksasta

Keltatauti on yksi merkki rasvamaksasta. Sille on ominaista kellertävä iho ja limakalvot, mikä johtuu kudoksiin kerääntyneestä bilirubiinista. Keltaisuus voi johtua myös punasolujen hajoamisesta tai sappirakon ongelmista.

Rasvamaksa voi johtaa myös muihin ihomuutoksiin. Näitä ovat kaulan ja kainaloiden värjääntyminen, katkenneet kasvojen verisuonet, punertuneet kämmenet tai hämähäkkisuonet selän, rintojen tai hartioiden alueella. Lisäksi kynsien alle saattaa ilmaantua valkoisia täpliä.

Ruokavalio ja rasvamaksa

Edellä mainitut 6 varoitusmerkkiä rasvamaksasta tulee ottaa vakavasti ja selvittää lopullinen diagnoosi lääkärin kanssa. Kun rasvamaksa on diagnosoitu, seuraava vaihe on oikeanlaisen hoidon aloittaminen. Mahdollisen lääkityksen lisäksi on oleellista noudattaa vähärasvaista ruokavaliota ja harrastaa liikuntaa. Suosittelemme seuraavaa:

1. Vähennä prosessoituja ruokia

rasvamaksan hoito ruokavaliolla

Tähän ruokaryhmään kuuluvat jauhot ja valkoinen sokeri. Valitse näiden sijaan täysjyvätuotteita.

2. Noudata Välimeren ruokavaliota

Välimeren ruokavalio on yksi terveellisimmistä mahdollisista ruokavalioista, sillä se pohjautuu vähärasvaisiin tai hyviä rasvoja sisältäviin ruokiin. Esimerkiksi oliiviöljy on keskeisessä roolissa tässä loistavassa ruokavaliossa.

3. Vältä alkoholia

alkoholi aiheuttaa rasvamaksaa

Alkoholi on yksi maksan pahimpia vihollisia. Liika alkoholijuomien nauttiminen voi johtaa paitsi rasvamaksaan myös kirroosiin.

4. Vältä tiettyjä lääkkeitä

Selvitä lääkäriltäsi, mitkä lääkkeet voivat pahentaa tilaasi. Lääkärisi neuvoo sinua luultavasti lopettamaan särkylääkkeiden, estrogeenin ja tulehdusta lievittävien lääkkeiden syönnin.

5. Harrasta liikuntaa

lähtee lenkille

Liikunta on erinomainen tapa parantaa oloa ja auttaa maksaa toimimaan kunnolla. Voit käydä kävelyllä puistossa, viedä koiran lenkille, ajaa pyörällä tai uida; valitse lempilajisi ja tee sitä vähintään kolme kertaa viikossa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 vaihtoehtohoitoa rasvamaksan hoitoon
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 vaihtoehtohoitoa rasvamaksan hoitoon

Rasvamaksan esiintyvyys on yleistymässä nykypäivän yhteiskunnassamme rasvapitoisen ruokavaliomme ja liikkumattoman elämäntyylimme takia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.