Mitä tehdä yliaktiiviselle virtsarakolle?

· tammikuu 15, 2018
Liiallisen vedenjuonnin välttäminen on ilmiselvä ensimmäinen askel tämän ongelman hoitamiseksi, mutta on kuitenkin myös sellaisia ruokia, joita kannattaisi välttää, jos rakkosi toiminta on yliaktiivista.

Liian aktiivinen rakko voi päästää virtsaa ulos millä hetkellä tahansa ilman, että tästä olisi mitään varoitusmerkkiä.

Tämä on ongelma, joka voi olla paljon enemmän kuin vain häiritsevä, mutta hyvä uutinen on kuitenkin se, että se voidaan saada kuriin, jos rakkoa hoidetaan tarpeeksi aikaisin ja oikein.

Tässä artikkelissa katsomme siis sellaisia ruokia, joita kannattaisi välttää, jos haluat päästä eroon virtsarakon yliaktiivisuudesta. Jos kärsit tästä vaivasta itse, jatka lukemista ja ota nämä ohjeet avuksesi!

Mitä tulee tietää rakon yliaktiivisuudesta?

miehellä yliaktiivinen virtsarakko

Ennen kuin katsomme tapoja joilla tätä häiriötä hoidetaan, on hyvä tietää itse ongelmasta hiukan enemmän. Yliaktiivinen virtsarakko on monen riesana, ja jos kärsit kahdesta tai useammasta seuraavista oireista, rakkosi toiminta voi hyvin olla liiallista:

  • virtsaaminen useammin kuin kahdeksan kertaa päivässä ja kahdesti yöllä (ilman, että olisit juonut erityisen paljon nestettä)
  • vahva ja toistuva tarve käydä vessassa
  • nesteen runsas menettäminen virtsaamisen yhteydessä

Useita erilaisia syitä voi olla sen takana, että virtsarakon hallinta vähenee. Seuraavat asiat ovat tyypillisesti ne yleisimmät rakon yliaktiivisuuden aiheuttajat:

  • hermot
  • stressi
  • liiallinen kahvinjuonti
  • hyvin runsas vedenjuonti

Noin 20 % tapauksista liittyy johonkin neurologiseen tilaan, kuten esimerkiksi Parkinsonin tautiin tai aivokasvaimiin.

Ne, jotka kärsivät rakon yliaktiivisuudesta, saattavat lopulta tuntea olevansa kyvyttömiä osallistumaan tiettyihin aktiviteetteihin. Samoin he saattavat tuntea häpeää siksi, että heillä on tämä ongelma.

Äkillinen tarve mennä vessaan ja virtsan vuotaminen ”matkalla”, voivat aiheuttaa sosiaalista eristyneisyyttä ja ongelmia töissä. Tässä on todennäköistä, että ihminen päätyy käyttämään paljon mielensä energiaa siihen, että murehtii ongelmaansa.

Ruokia, joita kannattaa välttää jos on yliaktiivinen rakko

Useat hoidot ovat mahdollisia tämän häiriön hoitamiseksi.

  • Eräitä hoitoja saadaan lääkinnän asiantuntijoiden tahoilta, kuten esimerkiksi botox-ruiskeet.
  • Toiset ratkaisut taas liittyvät päivittäisiin tapoihin, ja näihin kuuluu myös liikunta, jotta voitaisiin vahvistaa lantionpohjaa, kuten myös tiettyjen juomien ja haudukkeiden vähentäminen.

Jos olet yksi niistä monista, jotka kärsivät yliaktiivisesta rakosta, me suosittelemme, että vältät seuraavassa kuvaamiamme ruokia.

Mausteiset tuotteet

Intialaiset kastikkeet, meksikolaiset ja aasialaiset ruoat, chili… Nämä kaikki voivat tietysti olla herkullisia, mutta ne voivat myös saada aikaan ongelmia virtsatiejärjestelmässä.

Ajattele seuraavasti: jos kyseisten ruokien nauttiminen saa suusi ”palamaan”, eivätkö ne tee saman rakon peitteellekin? Vastaus on ehdoton kyllä!

Mausteiset ruoat ja mausteet tulevat pahentamaan tämän tilan oireita. Siksi suosittelemme, että vältät niitä täysin tai vähennät sitä määrää, jonka niitä käytät aterioita valmistaessasi.

Sokeriset ruoat

Makeiset, kuten kaikki ruoat, jotka sisältävät paljon sokeria, voivat olla varallisia terveydelle. Samaa voidaan sanoa jälkiruoista, jotka sisältävät teollisia makeutusaineita sokerin sijasta.

Ne kaikki lisäävät tarvetta käydä pissalla, ja ne ärsyttävät rakkoa. Lisäksi ne ovat suuri kalorien lähde.

Tämän vuoksi onkin hyvä idea välttää karkkia, keksejä, kakkuja ja muita vastaavia makeita herkkuja. Sen sijaan voit kokeilla lisätä tuoreiden ja kuivien hedelmien määrää ruokavaliossasi, sillä nämä ovat herkullisia, erittäin terveellisiä ja kaikin puolin suositeltavia tuotteita.

Kahvi

yliaktiivinen virtsarakko ja kahvi

Kofeiinilla on useita negatiivisia vaikutuksia kehossa, ja se aiheuttaa esimerkiksi aivojen hyperaktiivisuutta, kuten myös sydämen ja rakon.

Siksi onkin niin, että liiallinen kahvinjuonti saa rakon tekemään liikaa työtä. Tämä sitten saa hyperaktiivisen rakon tuottamat oireet pahentumaan.

Kahvi ei kuitenkaan ole se ainoa tavallinen juoma, joka lisää virtsan määrää rakossa päivittäin poistettavaksi. Lisäksi virvoitusjuomat (etenkin cola-juomat), tietyn tyyppiset teet ja kaakao ovat myös syypäitä tähän ilmiöön.

Mustikka ja sitrushedelmämehu

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö mustikka olisi mahtava apu veren ja sydämen terveyden kannalta. Se on erittäin suositeltava tuote niille, joilla on korkeaa verenpainetta ja diabetesta. Lisäksi se on mahtava apu virtsateiden tulehdusten torjuntaan.

Yksi mustikan mahdollisista sivuvaikutuksista on kuitenkin se, että se pahentaa yliaktiivisen rakon oireita. Sen sisältämä happo saa ihmisen tekemään useampia matkoja vessaan.

Lisäksi kannattaa välttää sitrusmehuja tai hapokkaita mehuja, kuten appelsiini- tai greippimehua, vaikka niiden sisältämä runsas C-vitamiini tekeekin näistä mehuista loistavan avun vastustuskyvyn parantamiseksi.

Niille, jotka kärsivät inkontinenssista, nämä hedelmät eivät siis ole suositeltavia tuotteita, sillä ne sisältävät sellaisia tekijöitä, jotka ärsyttävät rakkoa.

yliaktiivinen virtsarakko ja alkoholi

Myös alkoholilla voi olla useita toissijaisia vaikutuksia etenkin silloin, kun sitä juodaan liikaa. Se on voimakas nestettä poistava tuote, ja yksi sen vaikutuksista on siis se, että se ärsyttää rakkoa.

Esimerkiksi on niin, että joka kerta kun juot oluen, saat kehoosi tietysti nestettä, mutta samalla oluen sisältämä alkoholi nopeuttaa munuaisten toimintaa, mikä tarkoittaa sitä, että rakon täytyy tehdä työtä nopeammin päästäkseen eroon nesteestä.

Toisin kuin olut, lasillinen viiniä on suositeltavampi asia niille, joiden rakko on yliaktiivinen. Tämä johtuu siitä, että viinillä ei ole samoja munuaisia stimuloivia vaikutuksia kuin oluella. Lisäksi sillä on monia mahdollisia hyötyjä sydämen ja verisuonten järjestelmän kannalta.

Tomaatti

Tomaatit ovat hyvin hapokkaita kasviksia, ja siksi niillä on mahdollisesti haitallinen vaikutus rakon terveyteen, kuten myös virtsatiejärjestelmään. Ne sisältävät suuren määrän vettä, ja niillä on voimakas nestettä poistava vaikutus.

Jos syöt keitettyä tomaattia, tämä tuote on vieläkin haitallisempi, ja etenkin silloin, kun tomaattia nautitaan kastikkeessa. Tämä johtuu siitä, että moni lisää sokeria tomaattikastikkeeseen ”naamioidakseen” kyseisen kasviksen hiukan hapokkaan maun. Kuten olemme jo maininneetkin, sokeriset ruoat eivät ole suositeltavia ihmisille, joilla on inkontinenssia.

Mahtava tekniikka herkullisten kastikkeiden valmistamiseksi vähemmän sokerin kera on lisätä raakaa ja raastettua porkkanaa. Voit myös kokeilla pienen määrän lisäämistä kermaa, maitoa tai jopa ruokasoodaa kastikkeeseen.

Kaikki näistä tuotteista auttavat tasapainottamaan tomaatin luonnollista hapokkuutta.

Karkaileeko sinulta virtsaa, ja joudutko käymään usein vessassa? Jos olet huomannut kärsiväsi itsekin tästä vaivasta, kokeile antamiamme neuvoja ja vähennä virtsarakon liiallista aktiivisuutta karsimalla haitalliset ruoat.

Artikkelin pääkuva on lähteestä © wikiHow.com.