Logo image
Logo image

5 ongelmaa, joista turvonneet nilkat voivat viestiä

3 minuuttia
Ovatko nilkkasi turvonneet? Tällä kertaa kerromme, mitä kehosi saattaa sinulle kyseisen oireen myötä viestiä - jatka lukemista niin saat tietää, mistä tässä on kyse!
5 ongelmaa, joista turvonneet nilkat voivat viestiä
Viimeisin päivitys: 29 lokakuuta, 2018

Ovatko nilkkasi jatkuvasti turvonneet, ja etkö oikein tiedä, mistä tämä ongelma johtuu? Kannattaa kiinnittää asiaan huomiota, sillä turvonneet nilkat voivat johtua eräistä terveysongelmista.

On monia tapoja vähentää turvotusta. Näitä ovat esimerkiksi lepääminen jalat koholla, jalkojen liottaminen lämpimässä suolavedessä tai tulehtuneisuutta vähentävien haudukkeiden, esimerkiksi voikukkateen, nauttiminen.

Jos ongelma ei kuitenkaan katoa mihinkään, kannattaa käydä asiantuntijan vastaanotolla selvittämässä syy nilkkojen turvotukseen. Näin voit varmistaa että pääset eroon vaivastasi, ja samalla pystyt selvittämään onko tässä kyse todella jostakin kehon lähettämästä varoitusmerkistä.

Jatka lukemista ja noudata näitä neuvoja, jotta voisit poistaa nilkkojen turvotuksen ja niihin mahdollisesti liittyvät muut ongelmat.

5 ongelmaa, joista turvonneet nilkat voivat viestiä

1. Heikot verisuonet

Some figure

Kaikkein tavallisin syy jalkojen ja nilkkojen turpoamiseen on huono verenkierto. Vanhemmilla ihmisillä tämä voi olla seurausta siitä, että verisuonet ovat heikentymässä, tai sitten kyseessä voi olla jokin vakavampi ongelma.

Nuoremmilla syynä voi sen sijaan olla synnynnäinen ongelma tai jokin muu häiriö, joita voivat olla esimerkiksi seuraavat:

 • huono istuma-asento
 • seisominen usean tunnin ajan
 • nukkuminen väärässä asennossa

Jos jokin näistä on omalla kohdallasi syynä nilkkojen turpoamiseen, pelkkä muutos elintavoissa voi olla riittävä keino ongelman korjaamiseksi. Ei kuitenkaan ole pahitteeksi kysyä lääkärin neuvoa, sillä turvonneet nilkat voivat myös olla merkki aikaisesta laskimoiden vajaatoiminnasta.

Verisuonten sairaudet alaraajoissa luokitellaan valtimoiden tai laskimoiden sairauksiksi:

 • valtimoiden sairaudet voivat johtua paikallisesta viasta valtimoissa, kuten aneyrysmista, tai sitten muista sairauksista, kuten ateroskleroosista
 • laskimoiden sairauksiin kuuluvat suonikohjut ja laskimoiden tromboosit.

2. Verihyytymät

Jos turvotusta ilmenee vain toisessa jalassa, tämä voi olla merkki verihyytymästä, joka tukkii suonet.

Jalan turvotuksen yhteydessä voi esiintyä myös seuraavia oireita:

 • kipu
 • lievä kuume
 • muutokset ihon värissä, kuten tummuminen tai kalpeus

Joka tapauksessa on parasta käydä lääkärissä niin pian kuin mahdollista, jotta saisit kunnollisen diagnoosin tilastasi.

3. Liikunta, kun se tehdään väärin

Some figure

Jos harrastat liikuntaa omin neuvoin, riskinä on se, että et tee sitä oikein. Varmistaaksesi ettei tämä ole kyseessä omalla kohdallasi, tarkista onko nilkoissasi turvotusta.

Älä kuitenkaan sekoita tavallista turvotusta lihasten tulehdukseen.

 • Jälkimmäinen on eri asia siksi, että siihen liittyvä kipu on yleensä syvemmällä, ei pinnalla.
 • Lihasten tulehtuminen on tavallisempaa yhdessä raajassa. Mieti, teetkö liikkeitä väärin tai käytätkö huonoja jalkineita harrastaessasi liikuntaa.

4. Riittämätön lepo

Turvonneet nilkat voivat johtua myös liian vähäisestä levosta. Se liittyy nesteen kerääntymiseen.

Tässä tapauksessa turvotus on merkki siitä, että et nuku hyvin tai että ruokavaliosi ei ole sopiva.

 • Jotta voisit lievittää tätä ongelmaa, vähennä natriumin, sokerin ja jauhojen saantiasi.
 • Lepää 15 minuuttia päivässä jalat koholla ja nuku vähintään 6-8 tuntia joka yö.

5. Reaktio lääkkeisiin

Some figure

Jos syöt lääkkeitä, jotka ovat sinulle uusia, elimistössäsi saattaa tapahtua negatiivinen reaktio.

Useimmat lääkkeet aiheuttavat monia sivuvaikutuksia, joihin kuuluu myös turvotus.

 • On parasta ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli näin käy. Joissakin tapauksissa tässä on kyseessä sellainen sivuvaikutus, jota täytyy vain sietää, mutta toisinaan se taas on merkki siitä, että lääkkeitä tulisi rajoittaa tai ne tulisi vaihtaa kokonaan toisiin.

Luontaishoitoja nilkkojen turvotuksen vähentämiseksi

Onneksi on olemassa eräitä hyvin tehokkaita luonnollisia tuotteita, jotka auttavat vähentämään nilkkojen turvotusta sekä poistamaan tähän ilmiöön liittyvää epämukavaa oloa.

Kamomillalla on monia hyötyjä kehon terveyttä ajatellen. Voit nauttia sitä teenä tai käyttää sen eteeristä öljyä turvonnen alueen hieromiseen hellävaraisesti.

Tarvittavat ainekset

 • 2 rkl kamomillan kukkia
 • 500 ml vettä

Toimi näin 

 • Kuumenna vesi, ja kun se alkaa kiehua, lisää sekaan kamomilla.
 • Ota kattila pois liedeltä ja anna hautua 10 minuutin ajan.
 • Odota, kunnes neste viilenee sopivaksi iholle.
 • Siivilöi juoma ja kaada sitä jalkojesi päälle pienissä määrissä.
 • Hiero ihoasi jaloista polviin päin pyörivin liikkein.

Jos nilkkasi ovat turvonneet ja haluat hoitaa pulmaasi luonnollisin keinoin, kokeile näitä tehokkaita tuotteita, joiden avulla tämä tila lievittyy kätevästi ja kotikonstein.

Pidä kuitenkin mielessä, että mikäli ongelma ei häviä näiden hoitojen avulla, kyseessä saattaa olla jokin vakava terveysongelma. Parasta olisi tällöin käydä lääkärin luona selvittämässä tilanne.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.