Logo image
Logo image

6 syytä vatsan turvonneisuuteen

4 minuuttia
Vatsan turvonneisuus voi olla tulosta jostakin tietystä sietokyvyn puutteesta tai kaasun kerääntymisestä vatsaan. Jos ongelma jatkuu, sinun kannattaa ottaa yhteyttä terveyden asiantuntijaan.
6 syytä vatsan turvonneisuuteen
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moni ajattelee, että ainoa syy vatsan turvonneisuuteen on rasvan kerääntyminen, jota aiheutuu huonosta ruokavaliosta tai siitä, että ihminen ei liiku tarpeeksi. Vatsaan kerääntynyt rasva voi tietysti olla yksi suurimmista syistä kyseiseen ongelmaan, mutta on myös muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa vatsasi pömpötykseen.

Liiallinen suolan syönti on esimerkiksi syynä nesteen kertymiseksi kudoksiin, ja tämä lisää kehon luonnollisen tulehtuneisuusreaktion lisääntymistä. Saman tyyppinen tulos on sillä, jos ihmisellä on jokin ruoka-aineallergia, sillä tämä aiheuttaa ruoansulatuksen tehottomuutta ja muita ongelmia kyseisessä järjestelmässä.

Kaiken tämän seurauksena henkilö saattaa huomata turvotusta ja pöhötystä vatsassa, ja tämä voi olla hyvinkin epämukava vaiva.

Siksi kannattaa perehtyä hiukan siihen, mitkä päivittäiset tavat saavat aikaan vatsan turvonneisuutta, sillä näin voit estää ongelman esiintymistä tulevaisuudessa.

Jatka siis lukemista, niin saat tietää yleisimmät syyt vatsan turvonneisuuteen!

1. Maitotuotteet

 

Some figure

Maidon ja maitotuotteiden nauttiminen on yksi tavallisimmista syistä vatsan turvonneisuuteen.

Tämä johtuu siitä, että moni ihminen ei siedä laktoosia, luonnollista sokeria, kun se alkaa käymään paksusuolessa. Laktoosi-intolerantin keho ei tuota niitä entsyymejä, jotka sallivat tavallisesti laktoosin käsittelyn elimistössä.

Huono laktoosin imeytyminen johtaa sitten kaasun kertymiseen suolistossa, vatsakipuihin, ripuliin ja jopa ummetukseen.

Kuinka tätä vaivaa voidaan hoitaa?

Jotta voisit estää tulehtuneisuuden joka aiheutuu maitotuotteiden syönnistä, paras keino on korvata kyseiset tuotteet joillakin muilla ja terveellisillä vaihtoehdoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi kasvisperäiset maidot.

Voit myös valita sellaisia vihanneksia, joissa on runsaasti kalsiumia, jotta voisit saada tätä mineraalia tarpeeksi päivittäisestä ruokavaliostasi.

2. Liian nopeasti syöminen

Jos syöt liian nopeasti tai et pureskele ruokaasi kunnolla, tuloksena saattaa olla huono ruoansulatus, sillä vatsaan menee tällöin helposti liikaa ilmaa.

Vaikka et ehkä huomaa asiaa syödessäsi, on kuitenkin niin, että jos ruokailet kiireessä, nielet helposti ilmaa. Se aiheuttaa sitten usein vatsan turpoamista.

Kuinka tätä vaivaa voidaan hoitaa?

Jätä syömiselle tarpeeksi aikaa, eli ainakin 20 minuuttia jokaisella aterialla. On tärkeää, että käytät riittävästi aikaa voidaksesi syödä hitaasti ja pureskellaksesi ruokasi kunnolla.

Vältä häiriötekijöitä syödessäsi, jotta et niiden vuoksi päätyisi nielemään ruokaasi ennen kuin olet pureskellut sen kunnolla.

3. Runsas suolan syönti

 

Some figure

Liiallinen natriumin saanti on yksi suurimmista syistä nesteen kertymiseen kehoon, korkeaan verenpaineeseen ja yleiseen tulehtuneisuuteen elimistön kudoksissa.

Vaikka ei voidakaan kieltää sitä, etteikö suolalla olisi hyvä vaikutus aterioiden makuun, tällä tuotteella on kuitenkin haitallisia seurauksia kehossa. Nämä haitat voivat myös muuttua vakavammiksi häiriöiksi.

Kuluttajan on siis tärkeää muistaa, että liiallista suolaa kannattaisi välttää kaikessa ravinnossa, eikä vain itse ruokaa valmistaessa. Suolaa on nimittäin jo lisättynä teollisesti käsiteltyihin tuotteisiin.

Kuinka tästä ongelmasta pääsee eroon?

  • Korvaa teollisesti käsitelty suola merisuolalla tai Himalajan suolalla.
  • Voit myös valita joitakin terveellisiä vaihtoehtoisia mausteita, kuten oreganoa, pippuria, timjamia tai muuta vastaavaa.
  • Muista katsoa kaupassa tuotteiden selosteita, jotta voisit seurata sitä, kuinka paljon natriumia kokonaisuudessa syöt.

4. Purukumi

Jos pureskelet purukumia joka päivä, tämä saattaa olla syy siihen, miksi litteämmän vatsan saanti ei kaikesta huolimatta onnistu. Kun pureskelet purukumiailmaa pääsee kehoosi, ja tämä lisää vatsan turvonneisuutta.

Kuinka tästä vaivasta pääsee eroon?

Jos syöt purkkaa vähentääksesi stressiä tai ahdistusta, vaihda hedelmistä ja vihanneksista valmistettuihin välipaloihin.

5. Hiilihapolliset juomat

 

Some figure

Jättimäiset mainoskampanjat ovat saaneet kuluttajat uskomaan, että hiilihapolliset juomat ovat mahtava tapa päästä eroon janosta kuumana päivänä.

Terveyden asiantuntijat ovat kuitenkin todenneet, että nämä juomat eivät ole hyväksi terveydelle. Niissä on ensinnäkin hyvin vähän elintärkeitä ravinteita, mutta varsinainen ongelma on se, että niissä on mukana keinotekoisia aineita, jotka saattavat olla haitaksi ihmisen terveydelle.

Näiden juomien sisältämä sokeri, hiilihappo ja keinotekoiset makeutusaineet saattavat saada aikaan reaktioita ihmisen ruoansulatuksessa. Siten näiden virvoitusjuomien nauttiminen voi lisätä vatsan turvonneisuutta.

Se poreileva neste, josta niin pidät, sattaa siis olla syynä tavallista suurempaan vatsan turvonneisuuteen ja raskaaseen oloon.

Kuinka tästä vaivasta pääsee eroon?

Sen sijaan, että käyttäisit suuret määrät rahaa näihin kupliviin virvoitusjuomiin, kokeile luonnollisia mehuja, maustettuja vesiä ja teetä, joita voit valmistaa itsekin.

Muista, että jotta voisit pitää kehosi kosteutettuna, sinun tulisi juoda päivittäin kaksi litraa vettä.

6. Aterioiden väliin jättäminen tai liian vähäinen syönti

Aterioiden väliin jättäminen tai aterioiden koon pienentäminen suositusten alapuolelle ei ole hyvä tapa vähentää kaloreita ja pudottaa painoa.

Vaikka ihmiset uskoivatkin pitkään, että tämä oli hyvä tapa vähentää painoa, on todistettu että se voi aiheuttaa päinvastaisen reaktion ja muitakin ongelmia.

Jos syöt vähemmän kuin viisi kertaa päivässä, teet ruoan käsittelystä kehollesi vaikeaa. Tulet myös olemaan nälkäisempi, ja huomaat rasvan kerääntymisen vatsaasi.

Kuinka tästä pulmasta pääsee eroon?

Syö kohtalaisen kokoisia annoksia päivän pääaterioilla, ja suunnittele sellainen ruokalista, johon sisältyy viisi ateriaa päivän aikana.

Jos vatsasi tulehtuneisuus silti jatkuu näiden neuvojen käyttöönoton jälkeenkin, käy lääkärissä, jotta saisit tietää todellisen syyn vatsasi toiminnan ongelmiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Minihane AM, Vinoy S, Russell WR, et al. Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. Br J Nutr. 2015;114(7):999–1012. doi:10.1017/S0007114515002093
  • Williams K. Chronic Intermittent Abdominal Bloating and Change in Bowel Habit: An Eight Year Diagnostic Problem Associated with Intra-Abdominal Adhesions. Cureus. 2015;7(8):e294. Published 2015 Aug 3. doi:10.7759/cureus.294
  • Guo YB, Zhuang KM, Kuang L, Zhan Q, Wang XF, Liu SD. Association between Diet and Lifestyle Habits and Irritable Bowel Syndrome: A Case-Control Study. Gut Liver. 2014;9(5):649–656. doi:10.5009/gnl13437

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.