Mitä kehollesi tapahtuu kun juot Coca-Colaa?

Se tosiasia, että Coca-Cola on kätevä aine esimerkiksi auton moottorin puhdistamiseen, antaa meille vihjeitä siitä, minkä tyyppisiä ainesosia juoma sisältää.
Mitä kehollesi tapahtuu kun juot Coca-Colaa?

Viimeisin päivitys: 22 lokakuu, 2018

Useiden viime vuosien tutkimusten ansiosta on vahvistettu se, mitä moni on jo aavistanut; Coca-Colalla on vakavia vaikutuksia terveyteemme siitä hetkestä lähtien kun otamme ensimmäisen siemauksen. Monen vuoden ajan useat terveyskampanjat ovat pyrkineet saamaan ihmiset jättämään virvoitusjuomat ruokavaliostaan. Tästä huolimatta tilastotiedot näyttävät että Coca-Colan kulutus on yhä hälyttävällä tasolla. On arvioitu, että jokaisen 24 tunnin aikana kulutetaan peräti 1,6 miljardia Coca-Cola -tuotetta kautta maailman. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä sinulle tapahtuu, kun juot Coca-Colaa.

Mitkä ovat Coca-Colan haitalliset vaikutukset?

Coca-Cola on täynnä aineita, jotka ovat haitallisia terveydellemme sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Yksi tölkki tai vastaavankokoinen pullo sisältää 10 teelusikallisen verran sokeria, kuten myös muita kemikaaleja jotka vaikuttavat kehomme tärkeisiin elimiin.

Mitä tapahtuu kun juot Coca-Colaa?

 • 10 minuutin kuluttua: 10 teelusikallisella sokeria kerralla on tuhoava vaikutus kehoosi. Emme kuitenkaan oksenna sitä ulos siitä syystä, että kehomme tuottaa fosforihappoa.
 • 20 minuutin kuluttua: glukoosi aiheuttaa insuliiniarvojen nousun, aiheuttaen sen että maksa muuttaa kaiken sokerin rasvaksi.
 • 40 minuutin kuluttua: kehomme on imenyt kofeiinin täysin. Niinpä pupillimme laajenevat, verenpaineemme nousee ja maksamme vapauttaa enemmän sokeria verenkiertoon. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että adenosiinireseptorit (hallitsevat molekyylit nukkumisprosessissa) ovat tukossa ja estävät meitä tuntemasta väsymystä.
 • 45 minuutin kuluttua: kehomme alkaa tuottamaan enemmän dopamiinia, ainetta joka stimuloi mielihyvän keskuksia aivoissamme. Tämän tyyppinen vaikutus on verrattavissa heroiinin tuottamaan vaikutukseen.
 • 60 minuutin kuluttua: tunnin jälkeen on todennäköistä että tunnemme virtsaamisen tarvetta. Mitä emme tiedosta on se, että virtsaamalla poistamme kalsiumin, magnesiumin ja sinkin jotka on tarkoitettu luille, ja muita tärkeitä aineita joita kehomme ei saattaisi imeä. Kun aikaa kuluu, meillä alkaa “sokeriromahdus” ja todennäköisesti olemme hitaita aktiviteeteissämme ja tunnemme olomme laiskoiksi. Juot Coca-Colaa uudestaan, jotta tuntisit olosi jälleen pirteämmäksi ja kierre on valmis.

Mitä haitallisia ainesosia Coca-Cola sisältää?

juot coca-colaa sokeria

Kuten aiemmin mainitsimme, sen lisäksi että siinä on korkea sokeripitoisuus, Coca-Colassa on myös muita terveydellemme haitallisia ainesosia. Seuraavassa listassa on Coca-Colan ainesosia ja niiden vaikutuksia terveyteemme.

 • Hiilihapotettu vesi: tämä ainesosa aiheuttaa vatsaeritettä lisäten mahanesteiden hapokkuutta ja aiheuttaen myös ilmavaivoja.
 • Syklamaatti -niminen makeutusaine: tämä makeutusaine tuottaa makua joka on jopa 200 kertaa makeampaa kuin sokeri. Tutkimuksessa on selvinnyt, että nieltynä se lisää virtsarakon syövän riskiä, jonka vuoksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto eli United States Food and Drug Administration (FDA) harkitsi sen kieltämistä vuonna 1969.
 • Aspartaami: tämä makeutusaine oli myös FDA:n harkinnan alla. Kun aspartaami altistuu korkealle lämpötilalle, se hajoaa metanoliksi (alkoholi) ja fenyylialaniiniksi, jotka ovat aineita jotka tuhoavat näköhermon ja voivat aiheuttaa sokeutta.
 • Fosforihappo: tämä on äärimmäisen hapokas aine, joka voi aiheuttaa iho- ja silmävaivoja.

Coca-Colan vaihtoehtoiset käyttötavat

 • Coca-Colaa on käytetty puhdistamaan auton moottoreita.
 • Yhdysvalloissa poliisi käyttää Coca-Colaa liikenneonnettomuuden tai murhan jälkeen puhdistamaan tien verestä.
 • Coca-Colaa on käytetty poistamaan ruostetahroja kromipinnoista.
 • Intiassa maanviljelijät käyttävät Coca-Colaa tuholaismyrkyn tavoin hävittämään tuholaisia viljastaan, sillä se on halpa ja tehokas tuote kyseiseen tarkoitukseen.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat terveyteen?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat terveyteen?

Miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat terveyteen ja kannattaako niitä juoda ollenkaan? Otetaan selvää miten nämä vaikuttavat elimistöösi.