Mitkä elimet kärsivät eniten stressistä?

· maaliskuu 30, 2016
Suuri määrä stressiä voi johtaa kolesterolitasojen nousuun sekä kohonneeseen verenpaineeseen, ja tämä voi sitten aiheuttaa ongelmia jopa sydämen terveydelle.

Useimmat ihmiset kokevat jossakin elämänsä vaiheessa suurta stressiä, ja tämä voi johtaa vakaviinkin fyysisen tai tunne-elämän terveysongelmiin. Modernin elämäntyylin tuomat vaatimukset ja aikataulut lisäävät niiden ihmisten määrää, jotka kärsivät voimakkaasta stressistä, ja mitä enemmän ihminen kokee itsensä stressaantuneeksi, sitä vaikeampi tätä ilmiötä on kontrolloida.

Kaikkein huolestuttavin asia on kuitenkin se, että monet stressistä kärsivät ihmiset eivät tee mitään stressiä vähentääkseen, ja lopulta tämä tarkoittaa sitä, että heidän terveytensä kärsii.

American Psychological Association (APA) -järjestön tekemässä viimeaikaisessa tutkimuksessa todettiin, että 40 % stressistä kärsivillä aikuisilla on vaikeuksia nukkua kunnolla. Mutta tämän lisäksi on huomattava muun muassa se, että stressi on itse asiassa yhteydessä tiettyjen kehon elinten toimintaan, ja tämän takia se voi vaikuttaa todella tuntuvasti ihmisen elämänlaatuun.

Jotta voisit saada paremman kuvan siitä, miten stressi voi vaikuttaa ihmisen elämään, kerromme tämänkertaisessa artikkelissamme niistä kehosi elimistä, jotka kärsivät kaikkein eniten stressaavista jaksoista elämässäsi.

Iho

Stressi vaikuttaa ihoon

Stressi saa elimistön vastaamaan käsillä olevaan tilanteeseen tulehtuneisuudella, mikä aiheuttaa ihosi huokosten tukkiutumista. Tämä tukkiutuminen saattaa tehdä ihosta ärtyneen ja punaisen, ja kasvoille kertyy tällöin tavallista enemmän rasvaa.

Lisäksi kannattaa muistaa, että stressi on yksi syy aknen ilmenemiseen.

Keuhkot

Keuhkojen toiminta voi häiriintyä stressin vuoksi, sillä vastustuskyky alenee tiettyjen ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta.

Brasilialaisen University of Sao Paolo -yliopiston mukaan astman ja stressin välillä voi olla yhteys, ja stressi voikin heikentää keuhkojen toimintaa.

Sydän

Kovan stressin aikaansaama jatkuva jännittyneisyys voi lisätä kolesterolin määrää, nostaa verenpainetta sekä kohottaa triglyseridien tasoa verenkierrossa.

National Library of Medicine julkaisi artikkelin, jonka mukaan ihmiset, joilla on krooninen stressi, kokevat vaikeuksia hyvän sydämen lyöntitiheyden ylläpitämisessä.

Silmät

Stressi vaikuttaa näkökykyyn

Bavarian Clinic – European Eye Institute -organisaation mukaan liiallinen fyysinen ja tunne-elämän stressi voi aiheuttaa vapinaa silmien alueella, sillä stressi saa erään pienen lihaksen reagoimaan – tämän lihaksen funktiona on liikuttaa silmäluomia.

Tämän lisäksi stressi on yhteydessä silmien tulehtuneisuuteen sekä näkökyvyn sumentumiseen.

Maksa

Stressihormonien kertyminen saattaa muuttaa tiettyjä soluja, joita maksa tuottaa. Tämä liittyy sellaisiin maksasoluihin, jotka voivat aiheuttaa maksan sairastumista.

Aivot

Liiallinen stressi lisää kehon tuottamaa hormonia nimeltään kortisoli. Suuri määrä kortisolia voi vaikuttaa frontaaliaivoikuoreen, joka vastaa päätöksenteosta ja muistista.

Munuaiset

Stressi vaikuttaa munuaisiin

Kun kortisolin taso nousee stressin vuoksi, munuaiset erittävät fosfaattia, joka voi aiheuttaa lihasten heikentymistä, luiden häiriöitä (kuten esimerkiksi riisitautia) sekä muita haittoja.

Suolisto

Suoliston terveys on suoraan yhteydessä koko kehon terveyteen, ja siksi on äärimmäisen tärkeää, että hoidat hyvin paksusuoltasi sekä koko suolistoasi.

Kun olet stressaantunut, voi paksusuolessa ilmetä ongelmia, ja seurauksena voi olla ilmavaivoja, mahakipua ja tulehtuneisuutta.

Kuinka sitten stressiä voi vähentää?

Stressiä voi lieventää avojaloin kävelyllä

Jotta voisit paremmin hillitä päivittäisen elämäsi stressiä, ala noudattaa eräitä helppoja ohjeita, joiden avulla voit taistella stressiä vastaan sekä vähentää sitä – näin pystyt estämään haittoja terveydellesi.

Jos olet yksi niistä tuhansista ihmisistä, joita liian voimakas stressi huolestuttaa, ota seuraavat ohjeet osaksi päivittäistä elämääsi:

  • Harjoita rentouttavia tekniikoita, kuten joogaa, tanssia, uintia tai esimerkiksi aromaterapiaa.
  • Harrasta liikuntaa joka päivä.
  • Suunnittele toimintasi siten, että olet realistinen käytettävissä olevan aikasi suhteen.
  • Pidä taukoja aina ajoittain, jotta pystyt venyttelemään tai saamaan hiukan raitista ilmaa.
  • Ota aikaa itsellesi – nauti ja tee niitä asioita, joita haluat tehdä.
  • Pysy loitolla kielteisistä ihmisistä.
  • Tee ruokavalioosi terveellisiä muutoksia.
  • Lisää veden määrää ruokavaliossasi.
  • Vältä huonoja tapoja, kuten esimerkiksi tupakkaa tai liiallista alkoholinkäyttöä.

Muista siis nämä neuvot, jos koet oman stressin määräsi olevan liian suuri – tietyillä elämäntapamuutoksilla pystyt välttämään haitallisia seurauksia terveydellesi sekä niille elimille, jotka eniten stressistä kärsivät.