Logo image
Logo image

Siemenet ovat loistava kalsiumin lähde

4 minuuttia
Tiesitkö, että on olemassa sellaisia ruokia, joissa on jopa enemmän kalsiumia kuin maidossa? Seesaminsiemenet ovat yksi tällaisista tuotteista. Ne sisältävät runsaasti kalsiumia ja rautaa, ja lisäksi niissä on vitamiineja ja monityydyttymättömiä rasvoja.
Siemenet ovat loistava kalsiumin lähde
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Useimmat ihmiset ajattelevat maitoa ainoana tuotteena, josta saa kalsiumia. Maidosta saatavan kalsiumin ei uskota kiinnittyvän kunnolla ihmisen luihin. Tämä johtuu siitä, että maitotuotteiden kalsiumissa ei ole tarpeeksi magnesiumia.

Mitä tulee maitotuotteisiin yleisemminkin, kannattaa myös muistaa, että monella on laktoosi-intoleranssi, sillä kyseinen eläinperäinen entsyymi ei aina tule käsitellyksi kunnolla ihmisen elimistössä. Mitä voit siis tehdä, jotta saisit kunnollisen annoksen kalsiumia, jos maitotuotteet eivät ole kovin soveltuva vaihtoehto?

Naiset tarvitsevat miehiä enemmän lisäkalsiumia, jotta he pystyisivät huolehtimaan hyvin luittensa kunnosta. Tässä kannattaakin kääntyä ehkä hiukan yllättävien tuotteiden puoleen, nimittäin siementen. Saat niistä hyvän annoksen kalsiumia muusta ruokavaliostasi saamasi määrän lisäksi. Seuraavassa kerromme tehokkaimmista kalsiumin lähteenä toimivista siemenistä – näitä kannattaa alkaa syömään vakituisena osana ruokavaliota!

1. Sinapinsiemenet kalsiumin lähteenä

Voit hankkia sinapinsiemeniä mistä tahansa luonnollisiin tuotteisiin erikoistuneesta kaupasta. Nämä kannattaa todella pitää mielessä, sillä ne ovat tämän listan tuotteista kaikkein eniten kalsiumia sisältävät siemenet. Ne ovat siis mahtava apu kenelle tahansa, ja lisäksi sinapinsiemenillä ei ole ollenkaan sivuvaikutuksia.

 • Sinapinsiemenet sisältävät paljon vitamiineja, tanniineja ja antioksidantteja.
 • Jotta voisit syödä niitä parhaalla tavalla, kannattaa ensin keittää sinapinsiemeniä 10 minuutin ajan. Niillä on hyvä maku, ja voit valmistaa herkullisia haudukkeita sekä yhdistää niitä myös moniin ruokalajeihin. Itse asiassa sinapinsiemeniä käytetään usein sinapin kanssa sekoitettuina.
 • Ne sopivat loistavasti myös kurkun ongelmien hoitoon, kuten esimerkiksi tulehdusten tai jopa jos ääni tulee käheäksi tai menetät sen tilapäisesti.

2. Seesaminsiemenet

Some figure
seesaminsiemenistä todella hyötyäksesi sinun tulisi aina syödä niitä raakoina.
 • Seesaminsiemenet sisältävät runsaasti kalsiumia ja rautaa. Älä anna niiden pienen koon hämätä – nämä siemenet ovat mahtava luonnollinen vitamiinien ja mineraalien lähde, ja niitä kannattaakin nauttia päivittäin.
 • Niissä on paljon proteiinia, monityydyttymättömiä rasvoja sekä lukuisia ravinteita.
 • Voit käyttää seesaminsiemeniä monella tavalla, sillä ne ovat oivallinen mauste esimerkiksi salaateissa, mutta ennen kaikkea muista tämä: syö aina seesaminsiemenet raakoina, ei siis paistettuina!

3. Chia-siemenet

Some figure
Seuraavassa esittelemme listan niiden kaikkein parhaista ominaisuuksista.
 • Chia-siemenet ovat oikea luonnon aarre terveydenhoitoa koskien. Ne ovat täynnä sellaisia vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja fytoravinteita, joita elimistössäsi tulisi ehdottomasti olla riittävästi, mikäli haluat huolehtia hyvinvoinnistasi.
 • Yleensä nämä siemenet tulevat esitellyiksi niin kutsuttuna superruokana, sillä ne ovat todella mahtava tuote energiansaantia ajatellen – niistä saa kasviperäisiä ravinteita, proteiinia ja rasvahappoja. Tästä tuotteesta kannattaa siis nauttia joka päivä, ja lisäbonuksena on vielä se, että chia-siemenet eivät aiheuta painonnousua – kannattaa siis ehdottomasti kokeilla!
 • Voit laittaa chia-siemeniä pirtelöihisi tai mihin tahansa muihin juomiin. Saat niistä erinomaisen luonnollisen kalsiumin lähteen, joka sopii lisäykseksi päivittäiseen ruokavalioon.

4. Pellavansiemenet

Onko sinulla pellavansiemeniä kotonasi? Jos ei, älä epäröi käväistä lähimmässä luontaistuotekaupassa tai hyvin varustellussa supermarketissa. Pellavansiemenet ovat mahtava kalsiuminlähde, ja ne vahvistavat luitasi, hoitavat yleisesti terveyttäsi sekä ovat suositeltavia myös sellaisille henkilöille, jotka haluavat hallita painoaan.

 • Niissä on hyvin runsaasti kuitua ja vitamiineja.
 • Ne lievittävät tulehtuneisuutta sekä hillitsevät nesteen kertymistä elimistöön.
 • Pellavansiemenet hoitavat ihoasi sekä vahvistavat hiuksiasi ja kynsiäsi.
 • Voit yhdistää niitä jogurtteihin, smoothieihin tai jopa salaatteihin. Ja jos pidät kakuista tai leivonnaisista, sopivat nämä siemenet oivallisesti lisänä myös niihin – voit laittaa niitä mukaan myös vaikkapa leipiin. Ryhdy siis kokeilemaan – tulet varmasti pitämään pellavansiemenistä!

5. Lootuksenkukan siemenet

Some figure

Oletko koskaan kuullut lootuksenkukan siemenistä? Ne ovat loistavia: herkullisia, koostumukseltaan runsaita sekä sisältävät paljon kalsiumia.

 • Niillä on ikääntymistä vastaan vaikuttavia ominaisuuksia.
 • Saat näistä siemenistä paljon proteiinia, magnesiumia, kaliumia ja fosforia.
 • Pystyt niiden avulla taistelemaan huonolaatuista kolesterolia vastaan, ja lisäksi saat runsaasti rautaa, sinkkiä ja muita oligo-elementtejä.
 • Itämaisessa lääketieteessä tämä tuote on hyvin tehokkaan parantajan maineessa, ja etenkin kaiken sellaisen suhteen, mikä liittyy luiden ja sydämen terveyteen.
 • Jotta voisit hyötyä lootuksenkukan siemenistä parhaiten, ota niitä 100 grammaa ja keitä 20 minuutin ajan. Syö niitä sitten mantelien tapaan – nämä siemenet ovat todella terveellisiä, vaikka niiden maku saattaakin tuntua hiukan kitkerältä.

6. Auringonkukansiemenet

Kuinka paljon auringonkukansiemeniä voi syödä päivittäin? Me suosittelemme yhtä tai kahta ruokalusikallista, eli noin 20-40 grammaa. Muista, että jos haluat hyötyä auringonkukansiementen sisältämästä kalsiumista, on niitä paras syödä raakoina ja kuivattuina. Älä lisää niihin suolaa, sillä kuten tiedät, suola on terveydelle haitallinen tuote, vaikka se kieltämättä tekeekin auringonkukansiemenistä vastustamattoman herkullisia.

Tiedätkö tarkemmin, mitä hyötyjä auringonkukansiemenillä on terveytesi kannalta? Seuraavassa luettelemme näistä tärkeimmät.

 • Niissä on suuri määrä rasvahappoja.
 • Auringonkukansiemenet sisältävät paljon mineraaleja, kuten fosforia, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia.
 • Ne parantavat verenkiertoasi.
 • Niissä on hyvin runsaasti kaliumia ja magnesiumia, ja siksi ne ovatkin hyvin hyödyllisiä esimerkiksi silloin kun olet väsynyt ja stressaantunut.
 • Sinun ei kannata myöskään unohtaa myöskään sitä, että fosfori ja magnesium ovat mahtavat avut aivojen terveydestä huolehtimisen kannalta.
 • Niissä on erittäin runsaasti foolihappoa.
 • Auringonkukansiemenet ovat avuksi, mikäli haluat parantaa kehosi vastustuskykyä.
 • Tiesitkö, että ne ovat myös mahtava tuote tarvitsemasi B1-vitamiinin määrän saamiseksi? Tämän vuoksi nämä siemenet pystyvät estämään väsymystä sekä rauhoittamaan hermoja – puhumattakaan tietysti siitä, että ne ovat erittäin herkullisia!

Jos haluat varmistaa kunnollisen kalsiumin saannin, kannattaa siis kääntyä näiden loistavien siementen puoleen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.