Lehmänmaidon juontiin liittyviä sairauksia

Lehmänmaidon juontiin liittyviä sairauksia
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lehmänmaito ja siitä johdetut tuotteet ovat maailman suosituimpien ruokatuotteiden joukossa. Kaikki maidossa olevat terveyttä edistäviä ominaisuudet sekä sen herkullinen maku, vitamiinit ja mineraalit ovat olleet suuressa arvossa jo vuosisatojen ajan, ja näistä hyödyistä tärkein on epäilemättä kalsium.

Tästä huolimatta viimeaikaiset tutkimukset ovat kyseenalaistaneet lehmänmaidon oletetut hyödyt hyvin selkeästi, sillä vastoin sitä, mitä ennen luultiin, on paljastunut että liiallinen lehmänmaidon kulutus saattaa olla haitaksi terveydelle sekä jopa aiheuttaa erilaisia sairauksia.

Miksi lehmänmaito on terveydelle haitallista?

Monet ihmiset kysyvät, miksi lehmänmaito on haitaksi terveydelle, jos sitä kerran on jo vuosisatojen ajan nautittu ilman ongelmia. Tämän kysymyksen käsittelemiseksi täytyy palata ajassa hiukan taaksepäin, aina niihin aikoihin asti, jolloin aloitettiin lehmien luonnollisen kasvun luokkaaminen keinotekoisesti.

Tutkimusten mukaan 1800-luvulla lehmät alkoivat tuottaa noin 9 litraa maitoa päivässä. Nykyaikana on kuitenkin käytössä sellaisia uusia tekniikoita, joilla vaikutetaan eläimen kasvuun voimakkaasti – esimerkiksi hyödynnetään antibiootteja, geneettistä valintaa, ruokavaliomuutoksia ja kasvuhormoneja. Kaikki nämä toimenpiteet ovat tehneet lehmistä sellaisia, että ne pystyvät tuottamaan jopa 24 litraa maitoa yhdessä päivässä. On siis melko ihmeellistä, kuinka paljon lehmiin on vaikutettu, jos ne ennen tuottivat 9 litraa päivässä, ja nykyisin tuo luku on 24.

Vaikka kasvuun vaikuttavien keinotekoisten tekniikoiden myötä on voitukin saavuttaa suuria rahallisia hyötyjä maito- ja lihatuotannon aloilla, on totuus tästä kaikesta sen, että muutos luonnollisesta keinotekoiseen on aiheuttanut seuraamuksia kuluttajille. Lehmien maito on muuttunut sen mukaan, miten eläinten kasvatus, antibiootit, hormonit, ruokavalio ja kaikki muut tekijät ovat niihin vaikuttaneet. Kaiken tämän seurauksena lehmänmaito saattaa aiheuttaa sen kuluttajalle erilaisia terveysongelmia vuosien vieriessä.

Lehmänmaidon terveysvaikutuksia kartoittavien tutkimusten tuloksia on ilmestynyt jo useiden vuosien ajan, ja ne antavat selvän näkymän siitä, että tämä tuote saattaa vaikuttaa ihmisen terveyteen tietyillä negatiivisilla tavoilla. Hiljattain tehtiin Harvardin yliopistossa tutkimus koskien lehmänmaidon juonnin seuraamuksia ihmisen elimistössä, ja sen mukaan on olemassa yhteys useiden sairauksien sekä tämän tuotteen runsaan kulutuksen välillä.

Migreeni

lehmänmaito voi aiheuttaa migreeniä

Tutkimusten mukaan migreenistä kärsivillä potilailla on huomattavan paljon vähemmän oireita, jos he lopettavat lehmänmaidon tai siitä johdettujen tuotteiden nauttimisen kokonaan.

Ummetus

Laktoosi-intoleranssi liittyy ummetukseen lapsilla ja iäkkäämmillä aikuisilla. Jos jätät pois lehmänmaidosta valmistetut tuotteet ja alat syömään enemmän hedelmiä, vihanneksia ja kuitua, saat tehokkaan ratkaisun tähän ongelmaan.

Syöpä

lehmänmaito voi aiheuttaa syöpää

Hormonit ja muut aineet, joita lehmänmaidossa on, ovat yhteydessä erityyppisten syöpien kehittymiseen, kuten esimerkiksi vatsa-, rinta-, munasarja-, eturauhas-, keuhko- ja kivessyöpään.

Kaihit

Tutkimukset ovat todistaneet, että ne ihmiset, jotka juovat enemmän lehmänmaitoa ja siitä johdettuja tuotteita, sairastuvat helpommin kaihiin kun ne, jotka näitä tuotteita välttävät. Tämä ongelma liittyy laktoosiin ja galaktoosiin, joka on lähinnä naisia koskeva aihe.

Krooninen uupumus

lehmänmaito voi aiheuttaa väsymystä

Vuonna 1991 tehtiin New Yorkissa tutkimus, jonka mukaan lehmänmaidon juonti lisäsi riskiä kärsiä kroonisesta väsymyksestä 44,3 prosentilla.

Allergiset reaktiot

Allergiat lehmänmaidon sisältämille proteiineille on määritelty puolustusmekanismina ihmisen immuunijärjestelmässä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että allerginen reaktio voi olla välitön, tai se saattaa ilmetä alle 45 minuutissa, muutaman tunnin kuluttua tai vasta muutaman päivän kuluttua.

Verenvuoto vatsassa

Tämä ilmiö johtuu siitä, että elimistö ei siedä lehmänmaidon sisältämiä proteiineja. Se koskee erityisesti lapsia, ja kysymys on yhdistetty jopa tavallisimpiin syihin lasten anemiaan.

17 muuta sairautta, jotka liittyvät lehmänmaitoon

Nivelreuma ja nivelrikko
• Astma
Autismi
Haavainen paksusuolentulehdus
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)
Tyypin I diabetes
Vatsakipu
• Crohnin tauti
Sepelvaltimotauti
MS-tauti
P eräaukon haavaumat
Virtsankarkailu
• Laktoosi-intoleranssi
Lymfoomat
Imeytymishäiriö
Unihäiriöt
Mahahaavat

Kannattaa siis harkita, kuinka paljon lehmänmaitoa ja siitä johdettuja tuotteita sinun on terveellistä nauttia, jotta voit välttää tähän tuotteeseen liittyvät terveysriskit!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.