7 ruokatuotetta, jotka voivat aiheuttaa syöpää

7 ruokatuotetta, jotka voivat aiheuttaa syöpää

Viimeisin päivitys: 04 maaliskuuta, 2019

Ravinnolla on äärimmäisen suuri merkitys, jos haluat parantaa terveyttäsi ja välttää riskejä. Markkinoilla on monta hyvinvointia edistävää ruokatuotetta, jotka suojelevat elimistöä sairauksilta. Samoin on myös paljon sellaisia tuotteita, jotka eivät ole kovin terveellisiä, ja niissä saattaa jopa olla vaarallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa kehossa vakaviakin sairauksia. Yksi tällaisista sairauksista, jonka syntyyn ravinto voi vaikuttaa, on syöpä.

Mitä ruokatuotetta tulee välttää

Montaa syöpää aiheuttaa ruokatuotetta myydään normaaleissa kaupoissa, ja moni ihminen syökin niitä osana päivittäistä ruokavaliotaan. On siis tavallista olla tietämätön tällaisten tuotteiden aiheuttamista vaaroista terveydelle, ja myös siitä vahingosta, jonka jatkuva syönti on jo ehkä aiheuttanut elimistölle. Tässä artikkelissa kerromme siis 7 syöpää edistävästä ruokatuotteesta, jotka jokaisen olisi hyvä poistaa täysin omasta ruokavaliostaan – ja tietysti mitä nopeammin, sen parempi.

1. Mikropopcornit

Mikroon laitettava, pussissa oleva popcorni sisältää vaarallisia aineita, jotka muodostavat perfluorioktaanihappoa uunissa ollessaan.

Mitä voit tehdä, jos kuitenkin rakastat popcornia?

Jos et voi kuvitella luopuvasi popcornin syönnistä esimerkiksi elokuvaa katsoessasi, kokeile sen valmistamista kotona luonnonmukaisesti tuotetun maissin ja kasviöljyn avulla. Tämä on terveellinen, edullinen ja hyvin helppo tapa valmistaa popcornia!

2. Kuivattu liha

Kuivattua lihaa on markkinoitu viime vuosina terveellisenä välipalana, joka sisältää paljon proteiinia. Tämä viesti on jo vakuuttanut monet kuluttajat, mutta useat tutkimukset ovat varmistaneet, että kuivattu liha sisältää nitriittejä, joiden on todistettu aiheuttavan syöpää. Nitriitit ovat se ainesosa, joka pitää lihan tuoreen näköisenä, vaikka se olisi kaupan hyllyllä kuukausia.

Mitä kuivatun lihan syöjä voi siis tehdä?

Ikävä kyllä sinun tulisi välttää tätä tuotetta kokonaan, ja olisi muutenkin parasta syödä ainoastaan ruohoa syövän karjan lihaa.

3. Purkeissa myytävät säilykkeet

vältä tätä ruokatuotetta

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että säilykkeet, joita myydään peltipurkeissa, voivat aiheuttaa syöpää, sillä ne sisältävät yhdistettä nimeltään bisfeloni-A (BPA). Sitä löytyy säilykepurkkien sisäpinnasta. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole varsinaista varmuutta siitä, onko purkeissa tarpeeksi BPA:ta, jotta se aiheuttaisi syöpää, tai siirtyykö tätä yhdistettä purkin sisällä olevaan ruokaan.

Voiko säilykkeitä siis syödä ollenkaan?

Niiden kulutusta kannattaa vähentää, ja olisi parasta ostaa aina sellaisia tuotteita, joissa ei merkinnän mukaan ole ollenkaan BPA:ta.

4. Geenimanipuloidut tuotteet

Geneettisesti muokatut tuotteet altistetaan torjunta-aineille niiden viljelyn aikana. Tämä saattaa vaikuttaa tuotteiden laatuun ilman, että kuluttaja kuitenkaan huomaisi sitä. Näissä ruoissa olevat kemikaaliyhdisteet ovat yhteydessä syöpään ja muihin sairauksiin.

Mitä voit tehdä?

Kun menet ruokaostoksille, tue paikallisia tuottajia, ja osta ainoastaan luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa.

5. Hiilihapolliset virvokkeet

Cola-juoma

Hiilihappoa sisältävät juomat tuntuvat raikkailta etenkin silloin, kun olet janoinen ja ulkona on kuuma. Ne eivät kuitenkaan ole hyväksi terveydelle, ja ne sisältävät yli 8 annosta sokeria lasillista kohden. Tämän lisäksi niissä on useita kemikaaliyhdisteitä, jotka liittyvät syöpään.

Aine nimeltään 4-metilimidazol antaa Coca-Colalle sen tunnusomaisen ruskean värin, ja se on yhdistetty syöpään jo tuhansissa yksittäistapauksissa. Nämä juomat sisältävät lisäksi paljon fruktoosia sisältävää maissisiirappia, joka auttaa ravitsemaan syöpäsoluja.

Mikä on ratkaisu?

Vältä hiilihapollisten juomien nauttimista, ja valitse niiden sijasta vesi tai luonnolliset mehut.

6. Kevyt- tai laihdutustuotteet

Moni uskoo, että jos tuotteessa lukee “kevyt”, on se automaattisesti oikea valinta terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattamiseksi. Surullinen tosiasia on kuitenkin se, että näissä tuotteissa on aivan yhtä paljon sokeria ja rasvoja kuin normaaliversioissa, eivätkä ne juurikaan edistä painonpudotusta. Niissä on mukana myös sellaisia aineita, kuten esimerkiksi keinotekoisia makeutusaineita, jotka saattavat olla yhteydessä suurempaan riskiin saada syöpä.

Mitä voit tehdä?

Valitse kevyttuotteiden sijasta hedelmiä, viljaa ja vihanneksia.

7. Paistetut välipalat

Kananugetit

On niin helppoa tarttua johonkin pieneen välipalaan silloin kun olet nälkäinen, ja kun tarvitset vain jotain, jolla selviät päivän loppuun asti. Paistetut välipalat, joita supermarketeissa ja muissa vastaavissa kaupoissa myydään, sisältävät kuitenkin syöpää mahdolllisesti aiheuttavia yhdisteitä, joita muodostuu silloin, kun ruokaa käsitellään paistamiseen vaadittavissa korkeissa lämpötiloissa.

Tässä syntyvää yhdistettä, joka tunnetaan nimellä glycidamide, alkaa syntyä silloin, kun elimistö käsittelee akryyliamidia, joka puolestaan on aine, jota syntyy paistamiseen vaadittavassa korkeassa lämpötilassa.

Jätä siis mahdollisimman monta epäterveellistä ruokatuotetta kokonaan pois ruokavaliostasi, jotta pystyisit vähentämään todennäköisyyttä saada kyseinen sairaus. Ja ota yhteyttä terveydenhoidon ammattilaisiin, mikäli haluat lisätietoa aiheesta tai jokin askarruttaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. (2007). Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Washington, DC: American Institute for Cancer Research.
  • American Cancer Society. (2012). Global Cancer Facts & Figures 3rd Edition. American Cancer Society. https://doi.org/10.1002/ijc.27711

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.