8 ruokaa, jotka voivat aiheuttaa syöpää

8 ruokaa, jotka voivat aiheuttaa syöpää

Viimeisin päivitys: 16 tammikuuta, 2019

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokavaliolla on suuri vaikutus siihen, miten herkästi sairastut. Se, mitä syöt, vaikuttaa kaikkialla kehossa, ja ruualla voi olla joko negatiivinen tai positiivinen vaikutus terveyteen. Vähäravinteinen ruoka, joka sisältää paljon kemikaaleja tai lisäaineita voi pahimmillaan johtaa sairastumiseen ja jopa syöpään. Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin niihin ruokiin, joilla on haitallinen vaikutus elimistöön. Vältä siis näitä ruokia, jotka voivat mahdollisesti aiheuttaa syöpää.

Tietyt ruoka-aineet joita nautit joka päivä sitä sen suuremmin miettimättä, voivat aiheuttaa syöpää pitkällä aikavälillä. Syöpä ei kehity hetkessä, vaan pitkän ajan kuluessa, joten on syytä keskittyä terveelliseen ruokavalioon lapsesta saakka.

Ruuat, jotka voivat aiheuttaa syöpää tai pahentaa sitä

Geneettisesti muunnellut ruuat

Geneettisesti muunnellut organismit (GMO) tunnetaan transgeneettisenä ruokana, jonka vaikutukset kehoon ovat huomattavan negatiivisia. Tomaatti, joka on suunniteltu pysymään tuoreena kauan aikaa, on yksi esimerkki geneettisesti muunnellusta ruoasta. Maissi, joka on suunniteltu vastustuskykyiseksi tuholaistorjunta-aineille, on toinen esimerkki.

Geneettisesti muunnellut elintarvikkeet ovat kasvityyppejä, joiden geneettisiä ominaisuuksia on muutettu. Tutkijat soveltavat niiden ominaisuuksia syöttämällä kasveihin uutta geneettistä ainesta, esim. bakteereista, jotka pystyvät vastustamaan tuholaistorjunta-aineita.

Aina emme tiedä syövämme geenimuunneltua ruokaa, sillä jotkin ruuat voivat koostua vain osittain geenimuunnelluista aineksista. Esimerkiksi soija, maissi ja rypsi ovat yleisimpiä geenimuunneltuja aineita. Vältät geenimuunneltujen ruokien syömisen valikoimalla luomutuotettua ruokaa.

 

lue etiketit

Prosessoitu liha

Pitkälle käsitellyt lihatuotteet kuten leikkeleet, pekoni, makkarat jne. sisältävät kemiallisia säilöntäaineita, jotka pitävät tuotteet käyttökelpoisina ja syötävinä pitkään. Nämä kemikaalit voivat kuitenkin aiheuttaa syöpää. Nitraatti ja natrium, jota kyseiset lihatuotteet ovat täynnä, on yhdistetty esimerkiksi paksusuolen syöpään.

Jos haluat syödä lihaa, valikoi mahdollisimman tuoreita ja käsittelemättömiä vaihtoehtoja, joissa ei ole lisättyä suolaa. Suosi sellaisia lihatuottajia, jotka syöttävät karjalle ruohoa, ei maissia.

Mikrossa valmistettu popkorni

Popkorni on monen leffaillan kumppani, joka valmistuu käden käänteessä ja tyydyttää naposteluhimon. Mikropopparit valmistuvat muutamassa minuutissa ja ne voi syödä suoraan pussista. Mikropopkornien sisältämien yhdisteiden on kuitenkin todettu yhdessä mikroaaltosäteilyn kanssa lisäävän syöpäriskiä ja hedelmättömyyttä. Mikropopkorneissa käytetään mm. diasetyyliä, joka antaa popkornille voimakkaan maun – diasetyylillä on todettu olevan yhteys vakaviin keuhkosairauksiin. Kaiken tämän lisäksi monet mikropopkorniin käytetyt aineet ovat geenimuunneltuja. Jätä mikropopparit kaupan hyllylle ja valmista popkornit itse kattilassa maissinjyvistä.

Virvoitusjuomat

Hiilihapotetut virvoitusjuomat voivat aiheuttaa syöpää. Tämä johtuu sekä suuresta sokerimäärästä että virvoitusjuomien sisältämistä lisäaineista, kemikaaleista ja väriaineista. Virvoitusjuomat tekevät kehosta hapokkaan ja ruokkivat syöpää aiheuttavia soluja.

Vaihto sokerittomiin virvoitusjuomiin ei auta, sillä ne sisältävät sokeriakin vahingollisempaa aspartaamia. Aspartaami on keinotekoinen makeutusaine, joka lisää riskiä sairastua syöpään. Aspartaamin lisäksi virvoitusjuomissa käytetään sukraloosia ja sakkariinia, jotka voivat nekin olla liiallisesti käytettynä vaarallisia. Vaihda siis virvoitusjuomat veteen, tuorepuristettuun mehuun tai muihin terveellisiin juomavaihtoehtoihin.

 

virvoitusjuomat voivat aiheuttaa syöpää

Valkaistut jauhot

Vehnäjauhot ja muut valkaistut jauhot ovat yleinen aine monissa eri tuotteissa, etenkin leivoksissa, kekseissä ja leivissä. Jauhot sisältävät suuren määrän hiilihydraatteja, jotka muuttuvat kehossa sokeriksi ja tämä nostaa verensokeriarvoja huomattavasti.

Säännöllinen valkaistujen jauhojen syöminen eri muodoissa voi johtaa jopa kaksinkertaiseen riskiin sairastua rintasyöpään. Jatkuva sokeri verenkierrossa tai sokeripiikit ruokkivat syöpää aiheuttavia soluja kehossa ja voivat täten lisätä syöpään sairastumisen riskiä. Valitse vehnän sijaan täysjyvää (ruskeaa tai keltaista väritykseltään), älä osta vehnäleipää, vaan kokeile leipoa leipäsi itse ruisjauhoilla tai täysjyväjauhoilla.

Sokeri

Sokeri on yksi kehon suurimmista vihollisista, eikä keho saa siitä käyttöönsä mitään ravinteita. Sokeri vaikuttaa kehossa samalla tavalla kuin valkaistut jauhot, eli se nostaa verensokeria ja kiihdyttää syöpää aiheuttavien solujen kasvamista ja leviämistä. Muista myös välttää sellaisia ruokia, jotka sisältävät glukoosi-fruktoosisiirappia eli maissisiirappia (tämä on yksi yleisin sokerin tavoin käytetty aine), joka on erittäin haitallista keholle. Jätä ruokavaliosta pois keksit, leivonnaiset, mehut, kakut, murot ja virvoitusjuomat. Käytä sokerin sijasta steviaa tai hunajaa.

 

sokeri voi aiheuttaa syöpää

Transrasvat ja hydrogenoitu rasva

Tällaista rasvaa käytetään usein pitkälle prosessoitujen ruokien ja ruoka-aineiden säilyvyyden takaamiseksi. Nämä rasvat ovat kuitenkin keholle haitallisia, sillä ne voivat muuttaa solujen kudoksia ja johtaa pahimmillaan syövän kehittymiseen. Transrasvat ovat hiipineet moneen eri ruokaan, jota monet meistä ostavat ja käyttävät joka päivä.

Tehotuotetut kasvikset ja hedelmät

Hedelmiä ja kasviksia markkinoidaan terveellisinä, joten miten ne ovat päätyneet tälle listalle? Syynä eivät ole vihannekset ja hedelmät itse, vaan se, miten ne kasvatetaan ja käsitellään. Useat hedelmät ja kasvikset saapuvat ruokapöytiimme pitkän matkan takaa, ja ne on käsitelty sekä kasvatusvaiheessa että kuljetuksen takia monilla eri aineksilla.

Esimerkiksi omenat suositellaan usein kuorimaan ennen syömistä, sillä niiden kuoret sisältävät paljon erilaisia kemiallisia yhdisteitä, kuten hyönteismyrkkyjä ja säilöntäaineita. Hedelmien halutaan säilyvän syötävinä ja kauniina pitkään, joten niiden kasvatukseen käytetään erilaisia kemikaaleja. Nämä kemikaalit päätyvät syötäessä ihmisten elimistöön ja voivat pitkällä tähtäimellä aiheuttaa syöpää.

Suosi luomuvaihtoehtoja etenkin omenoiden, rypäleiden, mansikoiden, perunoiden ja korianterin kohdalla. Valikoi ostoskoriisi mahdollisimman paljon luomutuotteita, näin varmistut siitä, ettei nauttimiisi ruoka-aineisiin ole kasvatusvaiheessa tai kuljetuksen aikana lisätty mitään kemiallisia torjuntaineita tai säilöntäaineita. Suosi lähituotettua ruokaa tai perusta oma kasvimaa, mitä lähempää ruoka tulee pöytääsi, sitä vähemmän se tarvitsee säilömistä ja sitä tuoreempi ja terveellisempi se on.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Torju rintasyöpää – 6 suositusta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Torju rintasyöpää – 6 suositusta

Torju rintasyöpää tietämällä sen aiheuttajat. Tällaisia ovat esimerkiksit eräät hormonaaliset, ympäristössä olevat tai perinnölliset tekijät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.