Hunaja rauhoittaa mieltä

kesäkuu 27, 2015

Hunaja sisältää lukuisan määrän hyviä ominaisuuksia ja se toimii luonnollisena mielen rauhoittajana.

Hunajaa voidaan käyttää myös diureettina, laksatiivina ja muuten terveyttä vaalivana tuotteena sen antibakteeristen ominaisuuksien ansiosta. Tätä luonnontuotetta käytetään niin ravitsevana kuin terapeuttisenakin hoitomuotona.

Toipilaille hunajaa suositellaan käytettävän myös eräänlaisena piristysruiskeena. Se ehkäisee tulehduksia ja tukee hyvää terveyttä. Kaiken tämän lisäksi se stimuloi ruokahalua, edistää vatsan kunnollista toimintaa, parantaa veren koostumusta sekä parantaa kehon vastustuskykyä tulehduksia vastaan.

Rauhoittava hunaja

Ravitsevien ominaisuuksien lisäksi hunaja sisältää terapeuttisia hyötyjä. Se esimerkiksi muodostaa sokereita, kuten fruktoosia sekä glukoosia, jotka imeytyvät nopeasti verenkiertoon. Glukoosi on elintärkeää neuronien kannalta. Tämän takia hunajaa suositellaan nautittavaksi mikäli sinulla on ongelmia hermojen kanssa tai psykologista sekä fyysistä uupumusta. Glukoosin imeytyessä fruktoosia ennen, se elvyttää lihaksia ja ehkäisee kramppeja sekä jäykkyyttä. Se myös tasapainottaa verensokeritasoja.

Siksi hunaja onkin erinomainen apu ihmisille, jotka kärsivät sydän-, lihas- sekä hermo-ongelmista. Myös urheilijat suosivat tätä ihmeainetta, joka on täynnä flavonoideja, entsyymejä, karotenoideja, fenoleita ja antioksidantteja. Tryptofaanin ansiosta hunaja rauhoittaa mieltä ja kehoa sekä auttaa nukkumaan.

Yskästä kärsivät taas saavat hunajasta luonnonmukaisen yskänlääkkeen ja limanpoistajan. Se helpottaa kurkun ärsytystä sekä poskiontelotulehdusta. Sekoita hunajaa hasselpähkinän kanssa ja saat avun krooniseen yskään. Kurkkukipuun taas hunajaa voidaan sekoittaa lämpimään maitoon, ja tätä sekoitusta voidaan käyttää myös rauhoittavana ja unensaantia parantavana drinkkinä.

Näin käytät

Hunajan pääominaisuudet ovat tulehdusta hoitavat, antiseptiset, antibakteeriset ja rentouttavat ominaisuudet:

 • Hoida vatsahaavaa nauttimalla teelusikallinen hunajaa tyhjään vatsaan. Ole syömättä tunti tämän jälkeen.
 • Yhdistä hunaja sitruunan kanssa ja hoida ärsyyntynyttä kurkkua, kuumetta ja yskää.
 • Teelusikallinen hunajaa ensimmäisen aterian yhteydessä antaa lisää energiaa päivään.
 • Antiseptinen hunaja hoitaa jopa palovammoja sekä haavoja. Se parantaa vammat ja suojaa tulehduksilta. Voit desinfioida sen avulla myös pienet haavat.
 • Edistää ruoansulatusta ja helpottaa ummetusta.
 • Ehkäisee tulehduksia.
 • Helpottaa ravinteiden, kuten raudan ja kalsiumin imeytymistä. Nauti muiden kalsiumpitoisten ruokien kanssa ja pidät luistasi huolta.
 • Sisältää oligosakkarideja, joten se toimii prebioottina.
 • Antioksidantit auttavat ehkäisemään sairauksia, kuten syöpää, aivoja rappeuttavia sairauksia, vanhentumista (vähentää vapaiden radikaalien aiheuttamaa soluvahinkoa), tulehduksellisia sairauksia sekä sydänsairauksia.

Ristiriidat koskien hunajaa

hunaja2

Kun nautit hunajaa, pidä mielessäsi tietyt ristiriidat, jotka koskevat tätä herkkua. Vaikka se onkin luonnonmukainen makeuttaja, pienten vauvojen ei tulisi nauttia hunajaa. Äidit yrittävät joskus rauhoittaa vauvaa hunajan avulla, mutta sen sisältämä happoisuus voi aiheuttaa Clostridium botulinum-itiöiden kasvua.

Kyseinen bakteeri ei aiheuta yleensä aikuisille vaivoja, sillä aikuisten suolistofloora on jo tarpeeksi kehittynyt taistelemaan itiöitä vastaan. Näin ei kuitenkaan ole aivan pienillä lapsilla, jolloin riski imeväisbotulismiin sairastumiseen kasvaa. Pienen lapsen ruokaa ei tulisi myöskään makeuttaa keinotekoisilla makeutusaineilla, kun lapsi on alle 18 kuukauden ikäinen.

Hunaja voi myös kasvattaa antioksidanttien määrää veriplasmassa, joka voi aiheuttaa ongelmia, sillä iso osa kaupallisesta hunajasta on pastöroitu. Tämä teollinen prosessi alentaa antioksidanttien hyötyjä 30 prosentilla.

Vaihtoehtoja mielen rauhoittamiseen

Useimmat ihmiset kärsivät välillä esimerkiksi jännittämisestä, kun asiat ovat epävarmoja, tai jokin aiheuttaa pelkoa, kun tuntee olevansa hallitsemattomassa tilanteessa tai kun eri tilanteet aiheuttavat paineita, olivat ne sitten työhön tai perheeseen liittyviä.

Hunajaa ei välttämättä tarvita rauhoittumiseen, vaan muitakin keinoja on. Voit esimerkiksi harjoittaa mieltäsi ja sen tapaa reagoida uusiin tilanteisiin.

Tässä muutamia muita vaihtoehtoja:

kamomilla

 • Juo kamomilla- tai limenkukkateetä.
 • Tee hengitysharjoituksia.
 • Kuuntele mieleistä musiikkia.
 • Kuuma kylpy tai sauna rentouttavat lihaksia.
 • Laske hitaasti sataan.
 • Visualisoi miellyttävä tilanne mielessäsi.
 • Rauhallinen ympäristö, kuten luonto, rauhoittaa mieltä.
 • Kirjoita mieltä painavat asiat ylös.
 • Keskustele ongelmistasi toisen ihmisen kanssa.
UUTISIA VERKOSSA